GuidePedia

0


Για επιθέσεις με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρουμανίας κατηγορεί τη Μόσχα το Βουκουρέστι
Οι εντάσεις κλιμακώνονται στη Μαύρη Θάλασσα και στη Ρουμανία διάχυτος είναι ο φόβος για επέκταση του πολέμου.
Ο ρουμανικός στρατός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου παρεμβαίνει στα GPS των πλοίων της στα χωρικά της ύδατα.
Ο στρατηγός Daniel Petrescu, ο αρχηγός του Επιτελείου Στρατού της Ρουμανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία παρεμποδίζει «ενεργά και διαρκώς» τις επικοινωνίες GPS των πλοίων στα ρουμανικά χωρικά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων, ανέφερε η Romania Journal.
Από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία τον Ιούλιο του 2023, έχει εντείνει τις επιδρομές στα ουκρανικά λιμάνια.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής της, ο στρατός της Μόσχας προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά ή τρόφιμα στη Μαύρη Θάλασσα ως στρατιωτικούς στόχους.

Ανησυχίες για επέκταση του πολέμου

Αφού η Ρωσία υποχώρησε από τη συμφωνία, το Κίεβο και το Βουκουρέστι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, γεγονός στο οποίο αντιδρά η Μόσχα.
Αν και ο Ρουμάνος αρχιστράτηγος δεν έδωσε καμία εύλογη εξήγηση γιατί η Ρωσία παρεμβαίνει στα πλοία του ρουμανικού πολεμικού ναυτικού, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους.
Επικαλούμενος τον κίνδυνο σύγκρουσης και επακόλουθης κλιμάκωσης με τη Ρωσία, ο Petrescu προειδοποίησε ότι η Ρουμανία και το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστούν για μια παρατεταμένη σύγκρουση με τη Μόσχα.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται και ενώ η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ρουμανίας κλιμακώνεται, με ανησυχίες για άμεση στρατιωτική σύγκρουση.



Βομβαρδισμοί κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας

«Αισθανόμαστε αυτή την αντιπαράθεση έντονα ειδικά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και ειδικά στην περιοχή από την οποία προέρχονται, τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε θεμελιωδώς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και προκάλεσε αισθήματα ανασφάλειας στις παρόχθιες χώρες, με επιπτώσεις στο περιβάλλον ασφαλείας», δήλωσε ο Daniel Petrescu.
Ο Ρουμάνος στρατηγός τόνισε ότι «η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει περιοχή στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας», ενώ παρατήρησε ότι η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους εντός της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σημείωσε επίσης ότι στην περιοχή παρατηρείται άνοδος στη συχνότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με θαλάσσια ατυχήματα και επιχειρήσεις που περιορίζουν την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.
Ο Petrescu πρόσθεσε ότι αντιαεροπορικοί συναγερμοί είχαν σημάνει σε πόλεις της Ουκρανίας τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοινώνοντας επικείμενες επιθέσεις κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.
Επίθεση στη Ρουμανία είναι επίθεση στο ΝΑΤΟ

Αυτές οι επιθέσεις έχουν γίνει η «νέα κανονικότητα» και «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να δημιουργεί περιφερειακή αστάθεια και κινδύνους για την ασφάλεια της Ρουμανίας και της περιοχής», σημείωσε ο Petrescu, όπως αναφέρουν οι Eurasian Times.
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή πλοίων στα ρουμανικά ύδατα.
«Υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος που σχετίζεται με την αυξανόμενη πιθανότητα επεισοδίων στα σύνορα του ΝΑΤΟ, που προκαλείται από την πιθανότητα να παρεκκλίνουν της διαδρομής τους ορισμένα drones ή πύραυλοι.
Οι υποδομές ή τα εμπορικά πλοία της Ρουμανίας στα χωρικά ύδατα (της Ρουμανίας) θα μπορούσαν να πληγούν κατά λάθος», δήλωσε ο Daniel Petrescu.
Οι παρασυρόμενες θαλάσσιες νάρκες της Μαύρης Θάλασσας είναι μια άλλη απειλή που ανέφερε ο αρχηγός του ρουμανικού στρατού.

Νωρίτερα, ακόμη και ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει θαλάσσιες νάρκες στην προσέγγιση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που πιθανότατα θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πανικό στη Ρουμανία και αυτή η βαλκανική χώρα κινδυνεύει να γίνει μέρος του πολέμου.
Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος αφού μια ρωσική επίθεση στη Ρουμανία θα θεωρηθεί επίθεση στο ΝΑΤΟ, ενεργοποιώντας τη ρήτρα συλλογικής ασφάλειας και καθιστώντας το άμεσο μέρος στον πόλεμο.

Η Ρουμανία και το ΝΑΤΟ ενισχύουν την άμυνά τους

Σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, συντρίμμια ρωσικών drones έχουν επίσης βρεθεί στο έδαφος της Ρουμανίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Βουκουρεστίου.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου όταν τμήματα ενός drone, βρέθηκαν στη ρουμανική κομητεία Tulcea, 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας διεύρυνε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα στις 14 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας της Ρουμανίας στρατηγός Gheorghiță Vlad είπε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να καταρρίψει ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αν απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας.
Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας διακόπηκε μετά από πυρά drone από τη Ρωσία που έπληξαν την πόλη της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας ζημιές σε αποθήκη, πυρπολώντας δεκάδες φορτηγά και τραυματίζοντας δύο οδηγούς.
Ένα video που ελήφθη από τη ρουμανική πλευρά του ποταμού Δούναβη έδειξε δύο πορτοκαλί βολίδες να εκρήγνυνται κοντά στην περιοχή του λιμανιού καθώς ριπές ουκρανικών αντιαεροπορικών πυρών διέσχιζαν τον νυχτερινό ουρανό.

Συναγερμός και καταφύγια για βομβαρδισμούς

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε μία κατάσταση συναγερμού στις ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας.
Η Ρουμανία στις 29 Σεπτεμβρίου αύξησε τον αριθμό των στρατιωτικών σταθμών παρατήρησης και περιπολιών στην περιοχή, φέρνοντας την αεράμυνα της πιο κοντά στα χωριά του Δούναβη που έχει απέναντι από την Ουκρανία, όπου ρωσικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις.
Στο μικρό χωριό Plauru στη Ρουμανία, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι Izmail της Ουκρανίας, ο στρατός έχει κατασκευάσει δύο καταφύγια και οι κάτοικοι ειδοποιούνται μέσω κινητών τηλεφώνων όταν φαίνονται ρωσικά drones να πετούν κοντά, να καταφεύγουν εκεί.
Καθώς ο κίνδυνος να χτυπήσουν drones στη Ρουμανία ενισχύθηκε, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στην αεροπορική βάση Fetesti στη Ρουμανία στις 22 Σεπτεμβρίου για να υποστηρίξουν τις αεροπορικές ενέργειες αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα έδειχναν τέσσερα σύγχρονα μαχητικά F-16C Block 50 εξοπλισμένα για επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής μεγάλης εμβέλειας.
Επιπλέον, για τον εκσυγχρονισμό του εναέριου στόλου του και την ενίσχυση της άμυνάς του μακροπρόθεσμα, το υπουργείο Άμυνας στη Ρουμανία ζήτησε επίσημα την έγκριση του Κοινοβουλίου για την απόκτηση 32 στρατιωτικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες με εκτιμώμενο κόστος περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά τα μέτρα ασφαλείας, που ελήφθησαν από τη Ρουμανία και το ΝΑΤΟ, το συναίσθημα που κυριαρχεί σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι ότι η Μόσχα δεν στοχεύει τη Ρουμανία στις επιθέσεις της. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας ήταν μια προμελετημένη επίθεση στη Ρουμανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

ΝΑΤΟ: Εμπρηστική παρέμβαση που οδηγεί σε πυρηνικό όλεθρο

Ωστόσο το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιμένει σε μία εμπρηστική ρητορική απέναντι στη Ρωσία, η οποία μάλιστα κλιμακώθηκε με την ανάρτηση άρθρου πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου των ΗΠΑ ο οποίος ζητά εντατικές προετοιμασίες για πυρηνικό πόλεμο με τη Μόσχα.
Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου Gregory Weaver, προέτρεψε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να προετοιμαστεί εντατικά για έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ο Weaver είναι πεπεισμένος ότι η παραδοσιακή προσέγγιση περιορισμού των πυρηνικών δεν είναι επαρκής σε περίπτωση πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Πιστεύει ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μία πρώτη περιορισμένη χρήση πυρηνικών με στρατιωτικά αποτελεσματικές δικές του πυρηνικές απαντήσεις».

Προετοιμασία για πόλεμο με δύο πυρηνικές δυνάμεις

« Δεδομένης της ρωσικής στρατηγικής και ικανότητας αλλά και για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με δύο πυρηνικές δυνάμεις (σ.σ. Ρωσία – Κίνα), απαιτούνται πρόσθετες πυρηνικές δυνατότητες από το ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερο βαρύ εξοπλισμό χερσαίων δυνάμεων και να παράσχουν αυξημένες δυνάμεις κρούσης ακριβείας στην Ευρώπη».
«Η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι θα πρέπει να παρέχουν αυξημένη βοήθεια στο ΝΑΤΟ ως προς το συμβατικό οπλοστάσιο», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος αναγνώρισε πάντως ότι η Ρωσία έχει το πυρηνικό πλεονέκτημα.


Medvedev: Η Ρωσία έτοιμη για πυρηνική απάντηση

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev τόνισε, επικαλούμενος το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της που περιλαμβάνει τέτοια όπλα ή σε επίθεση με συμβατικά που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας.
Εξάλλου μετά την πρόσφατη επίθεση των Ουκρανών – με την καθοδήγηση των ΗΠΑ - στο Αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, μια νέα έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οδηγεί σε μια δυσοίωνη προειδοποίηση από τον Medvedev: «Το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτά φασιστικό μπλοκ παρόμοιο με τον Άξονα του Hitler, μόνο που είναι μεγαλύτερο.
Φαίνεται ότι η Ρωσία μένει με λίγες επιλογές εκτός από μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ βαρύτερες απώλειες για την ανθρωπότητα από ό,τι το 1945», σημειώνει ο Medvedev.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top