Η προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, μετά από χρόνια ψυχρών σχέσεων, προαναγγέλλει μια νέα εποχή περιφερειακής διπλωματίας, με επακόλουθες επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Η εξομάλυνση που ξεκίνησε από μια σειρά διπλωματικών ανταλλαγών και κορυφώθηκε με μια σημαντική κρατική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο, σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στις διμερείς εντάσεις.
Αυτή η θέρμανση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Λιβύη, μια χώρα που έχει πληγεί από εσωτερικές διαιρέσεις και ξένες παρεμβάσεις από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η ρήξη μεταξύ Αιγύπτου - Τουρκίας είχε βαθιές επιπτώσεις στη Λιβύη. Και οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί στη Λιβύη, με διαφορετικούς στόχους και μεθόδους. Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ήταν πολύπλευρη, με στρατιωτική βοήθεια, ανάπτυξη Σύρων μισθοφόρων και διπλωματική υποστήριξη.
Αυτή η υποστήριξη κορυφώθηκε με την παράνομη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία υπεγράφη από την Άγκυρα και την GNA το 2019 με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας στη δυτική Λιβύη και σε τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι στρατιωτικές ενισχύσεις που παρείχε η Τουρκία, ιδιαίτερα πριν από την αντεπίθεση της GNA το 2020, αποδείχθηκαν κρίσιμες για την απόκρουση της προέλασης του αντίπαλου Εθνικού Στρατού της Λιβύης προς την Τρίπολη, οδηγώντας σε ένα διαρκές στρατηγικό αδιέξοδο.
Η Αίγυπτος, εν τω μεταξύ, έχει υποστηρίξει κυρίως τον LNA, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ, μέσω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας και πολιτικής υποστήριξης. Η εμπλοκή του Καΐρου οφείλεται στις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων, τους ισλαμιστές μαχητές και την επιθυμία για ένα φιλικό καθεστώς στην ανατολική Λιβύη. Η υποστήριξη προς τον LNA περιλαμβάνει μια δήλωση ότι η Σίρτη, μια πόλη με στρατηγική τοποθεσία, αντιπροσωπεύει μια «κόκκινη γραμμή» για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια και εξουσιοδότηση για την ανάπτυξη στρατευμάτων για την υποστήριξη του LNA.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου