Η παγκόσμια ιστορία άρχισε να ξαναγράφεται από χθες. Η σημασία του επιτυχημένου πειράματος πυρηνικής σύντηξης που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ΗΠΑ είναι αντίστοιχη με την ανακάλυψη του τροχού και με την πρώτη ατμομηχανή. Προφανώς οι αλλαγές δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά όπως έχει αποδειχθεί όλα είναι τόσο κοντινά ακόμη κι αν μιλάμε για μερικές δεκαετίες. Είναι σαφές ότι η παραγωγή φθηνής και κυρίως απεριόριστης ενέργειας θα αλλάξει τα πάντα σε αυτό τον κόσμο.
Θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιχνίδι καθώς οι κάτοχοι αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και κυρίως η θέση ισχύος που του δίνουν τα αποθέματα αυτά δεν θα είναι πλέον υπολογίσιμοι παίκτες. Δεν θα μπορούν να «εκβιάζουν», να απαιτούν και να επιβάλλουν όρους. Θα αλλάξουν οι όροι στο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι. Θα αλλάξουν οι ισορροπίες, οι βασικοί παίκτες και οι προτεραιότητες. ‘Οποιοι ελέγχουν αυτή την ενέργεια θα καταστούν οι μεγαλύτεροι «παγκόσμιοι παίκτες» που θα επιβάλλουν τους όρους.
Όποια κράτη το καταλάβουν έγκαιρα και κυρίως όποια μπορούν να προετοιμαστούν μεθοδικά θα έχουν ένα τρομακτικό προβάδισμα στη νέα εποχή. Προφανώς, είναι αυτονόητο το γεγονός ότι πλέον τα πάντα θα κινούνται με ενέργεια που θα παράγεται χωρίς αποτύπωμα άνθρακα και άρα αυτό προοπτικά θα αποκαταστήσει και την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη.
Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Χαρακτηρίζοντάς το “τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα” στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν κάτι που επί δεκαετίες αναζητούσαν – κάτι που θα θα φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας στη Γη και ήδη χαιρετίζεται ως μία «Στιγμή Ιστορίας» από τους δεκάδες επιστήμονες που αποτιμούν την εξέλιξη. Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα «παρήχθη από τη σύντηξη περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, εξήγησε το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) της Καλιφόρνιας το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η πυρηνική σύντηξη, εφόσον κάνει το άλμα από τα επιστημονικά εργαστήρια στην εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, το πείραμα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του LLNL πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο. Η Αράτι Πραμπάκαρ, η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, είπε ότι το πείραμα συνιστά «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με την επιμονή».
Η σύντηξη, που χαρακτηρίζεται το “ιερό δισκοπότηρο” της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η αντίδραση που τροφοδοτεί τον Ήλιο και οι επιστήμονες επιδίωκαν εδώ και δεκαετίες να την επιτύχουν και στη Γη.
Η πυρηνική σύντηξη παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια και μόνο μικρές ποσότητες βραχύβιων ραδιενεργών αποβλήτων. Και σημαντικό, η διαδικασία δεν παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επομένως δεν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Πυρηνικοί επιστήμονες εκτός του LLNL είπαν ότι το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά μέχρι να καταστεί η σύντηξη εμπορικά βιώσιμη. Ο Τόνι Ράουλστοουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκτιμά ότι η παραγωγή ενέργειας στο πείραμα ήταν μόλις το 0,5% της ενέργειας που χρειάστηκε για να τεθούν αρχικά σε λειτουργία τα λέιζερ. «Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό (…) είναι μια επιτυχία για την επιστήμη. Όμως ακόμη είναι πολύ μακριά από την παραγωγή χρήσιμης, άφθονης, καθαρής ενέργειας», σχολίασε.
Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε επιφυλακτικά την πρόοδο αυτή, τονίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση η σύντηξη δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την προώθηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση. «Είναι το πρώτο βήμα που μας λέει ότι ‘Ναι, δεν είναι απλώς μια φαντασία, μπορεί να γίνει, θεωρητικά’» σχολίασε ο Άντριου Σόουντερ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο EPRI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής έρευνας και ανάπτυξης.
Δημοσίευση σχολίου