GuidePedia

0


Γιώργος Μοτσάκος

Η Άγκυρα το ετοιμάζει για αποστολές αέρος-εδάφους και αποστολές βαθιάς διείσδυσης ενώ δημιουργείται πυρετωδώς ένας μεγάλος σε αριθμό στόλος τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο-Βαλκάνια και Καύκασο

Σύμφωνα με την Ισραηλινή ειδικό Dana Levi , η χώρα μας θα αποκτήσει σύντομα ειδικά θωρακισμένα οχήματα Sandcat της εταιρείας Plasan, η οποία έχει αγοράσει την ΕΛΒΟ, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και drones τύπου Orbiter, μαζί με προσομοιωτές μάχης για εκπαίδευση.

Uas Orbiter και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Μαζί με τα συστήματα Spike, ο ελληνικός στρατός θα προμηθευτεί πιθανότατα, τα UAS Orbiter που κατασκευάζονται από την Aeronautics, και τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την συλλογή πληροφοριών σε μεγάλο βάθος.


To Orbiter 3 είναι ένα ισραηλινής παραγωγής drone μικρού μεγέθους και μεγάλης αυτονομίας, ικανό να επιχειρεί σε μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Το θωρακισμένο όχημα Sandcat που θα είναι η βάση των πυραύλων SPIKE NLOS
Στο νέο ισραηλινό θωρακισμένο όχημα με το όνομα Sand Cat, που αποτελείται από σύνθετα υλικά, θα τοποθετηθούν τέσσερα αντιαρματικά βλήματα Spike NLOS, ενώ οκτώ ακόμη θα είναι σε αποθήκευση.

Επίσης θα διαθέτει ένα σύστημα εντοπισμού στόχων το οποίο αποτελείται από ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας και το κέντρο ελέγχου των αισθητήρων και των πυραύλων.

Εφόσον έχουμε σύντομα και τις επίσημες ανακοινώσεις, τότε θα μιλάμε για μια νέα τομή για τον ελληνικό στρατό, ο οποίος θα αποκτήσει δύο οπλικά συστήματα που θα αλλάξουν τον τρόπο αντίδρασης του, στον νέο υπό διαμόρφωση πεδίο μάχης που ετοιμάζει η Τουρκία, με τον μεγάλο σε αριθμό και τύπων drones που κατασκευάζει η αμυντική της βιομηχανία.
Το νέο τουρκικό UCAV ANKA-3 με στόχο το Αιγαίο

Οι πρώτες εικόνες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ANKA-3 (MIUS), που αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ), δόθηκεαν στην δημοσιότητα.

Απαντώντας σχετικά πρόσφατα σε ερωτήσεις την Ινδονησία, ο Πρόεδρος της τουρκικής Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανέφερε σχετικά με το μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος της TAI: «Περιμένετε, να μπει σε παραγωγή».

Σήμερα βγήκαν στην δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες του μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους ANKA-3.

Φαίνεται ότι το αεροσκάφος είναι σε σχήμα V και μοιάζει με το NEURON .

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη ANKA-3, θα διαθέτουν εσωτερικά τον οπλισμό τους, ενώ θα υπάρχουν και συστήματα υποστήριξης για την τοποθέτηση βλημάτων και εξωτερικά.

Το ANKA-3 θα κινείται μέσω ενός κινητήρα αεριοστροβίλου, ενώ το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της TAI θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 7 τόνους.

Η παρθενική εμφάνιση προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Το αεροσκάφος, το οποίο είναι σε γραμμή παραγωγής, έχει αναπτυχθεί κυρίως για αποστολές αέρος-εδάφους, για αποστολές βαθιάς διείσδυσης (deep-strike) και καταστροφής/καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (DEAD/SEAD).

Το UAV ANKA MALE, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ANKA-1, χρησιμοποιείται σήμερα ενεργά από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών.

Επιπλέον, έχει εξαχθεί σε περισσότερες από 3 χώρες μέχρι στιγμής. Το UAV AKSUNGUR, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ANKA-2, χρησιμοποιείται ενεργά από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τι επιδιώκει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν έναν μεγάλο σε αριθμό και δυνατότητες στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για να αναμετρηθούν στο Αιγαίο, αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής, λαμβάνοντας ηγεμονική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, οφείλει να “τρέξει”ακόμα περισσότερο για να καλύψει ένα κομμάτι της εξοπλιστικής κούρσας με την Τουρκία στο θέμα των drones, αφού πάρα πολλά θα κριθούν σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα διαφόρων τύπων είτε ελληνικής κατασκευής ( το καλύτερο), είτε από το εξωτερικό με δυνατότητες ανώτερες των τουρκικών.

Δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες από αυτό το θέμα και αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά η στενότατη αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Γαλλίας, ίσως μας φέρει πολλά και καλά νέα το επόμενο διάστημα, δεδομένης της πρόθεσης του Παρισιού να εξοπλιστεί με εξελιγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, για τις ανάγκες που ανακύπτουν στην Μεσόγειο, και την συμμετοχή γαλλικών μονάδων σε αυτήν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top