GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
Ρώσοι, Ουκρανοί, Αμερικανοί και Κινέζοι, όλοι «μαζί» στον ίδιο χώρο, εν καιρώ πολέμου, παρουσιάζουν τα πιο σύγχρονα από τα εθνικά τους οπλικά συστήματα, χωρίς να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πυρά… παρά μόνο βλέμματα.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό σενάριο αλλά για την πραγματικότητα της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού IDEX 2023 που έλαβε χώρα στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το διάστημα μεταξύ 20 και 24 Φεβρουαρίου.

Η φετινή IDEX, η πρώτη που πραγματοποιείται με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, έμελλε να είναι και η μεγαλύτερη στα χρονικά.

Περισσότερες από 60 χώρες πήραν μέρος, πάνω από 1.300 εταιρείες και εκατοντάδες αντιπροσωπείες. Ουζμπεκιστάν, Ιρλανδία, Νιγηρία, Μαυροβούνιο, Κουβέιτ, Λιθουανία, Μπανγκλαντές και Μονακό συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος στην εν λόγω έκθεση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια αρχής γενομένης από το 1993.

Γιατί ήταν η φετινή – 16η – IDEX μεγαλύτερη από τις 15 προηγούμενες; Η απελευθέρωση από τους περιορισμούς της πανδημικής περιόδου, η στρατιωτική «απεμπλοκή» των Εμιρατινών από το πολεμικό μέτωπο της Υεμένης και προφανώς, ως ελέφαντας στο δωμάτιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνέβαλαν σε αυτό.

«Ρώσοι που παίζουν με Javelin: Ο στρατός των ΗΠΑ και η Ρωσία επιδεικνύουν όπλα στην έρημο, λίγα μέτρα μακριά ο ένας από την άλλη. Στην IDEX, το περίπτερο της Ρωσίας βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου ο αμερικανικός στρατός επεδείκνυε το είδος των αντιαρματικών όπλων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην Ουκρανία», σημειώνουν σε άρθρο τους οι ανταποκριτές του Breaking Defense.

Οι Ρώσοι δεν ήταν επισήμως καταχωρισμένοι μεταξύ των εκθετών της φετινής IDEX – NAVDEX. Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της έκθεσης ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να δώσουν και εκείνοι το «παρών» στο Αμπού Ντάμπι με το δικό τους «χωριστό» περίπτερο, όπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει επισήμως στα μέσα Φεβρουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μικέγιεφ, η ρωσική αμυντική βιομηχανία προσανατολίζεται πια στη σύναψη συμφωνιών με κράτη της Μέσης Ανατολής που θα ανοίγουν τον δρόμο για τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, τη μεταφορά τεχνολογίας/τεχνογνωσίας και την εξασφάλιση αντισταθμιστικών/ανταποδοτικών οφελών.

Ιδιαιτέρως «ισχυρή» ήταν ωστόσο φέτος στην IDEX και η κινεζική παρουσία, με τη συμμετοχή συνολικά δεκάδων εταιρειών (North China Industries Corporation – NORINCO, Poly Technologies – PolyTech, China National Aero-Technology Import & Export Corporation – CATIC κ.ά.). Η εν λόγω παρουσία – προφανής και αναμενόμενη βάσει των μεγεθών της κινεζικής αμυντικής ανάπτυξης – αποκτά πρόσθετο νόημα εάν ιδωθεί παράλληλα μέσα και από ένα άλλο πρίσμα όπως είναι εκείνο της σινοεμιρατινής προσέγγισης (της Huawei στα 5G δίκτυα, της φημολογίας περί μυστικών κινεζικών εγκαταστάσεων σε εμιρατινό λιμένα) και των αρρυθμιών που αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει στις σχέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – ΗΠΑ μπλοκάροντας τις πωλήσεις αμερικανικών συστημάτων (F-35, MQ-9 Reaper) στα ΗΑΕ.

Από την IDEX 2023 δεν θα μπορούσαν, βέβαια, να λείπουν και οι Ισραηλινοί (Rafael, Israel Aerospace Industries – IAI, Elbit κ.ά.), που πορεύονται πια – έπειτα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ – με άλλον «αέρα» εντός του αραβικού κόσμου. Η ισραηλινή Rafael ανακοίνωσε μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της φετινής IDEX ότι αποκτά πια και «έδρα» και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινιάζοντας εκεί το πρώτο γραφείο της.

Όσο για τους Ουκρανούς (National Association of Ukrainian Defense Industries – NAUDI), εκείνοι ήρθαν να παρουσιάσουν φέτος στο Αμπού Ντάμπι, μεταξύ άλλων, περιπλανώμενα πυρομαχικά και drones όπως τα RAM-II, PD-2 και SHARK της Ukrspecsystems, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους όπως τους Neptune (που φέρονται να βύθισαν το ρωσικό Moskva στη Μαύρη Θάλασσα τον Απρίλιο του 2022).

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top