GuidePedia

0


Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
Η συνάντηση των 11 στην Αθήνα στις 21 Αυγούστου ήταν επιτυχής και αναβαθμίζει την παρουσία της Ελλάδος στα Βαλκάνια. Όμως δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η νέα έξαρση των Βαλκανικών εθνικισμών. Αξίζει να θυμηθούμε ορισμένα γεγονότα και να αναζητήσουμε τη βαθύτερη αιτία.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιδεικνύει έντονο ανθελληνισμό κρατώντας φυλακισμένο τον εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσόβου Άλμπιν Κούρτι επισκέπτεται τους αλβανικούς Δήμους των Σκοπίων κάτω από τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας (η οποία περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη). Η κυβέρνηση Κοβάσεβιτς στα Σκόπια δίνει διαβεβαιώσεις φιλίας, αλλά συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Βουλγαρία, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων, επιμένει να θέτει όρους για να ανοίξει τον δρόμο του κράτους των Σκοπίων προς την Ευρ. Ένωση. Το κυριώτερο αίτημα είναι η αναγραφή της βουλγαρικής εθνικής κοινότητας στο Σύνταγμα ως συστατικού στοιχείου του κράτους. Η Βουλή των Σκοπίων πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος. Στο κράτος των Σκοπίων ιδρύεται βουλγαρική ομάδα ποδοσφαίρου, ενώ σύλλογοι που θυμίζουν πρόσωπα της βουλγαρικής ιστορίας δέχονται επιθέσεις.

Η Ρουμανία με απόφαση της Γερουσίας διεκδικεί όλους τους Βλαχόφωνους κατοίκους των Σκοπίων και της Αλβανίας. Ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς υποστηρίζει με παρεξηγήσιμες δηλώσεις τους 105 συμπατριώτες του χούλιγκαν, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα μετά τον φόνο οπαδού της ΑΕΚ. Η σερβική μειονότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου διαμαρτύρεται, μερικές φορές με έντονο τρόπο, για την καταπίεση των δικαιωμάτων της από την αλβανική πλειοψηφία.



Αυτά τα γράφω ενδεικτικά. Πιστεύω ότι η βαθύτερη αιτία είναι η λανθασμένη και ατελής ρύθμιση των βαλκανικών προβλημάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η παράβλεψη της δυναμικής που έχει η ιστορική μνήμη. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων το 1999 δεν έλυσαν το πρόβλημα του Κοσσόβου. Αντιθέτως η αλβανική μουσουλμανική κοινότητα αποθρασύνθηκε και επέφερε ζημίες σε ιστορικά Ορθόδοξα μοναστήρια.

Ούτε οι διεθνείς συμφωνίες για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατόρθωσαν να δημιουργήσουν βιώσιμο κράτος. Μόνο στον ΟΗΕ μία ταμπελίτσα αναφέρεται σε ενιαία Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι Σερβοβόσνιοι διατηρούν πολύ χαλαρό δεσμό με τον Κροατομουσουλμανικό τομέα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν έλυσε τίποτε. Μάλλον αναζωπύρωσε όλους τους γειτονικούς εθνικισμούς. Σόφια και Σκόπια θα συνεχίζουν να διαφωνούν επί χρόνια για την ταυτότητα του Τσάρου Σαμουήλ, τον οποίο νίκησε ο Βυζαντινός Αυτοκράτωρ Βασίλειος Β΄. Η Ελλάς πρέπει να λάβει τα μέτρα της, διότι η κληρονομία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γενικότερα η ιστορία της Μακεδονίας διεκδικείται από το κράτος των Σκοπίων παρά τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία.

Στο ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων απαιτείται σκληρή στάση εκ μέρους μας. Ορθώς δεν εκλήθη ο Ράμα την Αθήνα. Να λάβουμε άμεσα μέτρα για τη δίκαιη καταγραφή του Ελληνισμού και την αποφυγή λαθροχειριών στην απογραφή πληθυσμού που έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο. Να δείξουμε εμπράκτως ότι καταγγέλλουμε κάθε εθνικιστική προπαγάνδα π.χ. σημαίες Μεγάλης Αλβανίας.

Επαναλαμβάνω την πρότασή μου να μην αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Πρώτον, διότι συνδέεται με το πρόβλημα του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων και δεύτερον για να μην ενθαρρύνουμε τον αλβανικό εθνικισμό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top