Ονόμος για τη στρατιωτική βιομηχανία στην Αλβανία τέθηκε σε ισχύ και όπως ανακοινώθηκε τρία εργοστάσια θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της στρατιωτικής βιομηχανίας.
Στο μηχανολογικό εργοστάσιο του Poliçan θα παράγονται πυρομαχικά, στο εργοστάσιο του Gramsci θα κατασκευάζονται όπλα και στο εργοστάσιο του Ελμπασάν θα παράγονται εκρηκτικά.
Ο υπουργός Άμυνας, Pirro Vengu, επισκέφθηκε πρόσφατα το εργοστάσιο στο Ελμπασάν, όπου τόνισε ότι ο νέος νόμος δεν αφορά μόνο τις επενδύσεις για την αναβάθμιση του εργοστασίου, αλλά και την τακτοποίηση των απλήρωτων υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους.
Η κρατική εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία όπλων στη χώρα
Η Αλβανία, σε μια κίνηση για την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας και την τόνωση της οικονομίας, προχωρά στην αναζωογόνηση της άδρανής εδώ και χρόνια στρατιωτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα ΧΙΜΑΡΑ.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι, ηγείται της πρωτοβουλίας, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας κρατικής εταιρείας, την KAYO sh.a., με σκοπό την παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών, εξοπλισμού και στρατιωτικών τεχνολογιών.
Η KAYO sh.a. θα λειτουργήσει ως εμπορική εταιρεία, αλληλεπιδρώντας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Στόχος είναι η αξιοποίηση των κληρονομημένων ικανοτήτων της στρατιωτικής βιομηχανίας, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Η αναζωογόνηση της στρατιωτικής βιομηχανίας θεωρείται απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες έως τώρα προμηθεύονταν οπλισμό από το εξωτερικό. Η Αλβανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει την υποχρέωση να αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να εναρμονιστεί με τα πρότυπα της Συμμαχίας.
Παράλληλα, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να αποτελέσει πηγή κερδών για την αλβανική οικονομία. Η KAYO sh.a. φιλοδοξεί να γίνει ανταγωνιστικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά όπλων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Η αρχική επένδυση για τη δημιουργία της KAYO sh.a. ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια λεκ (2,9 εκατ. ευρώ περίπου) και θα καλυφθεί από το αποθεματικό ταμείο. Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ωφελήσει την Αλβανία σε πολλαπλά επίπεδα, ενισχύοντας την άμυνά της, τροφοδοτώντας την οικονομία και εξυψώνοντας το προφίλ της στη διεθνή σκηνή.
Η Αλβανία διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες
Η Αλβανία στρέφεται στην ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και αυξημένης απειλής συγκρούσεων,. Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η χώρα διπλασίασε σχεδόν τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αυτή η ραγδαία αύξηση, που αγγίζει το 55%, ανεβάζει τις δαπάνες για το 2023 στα 40,2 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια), σε σχέση με τα 25,8 δισεκατομμύρια λεκ του 2022. Το βάρος των αμυντικών δαπανών στο ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης αισθητά, αγγίζοντας το 1,7% το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991.
Σε κατά κεφαλήν βάση, οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 140 δολάρια το 2023, από 77 δολάρια το 2020. Η Αλβανία υπερισχύει έναντι του Κοσσυφοπεδίου (80 δολάρια) και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (67 δολάρια), αλλά υστερεί από τη Βόρεια Μακεδονία (127 δολάρια). Στην περιοχή, το Μαυροβούνιο (182 δολάρια) και η Σερβία (298 δολάρια) προηγούνται αισθητά.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αλβανία κατατάσσεται μόνο πάνω από τη Γεωργία και τη Μολδαβία όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Η Ουκρανία, με 1.762 δολάρια κατά κεφαλήν, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου