GuidePedia

0

Μιας και βρισκόμαστε ενώπιον ΣΚ (Σαββατοκύριακο στη στρατιωτική… αργκό), ας το πάμε σήμερα λίγο πιο χαλαρά. Η αλήθεια είναι, ότι εξετάζοντας τα θέματα που μαζεύτηκαν σχολιασμένα, τα περισσότερα έβγαζαν μπόλικο γέλιο. και σε άλλα κοιταζόμασταν μεταξύ μας αμήχανοι. Για πάμε λοιπόν.

ΕΛΗΞΕ Η «ΜΑΧΗ» ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Όπως ξαφνικά το ζήτησε, εξίσου ξαφνικά απέσυρε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το αίτημα μίσθωσης 558 τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου του ΜΤΣ, πλησίον του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής έναντι 50.000 ευρώ τον χρόνο (αυτά αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει θα τα πληρώναμε εμείς οι φορολογούμενοι). Αποσύρθηκε διά του Στρατιωτικού Γραφείου του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Οπότε πλέον αναμένεται το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ «Τόλμη & Καινοτομία» (The Bold and the Innovators κατά γνωστή -μεγάλο σουξέ- τηλεοπτική σειρά των 80s) της ανώνυμης εταιρίας ΕΛΚΑΚ ΑΕ. Ελπίζουμε με σενάριο όχι στα κτηματομεσιτικά.

Γελοία κρίση με ασαφή κίνητρα
Προς το παρόν ας κρατήσουμε την ανακοίνωση των εν αποστρατεία (ΕΑΑΣ), η οποία αν και γραμμένη σε «ξερή» και «υπηρεσιακή» γλώσσα δείχνει ξεκάθαρα ότι η πιο σημαντική συνέπεια αυτής της υπόθεσης, είναι η αυτο-συνειδητοποίηση των αποστράτων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένοι. Άξια μνείας είναι επίσης η αναφορά ότι «κακοί σύμβουλοι, οδήγησαν από την αρχή το ΥΠΕΘΑ, σε μια πορεία, με μεγάλα εμπόδια, όχι μόνον νομικά αλλά και διοικητικά, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον». Παρόλα αυτά, ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο έγιναν αυτά συνεχίζει να διαφεύγει του «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ», οπότε οποιαδήποτε εκτίμηση καλοδεχούμενη.

ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ;
Το στιγμιότυπο καταγράφηκε σε δίκη υπό εξέλιξη και αφορά τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) σε σχέση με τη σύμβαση προμήθειας των ελικοπτέρων NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, δηλαδή μιας υπόθεσης με ηλικία πλέον των 20 ετών. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν καλούνται ως μάρτυρες υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να καταθέσουν στο δικαστήριο την τεχνοκρατική τους γνώση επί του διαδικαστικού πλαισίου.

Δικαστικά χρονικά…
Όμως πληροφορούμαστε, ότι στη συγκεκριμένη δίκη, ερωτήσεις του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) -που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο- προκάλεσαν απορία στην πρόεδρο του δικαστηρίου για την σκοπιμότητα τους, η οποία και ρώτησε σχετικά τον εκπρόσωπο του ΝΣΚ. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι σκοπός των συγκεκριμένων ερωτήσεων ήταν η εξακρίβωση… της αξιοπιστίας του υψηλόβαθμου στελέχους της ΓΔΑΕΕ. Είναι να μην σταυροκοπιέσαι μερικές φορές!

ΤΕΛΙΚΑ Η ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ
Ο αντιναύαρχος (Μ) ε.α. που μέχρι τις 18 Μαΐου 2024 εκτελούσε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εθεάθη να πίνει καφέ σε πολύ ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα με ομοιόβαθμο του ε.α., συνάδελφο τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και τη ΓΔΑΕΕ. Την παρέα συμπλήρωνε και ε.α. πρώην διευθυντής του γραφείου του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ. Λέτε να σκέφτονται να συστήσουν κάποιο «σύνδεσμο υπηρετησάντων στην ΓΔΑΕΕ»;

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ RAFALE;
Δημοσίευμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ινδικό διαδικτυακό κόμβο, υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στην ινδική «συνεργατική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια επιπρόσθετων αεροσκαφών τύπου Rafale από τη γαλλική Dassault. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει τις δυο χώρες να εξασφαλίσουν μια πιο συμφέρουσα συμφωνία, στο μέτρο που η τελική παραγγελία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών.

«Μόχλευση» στα ελληνοϊνδικά…
Οι Ινδοί συζητούν για την προμήθεια 26 ναυτικών Rafale M, που θα επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα της. Ενδεχόμενη συμμετοχή και πιθανής ελληνικής πρόθεσης προμήθειας 6-10 αεροσκαφών, θα αύξανε τη συνολική ποσότητα κατά τουλάχιστον 20%. Βέβαια, εάν οι Ινδοί κινηθούν για το μεγάλο πακέτο των 116 αεροσκαφών (πρόγραμμα MRFA), τότε το ελληνικό ποσοστό είναι μικρό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, ωστόσο, που οι Ινδοί θα μπορούσαν να διακρίνουν κοινό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση και μόνο να ρίχνεις στο τραπέζι ιδέες και να τις συζητάς με μια χώρα σαν την Ινδία, μόνο ως θετικό μπορεί να αξιολογηθεί.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΚΛΗΡΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ, ΕΛΕΟΣ
Μπορεί να έχουν καταντήσει δημοσιογραφικά κλισέ τα οποία αποδίδονται είτε σε «πατριωτικά αντανακλαστικά», δηλαδή λόγω «μεροληψίας» όταν πρόκειται για τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας μας, είτε σε «γραμμή», δηλαδή την γενικευμένη και άνευ όρων υποστήριξη της κυβέρνησης από κάποιο μέσο ενημέρωσης. Όμως, επιτέλους, ας κόψουμε τα πομπώδη και συνάμα βλακώδη, περί «σκληρής» και ακόμα συνηθέστερα, «αυστηρής» γλώσσας ή τόνου από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ας μπει ένα φρένο στην εκούσια γελοιοποίηση… Τι μας έπιασε όμως; Είναι πολλά τα μαζεμένα περιστατικά τελευταία, με αποτέλεσμα να προκαλείται και η αγανάκτηση. Τελευταίο κρούσμα ήταν το «συντριπτικό» διπλωματικό πλήγμα, μέσω ανακοίνωσης στους Σκοπιανούς, που επιμένουν στο «Μακεδονία σκέτο».

Μόνο λόγια, ενώ μετρούν μόνο οι πράξεις
Αξίζει να διαβάσουμε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και να ανατριχιάσουμε από τη σκληρότητα, όπως και σε ανάλογες ανακοινώσεις για τα διάφορα κουλά των Τούρκων και φυσικά των Αλβανών: μετά τα περί παραβίασης των «Πρεσπών», οι αθεόφοβοι προσθέτουν, ότι η χώρα «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας». Ζορίστηκαν πολύ μέχρι να βρουν αυτή την εξυπνάδα; Δηλαδή, από τη μία αποδεχόμαστε ότι οι «Πρέσπες» αποτέλεσαν επώδυνο συμβιβασμό προς χάριν της περιφερειακής ειρήνης – σταθερότητας και από την άλλη θεωρούμε ότι υπογράφοντας ένα χαρτί αυτομάτως εγκατέλειπαν και την «ιστορία τους» και τις «αλύτρωτες πατρίδες» που έβλεπαν μέσα από αυτήν; Καλά, κορόιδα είστε; Εξειδικεύεστε στα λόγια, εκεί που μετρούν αποκλειστικά τα έργα. Το πιάσατε;

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΤΤΙΛΑ ΙΙΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Όταν βλέπεις και ακούς καθημερινά περιστατικά σαν το ακόλουθο και παράλληλα διαπιστώνεις τη -μη- απάντηση και παθητική αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι, αν και σε επίπεδο εικασίας, μέρος τουλάχιστον της κριτικής που θα ασκηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Επικαλούμενος το… διεθνές δίκαιο και φυσικά τις «συνθήκες εγγύησης» στην Κύπρο, «Τούρκος διεθνολόγος» (Σελαμί Κουράν) επιχειρηματολογεί ότι η Τουρκία θα παρέμβει σε ολόκληρη την Κύπρο, σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ υλοποιήσει τις απειλές της. Όχι για να υπερασπίσει το νησί προφανώς, αφού συμφωνεί μαζί της, αλλά για να δικαιώσει τη σιιτική ένοπλη οργάνωση, με το επιχείρημα ότι η χρήση των βρετανικών βάσεων (κυρίαρχο έδαφος υπενθυμίζεται) παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο! Επί της ουσίας απειλεί με τρίτο ΑΤΤΙΛΑ! Κι όποιος νομίζει ότι οι γείτονες εμφορούνται από τα… ιδεώδη της «Διακήρυξης των Αθηνών», απλώς κοιμάται ολόρθος.

ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ REUTERS ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ;
Ζούμε σε εποχές μεταμοντέρνου… οργουελικού Μακαρθισμού, όπου οποιαδήποτε άποψη ή είδηση που κρίνεται μη πολιτικώς ορθή, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Εξοβελίζεται στο πυρ το εξώτερον. Εν αρχή ήταν η πρόσβαση σε ρωσικές πηγές, τις οποίες κάποιος επισκέπτονταν στην προσπάθεια να κατανοήσει από πρωτογενείς πηγές, ποια είναι τα επιχειρήματα της πλευρά του αντιπάλου της Δύσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Έρχεται όμως πριν από δυο μέρες, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα του -κατεξοχήν δυτικού- διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που αντί να παίζει πρώτο θέμα, σχεδόν εξαφανίστηκε από την ειδησεογραφία. Όλως ιδιαιτέρως στην Ελλάδα! «Exclusive: Trump handed plan to halt US military aid to Kyiv unless it talks peace with Moscow» (Αποκλειστικό: Ο Τραμπ παρέλαβε σχέδιο αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, εκτός κι αν συζητήσει για ειρήνη με τη Μόσχα).

«Ψεκασμένοι» και στο Reuters;

Αυτό είναι το δημοσίευμα που υπογράφεται από τους Gram Slattery και Simon Lewis. Για τη σημασία του δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς. Αν έρθει στα πράγματα, το 2025 θα είναι πολύ περίεργο στην Ουκρανία. Πολλοί έχουν ήδη επιχειρηματολογήσει, ότι ενώπιον αυτού του ενδεχομένου η κυβέρνηση Μπάιντεν λογικά ήδη πιέζει τον Ζελένσκι να εμπλακεί σε συζητήσεις, προτού βρεθεί εκεί με τη γνωστή και αποτελεσματική μέθοδο του «bullying», την οποία τόσο εμπιστεύεται ο Τραμπ. Κάθε μέρα πάνω από τις διεθνείς εξελίξεις, ελάχιστα πράγματα εντοπίσαμε. Παρότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία εξειδικεύεται στην αντιγραφή και παπαγαλία απόψεων που διατυπώνονται σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, εδώ μάλλον κάνουμε μια εξαίρεση. Γιατί άραγε; Έχουμε αναλογιστεί που οδηγεί αυτό; Ιδίως εμείς οι δημοσιογράφοι… Ζούμε βέβαια στην εποχή των non-papers, που έχουν υποκαταστήσει την ειδησεογραφία. Ας μην το ξεχνάμε. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέ.ση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top