«Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει η Ρωσία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ακραία κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο (18/2/2023) ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποκάλυψε πως τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν την ενδιαφέρει το κόστος μίας κλιμάκωσης στην Ουκρανία.
Ακραία κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο (18/2/2023) ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποκάλυψε πως τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν την ενδιαφέρει το κόστος μίας κλιμάκωσης στην Ουκρανία.
Την ενδιαφέρει μόνο να μη νικήσει η Ρωσία.
«Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει η Ρωσία», είπε επί λέξει ο Stoltneberg.
«Κάποιοι ανησυχούν ότι η υποστήριξή μας στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει κλιμάκωση.
Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει ο Putin», σημείωσε.
Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Αυτό (σ.σ. νίκη Ρωσίας) θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και εμείς θα είμαστε πιο ευάλωτοι».
Τα μαθήματα Stoltenberg
Επίσης τόνισε την ανάγκη να αντληθούν «μερικά σημαντικά μαθήματα» από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Πρώτον, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» και «να δώσουμε στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να κερδίσει», επεσήμανε.
«Το δεύτερο μάθημα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτροπή και την άμυνά μας», συνέχισε.
«Το τρίτο μάθημα είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαραίτητες για την προστασία της ασφάλειάς μας, αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τον κυβερνοχώρο μας, τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και τις υποδομές μας», τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι «η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να σταθούν μαζί».
Medvedev: Είναι τρελοί
Η ομιλία Stoltenberg προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία και ο πρώτος που τοποθετήθηκε ήταν ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Ο Stoltenberg είπε ότι ο κίνδυνος νίκης της Ρωσίας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Με πιο απλά λόγια: O κίνδυνος του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της νίκης της χώρας μας. Τρελοί!»
Ανάβει το φυτίλι η Βρετανία. Στέλνει όπλα μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία
Δεν είναι όμως μόνο ο Stoltenberg, που ανάβει το φυτίλι της κλιμάκωσης.
Νωρίτερα και από το ίδιο βήμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «διπλασιάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη» στην Ουκρανία.
Έκανε γνωστό πως το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2,3 δισεκ. λίρες, ποσό με το οποίο ενίσχυσε την Ουκρανία το 2022.
Επίσης είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας.
O Sunak μίλησε για φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και πρόσθεσε, πως η Μόσχα «πρέπει να λογοδοτήσει για την τρομερή καταστροφή που έχει προκαλέσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ρωσία έχει διαπράξει σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων σε χώρες εκτός της συλλογικής ασφάλειας.
Von der Leyen: Επιτάχυνση στην παραγωγή όπλων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι η αμυντική βιομηχανία θα στηριχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.
«Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ουκρανίας, αντιλήφθηκαν από την αρχή πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και στο εσωτερικό, αλλά και με τις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Von der Leyen, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν θα δεχτεί ποτέ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Vladimir Putin ή το «ιμπεριαλιστικό σχέδιό του».
Ο Ρώσος Πρόεδρος «ποδοπατά το διεθνές δίκαιο.
Η Δύση δεν θα δεχτεί ποτέ να στέλνονται τανκς σε γειτονικές χώρες.
Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μην υποφέρει από τον πόλεμο του Putin», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και στην βιομηχανία εξοπλισμών.
«Όπως και στην πανδημία με τις φαρμακευτικές εταιρίες, έτσι και τώρα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιταχύνουμε την παραγωγή», ανέφερε.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου