GuidePedia

0


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ

Προ ολίγων ημερών (10-13 Απρ ) , διεξήχθει το οικονομικό forum των Δελφών…Στην υπόψη διοργάνωση, λαμβάνουν χώρα μεταξύ άλλων events, ομιλίες-παρουσιάσεις-συνεντεύξεις σημαντικών ομιλητών και προσωπικοτήτων, του εγχωρίου αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος, που συμμετέχουν (άλλοι πιο ενεργά, άλλοι λιγότερο ενεργά) με διάφορα projects και πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση των εξελίξεων, στην οικονομία και στην ανάπτυξη τόσο της χώρας, όσο και στην ευρύτερη γειτονιά μας…

Θα μου πείτε τώρα, πως ταιριάζει και που εμπλέκεται ένας θεσμικός παράγοντας της δικαιοσύνης στη χώρα μας, ήτοι η νυν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε αυτό το forum…Δεν μπορώ να γνωρίζω.. Για όσους απορούν, μοιράζομαι την ίδια απορία μαζί τους.. Της δόθηκε όμως η ευκαιρία, να δηλώσει ότι σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, τάσσεται αναφανδόν υπέρ των συγγενών των θυμάτων.. και να διαψεύσει κάποιες δηλώσεις τους, ότι τους είχε προτείνει να στραφούν στην εκκλησία προς παρηγορίαν… Γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίστοιχη διάψευση εκ μέρους της Προέδρου του Συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών, η οποία στη διάψευση των δηλώσεων της κας Εισαγγελέως, επικαλείται και μάρτυρες.. Προσωπικά , δεν συμφωνώ με την τοποθέτησή της κας Εισαγγελέως, καθόσον πιστεύω, ότι ο ρόλος της δικαιοσύνης και των λειτουργών της, δεν είναι να τάσσονται υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς των διαδίκων, έστω και αν στη μία πλευρά είναι το κράτος με τους φορείς και τα όργανά του και στην άλλη , βρίσκονται απλοί πολίτες που επλήγησαν σφόδρα από κρατικές παραλείψεις, εγκληματικές (??) αμέλειες, δυσλειτουργίες, διαφθορά και ίσως ενδεχόμενο δόλο.. Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να ερευνά, να συλλέγει αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία προς απόδειξη της αληθείας και , να καταλήγει σε ουσιαστικά συμπεράσματα με ορθή και αντικειμενική κρίση… η οποία κρίση, ούτε ποδηγετείται , ούτε επιβάλλεται από τρίτους, και να απονείμει βέβαια δικαιοσύνη, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα, προς δικαίωση των θυμάτων και τιμωρία των θυτών.

Πέραν όμως της παρουσίας της κας Εισαγγελέως, αίσθηση προκάλεσε και η συμμετοχή του πρέσβυ των ΗΠΑ, κ. Τσούνη, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, η οποία δεν προβλήθηκε στο μέγεθος και την έκταση που της έπρεπε, εξ αιτίας των δηλώσεων του, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις…οι οποίες σχέσεις, εν όψει και της επίσκεψης του ΠΘ στην Άγκυρα, παραμένουν πάντα επίκαιρες.

Από τις υπόψη δηλώσεις του, προβλήθηκε μέσω των ΜΜΕ και δή των τηλεοπτικών καναλιών , ένα συγκεκριμένο μέρος των δηλώσεων αυτών, με μια “διάθεση αβρότητας” για τις δύο χώρες, εντός ενός πλαισίου «πασιφισμού», που κάποιες δεκαετίες πίσω, θα είχε άμεσες παραπομπές, στα παιδιά των λουλουδιών..

Υπάρχουν όμως, μόλις 40 δευτερόλεπτα, όπου διαφαίνεται ξεκάθαρα η θέση των ΗΠΑ και της εξωτερικής πολιτικής της, έναντι των δύο χωρών, της Ελλάδας, και της Τουρκίας.. Μην ξεχνάμε ότι ο εκάστοτε Πρέσβυς, είναι ο εκφραστής και ο φορέας υλοποίησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη χώρα μας , καθώς και στην ευρύτερη περιοχή , οπότε παρότι ομογενής , οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα..

Παρά λοιπόν το κυβερνητικό αφήγημα για τις άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι είμαστε ένας «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος»,

Παρά το ότι οι ΗΠΑ, έχουν αναπτύξει πλέον δυνάμεις και διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, οι οποίες βρίσκονται διαχρονικά στο μέγιστό τους, σε αριθμό βάσεων , σε μέγεθος δυνάμεων και λοιπών «διευκολυνσεων» (π.χ. Αλεξ/πολη),

Παρά το γεγονός της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις Η.Π.Α., , η οποία λόγω του «αέναου» χαρακτήρα της από την επόμενη ανανέωσή της, παραπέμπει σε συμφωνία αποικιοκρατικού τύπου,

Παρά το γεγονός , ότι με μια πρόσφατη συμπερίληψη , συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω συμφωνία όροι για συμμετοχή ελληνικού προσωπικού σε αποστολές και επιτελεία των ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επίκλησης αποζημιώσεων, σε περίπτωση απώλειας ή τραυματισμού του προσωπικού αυτού,

Παρότι η χώρα μας, συνεχίζει να «ψωνίζει από το ράφι», αφειδώς αμερικανικό υλικό αξίας δισεκατομμυρίων με εξωθεσμικές διαδικασίες, ενώ για την περιβόητη «χορήγηση» των 200 εκ $ να θυμίσω τη δήλωση παλαιότερου Αμερικανού ΑΚΑΜ : «beggars cannot be choosers” (οι ικέτες/ζητιάνοι, δεν μπορούν να επιλέγουν) , παραπέμποντας ευθέως στις πανθομολογουμένως αποτυχημένες LCS (Littoral Combat Ships) και σε λοιπό υλικό με την αποδοχή «as is , where is»…

Παρότι η χώρα μας διατελεί σε «ακήρυχτο» πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του ΠΘ και της αδελφής του, ένεκα της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, χωρίς όμως να έχουμε επίσημα κηρύξει πόλεμο…

Παρότι στείλαμε εξοπλισμούς και πυρομαχικά από τα αποθέματα μας, προς την Ουκρανία , χωρίς η τουρκική απειλή να έχει μειωθεί στο ελάχιστο ( από ότι αποδεικνύεται από το casus belli, τη γαλάζια πατρίδα, το τουρκολυβικό σύμφωνο που όλα παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αλλά και από τις πρόσφατες ευθείες αμφισβητήσεις σε εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με τελευταία αφορμή την ανακοίνωση εθνικών θαλασσίων πάρκων ),

Παρότι η χώρα μας συμμετέχει πλήρως και χωρίς αστερίσκους, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γεγονός το οποίο αντανακλά δυσμενώς στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού..

Παρότι βρισκόμαστε στη «σωστή πλευρά» της ιστορίας, σύμφωνα με τον κ. ΠΘ, τασσόμενοι αναφανδόν από τους «μπροστάρηδες», υπέρ της Ουκρανίας, στη ρωσοουκρανική σύγκρουση…

Παρότι η Τουρκία, σε αντιδιαστολή με τον «πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο» που είναι η χώρα μας, η Τουρκία συνεχίζει :

α. Να μην τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να μην τις εφαρμόζει (ή να τις εφαρμόζει μερικώς με αστερίσκους),

β. Να έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές κυνήγι εξοπλισμών με πρόσφατο αυτό του εξοπλιστικού πακέτου των 20+ δις $ από τις ΗΠΑ (με τεράστια αποθέματα όπλων και ειδικών πυρομαχικών που παραπέμπουν ευθέως σε προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης)

γ. Να διατηρεί αμείωτη την αναθεωρητική της πολιτική έναντι της χώρας μας, στη Θράκη, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ευθείες αμφισβητήσεις έναντι της εθνικής μας κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ( η πρόσφατη περίπτωση των θαλλασίων πάρκων)

δ. Να αυξομειώνει κατά το δοκούν την οξύτατη ρητορική της για αυτές τις επιδιώξεις έναντι της χώρας, αλλά και έναντι της Κύπρου, με τελευταίο παράδειγμα, αυτό των δηλώσεων Ερντογάν, ότι το 1974, έπρεπε να είχαν καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο..

ε. Να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για εξάσκηση πιέσεων έναντι της χώρας μας και της Ε.Ε., με παράλληλη αποκόμιση δισεκατομμυριων, αλλά και να διατηρεί μια βραδυφλεγή βόμβα την οποία δύναται να ενεργοποιήσει οποτεδήποτε για την επιδιωξη των εθνικών της συμφερόντων, με ασύμμετρες επιχειρήσεις στο πλαίσιο υβριδικής σύγκρουσης, η οποία σωβεί από τώρα…

στ. Να μην τάσσεται «με τη σωστή πλευρά» καμίας ιστορίας και να μην διστάζει να αντιπαρατεθεί ακόμη και με τις ΗΠΑ ( και με την Ε.Ε.), για την εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων, όπως με την περίπτωση των S-400, στην Ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση στη Γάζα, στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και στη Λιβύη…

Σε όλα αυτά τα ανωτέρω λοιπόν, όπου ο πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος παίρνει άριστα και η ατίθαση και αχαλιναγώγητη Τουρκία, με το ζόρι περνάει τη βάση, οι δηλώσεις του κ.Πρέσβυ των ΗΠΑ, έχουν αφενός μεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφετέρω δε, δεικνύον πέραν πάσης αμφιβολίας ποιες είναι οι ξεκάθαρες θέσεις των ΗΠΑ και για ποιόν προορίζεται ο ρόλος της Ιφιγένειας, εάν παραστεί ανάγκη…

Ο κ. Πρέσβυς λοιπόν, αφού μας λέει ότι θα είναι ξεκάθαρος, μας δηλώνει ότι.. : «.. καμία από τις δύο χώρες δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού ή λάθους… η δε Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να μεταχειρίζεται καλύτερα την Τουρκία…γιατί η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη, είναι ένας γείτονας και χρειάζεται (οι ΗΠΑ) να διαχειριζόμαστε τη σχέση αυτή ώστε να έχουμε μια ειρηνική συνύπαρξη..και με ενοχλεί το γεγονός ότι έχουμε υψηλή ρητορική και από τις δύο πλευρές..»… Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου, αν στις δύο πλευρές, θεωρεί την Ελλάδα και την Τουρκία, ή την Ε.Ε. και την Τουρκία, η απάντησή του κ. Πρέσβυ, είναι ομοίως ξεκάθαρη.. : «..Θα έλεγα, από όλες τις πλευρές»…

Παραμένει αδιευκρίνιστο βέβαια , το που βλέπει ο κ.Πρέσβυς των ΗΠΑ, υψηλή ρητορική εκ μέρους της χώρας μας, η οποία έχει κάνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, το «σφάξε με αγά μου, να αγιάσω..», με πρόσφατα παραδείγματα τις υποκλίσεις του ΥΠΕΞ, κ. Γεραπετρίτη , προς κ.Ερντογάν, τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και εντός Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και τις τελευταίες άνευρες δηλώσεις του ΥΠΕΞ σχετικά με την αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αφορμή την ανακοίνωση των θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο (Κυκλάδες ) και Ιόνιο (όπου βάζουμε ηθελημένο(??) αυτογκόλ και θέτουμε στο χρονοντούλαπο την εκμετάλλευση τυχόν πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε αυτό)…

Ομοίως παραμένει ερωτηματικό, σχετικά με το που βλέπει υψηλή ρητορική έναντι της Τουρκίας από την Ε.Ε….

Εν κατακλείδι, με τις ανωτέρω δηλώσεις να γίνονται εντός χώρας, ο «ισαποστακισμός» των ΗΠΑ, παραμένει ξεκάθαρα το καλύτερο δυνατό σενάριο για τη χώρα μας , όπως ξεκάθαρη είναι και η επιλεκτική ευνοϊκή μεταχείριση της Τουρκίας, παρά τα φάουλ που κατά καιρούς διαπράττει…

Παρά λοιπόν τα κυβερνητικά αφηγήματα για το «άριστο επίπεδο» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο καθένας μπορεί να δει τα 40 seconds των δηλώσεων και από εκεί και μετά, εξαρτάται ποιος θέλει και ποιος μπορεί να δει την πραγματικότητα.. και τι αυτή μας επιφυλάσσει για το μέλλον..

Υ.Γ. : Διαρρέονται πληροφορίες, ότι ο εν λόγω Πρέσβυς, πρόκειται σύντομα να αντικατασταθεί…Η εμπειρία από το διεθνές περιβάλλον, δεικνύει ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις και δη οι ΗΠΑ, αλλάζουν τους Πρέσβεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, για τους παρακάτω λόγους…Είτε αν αποτύχουν στα καθήκοντά τους και εκθέσουν τη χώρα τους…Είτε όταν αλλάζει ο Πρόεδρος και ο νεοεισερχόμενος εφαρμόζει τελείως διαφορετική εξωτερική πολιτική…Είτε όταν αναμένονται εξελίξεις στην περιοχή ευθύνης τους…Είτε όταν υπάρχουν σχεδιασμοί για τις περιοχές αυτές .. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στις δύο τελευταίες περιπτώσεις…είδομεν..καιρός γαρ εγγύς..

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top