Αιτία η απόφαση της Ρωσίας να στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως απάντηση στις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, έχει προκαλέσει συναγερμό στη Δύση αλλά και στην Ουκρανία, με την τελευταία μάλιστα να καθιστά σαφές πως μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνάμεις της και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.Δεν είναι τυχαίο ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για ένα δεύτερο μέτωπο με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέα κινητοποίηση Ουκρανών προκειμένου να επανδρώσουν νέα στρατιωτικά σώματα.
Θέλουν 8 ταξιαρχίες
Την εκτίμηση πως η Ουκρανία θα πρέπει να κινητοποιήσει και άλλους Ουκρανούς στρατιώτες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οκτώ επιπλέον ταξιαρχίες, διατύπωσε ο David Arakhamia, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του φιλοπροεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του Λαού».
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Arakhamia είπε πως οι οκτώ αυτές ταξιαρχίες θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κατόπιν της απόφασης της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο λευκορωσικό έδαφος.
Δεύτερο μέτωπο άνω των 1.000 χιλιομέτρων
«Θα είναι μια πραγματική πρόκληση.
Θα πρέπει να καλέσουμε ακόμα περισσότερους να ενταχθούν στο στράτευμα.
Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 8 επιπλέον ταξιαρχίες για να ελέγξουμε την πρώτη γραμμή» υποστήριξε ο Arakhamia, ο οποίος επισήμανε πως το Κίεβο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα δεύτερο μέτωπο.
«Το μήκος του πιθανού μετώπου με τη Λευκορωσία θα είναι πάνω από 1.000 χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Arakhamia.
Προχωρά το σχέδιο λέει η Ρωσία
Πάντως, η Ρωσία διαμηνύει πως το σχέδιο της θα προχωρήσει κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
«Η αντίδραση της Δύσης προφανώς και δεν μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του κράτους, Vladimir Putin εξήγησε τα πάντα στις δηλώσεις.
Δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσω» υποστήριξε ο Peskov.
Οι δηλώσεις Putin
Σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο 25/3 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin ανακοίνωσε τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, ως απάντηση στην αποστολή οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία από τη Μ. Βρετανία.
Όπως είπε, η κατασκευή του αποθηκευτικού χώρου θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουλίου, ενώ υποστήριξε πως θα αναπτυχθούν όπλα χωρίς να παραβιάζονται οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη START.
Ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία θα έχει τον έλεγχο των όπλων αυτών, ότι η κίνηση αυτή γίνεται κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Λευκορωσίας υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακκολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ που έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους όπλα σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Τουρκία.
Σημειώνεται πάντως πως η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει στη Λευκορωσία το πυραυλικό σύστημα Iskander, το οποίο μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Πολωνία: Να μην τρομοκρατηθούμε
Κατόπιν της απόφασης Putin, η οποία προκάλεσε κύμα έντονων αντιδράσεων με τη Δύση να ζητά να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο, η Πολωνία κάλεσε τους συμμάχους της να έχουν μια ήρεμη και σταθερή αντίδραση σε αυτήν την εξέλιξη.
«Δεν μπορούμε να τρομοκρατηθούμε από τους Ρώσους προπαγανδιστές» είπε ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Szymon Szynkowski vel Sek.
Συμμετρική απάντηση
Για άκρως λογική και συμμετρική απάντηση της Ρωσίας απέναντι στη Δύση κάνει λόγο ο Stefano Vernole, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ευρασιατικών και Μεσογειακών Σπουδών, αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
Όπως λέει ο Vernole μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Δύση με τις ενέργειες της στην Ουκρανία είναι αυτή που εξώθησε τη Ρωσία να λάβει μια τέτοια απόφαση.
«Είναι μια συμμετρική απάντηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ενεργούσε πάντα με αυτόν τον τρόπο από τότε που το ΝΑΤΟ άρχισε να επεκτείνεται προς τα ανατολικά.
Τους τελευταίους μήνες γίνεται τόσος λόγος για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Εάν η Ουκρανία παραμείνει στην κατάσταση που ίσχυε πριν τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση, είναι προφανές πως το έδαφος της θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει.
Η λογική απάντηση είναι να μετακινήσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις πιο κοντά στα σύνορα της Ευρώπης» λέει ο Vernole.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου