GuidePedia

0

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι κλειδί για μια σειρά πραγμάτων στο Αιγαίο».

Η έναρξη των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης φαίνεται πως ήταν προάγγελος περαιτέρω εξελίξεων, καθώς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για επέκταση της ΑΟΖ στα 10 μίλια.

Σε μια ηχηρή δήλωση προχώρησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, με σχετική του ανάρτηση.

Αναλυτικά όσα έγραψε:



«Θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες σε Πελοπόννησο και Κρήτη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της αυξήσεως της τιμής του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη κινείται πλέον στο να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, από το 40% έχουμε πέσει στο 9%.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι κλειδί για μια σειρά πραγμάτων στο Αιγαίο. Τελειώνει το θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου διότι το 72% περνάει υπό ελληνικό έλεγχο. Τελειώνει το θέμα της αμφισβητήσεως διαφόρων νησίδων που υπάρχουν ανά το Αιγαίο.

Κλείνει το θέμα της διαφοράς εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων. Χρειάζεται όμως εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και να είναι σχεδιασμένη σε κάθε λεπτομέρεια».

Προ λίγων ημερών, σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την σημασία της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που όπως γνωρίζουμε είναι υπέρμαχος εδώ και χρόνια, αλλά και στον τρόπο που πρέπει να γίνει η επέκταση αυτή, με σωστό σχεδιασμό, ενημέρωση των συμμάχων και γενικά των διεθνών παικτών αλλά και μεγάλη προσοχή λόγω της απειλής πολέμου της Τουρκίας, προχώρησε ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον Παναγιώτη Τζένο και τα Παραπολιτικά FM.

Είναι, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο, η κίνηση εκείνη που ουσιαστικά επιλύει και το πρόβλημα της οριοθέτησης τονίζει ο κ. Συρίγος, αφού μόνο με την επέκταση το 72% του Αιγαίου περνάει σε Ελληνική κυριαρχία όμως χρειάζεται προσοχή. Υπάρχει μόνο μία δίοδος σε διεθνή χωρικά ύδατα που ενώνει το βόριο με το Νότιο Αιγαίο, μια λωρίδα 6-7 μιλίων που πιθανόν θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με της χώρες που χρησιμοποιούν αυτό τον διάδρομο ώστε να παραμείνει διεθνή χωρικά ύδατα, αναφέρει ο κύριος καθηγητής απλά ως παράδειγμα της προετοιμασίας που πρέπει να υπάρξει από την Ελληνική πλευρά για το θέμα της επέκτασης, το τονίζουμε και στο Αιγαίο και όχι μόνο στην Νότια Κρήτη που έχει ανοίξει τελευταία μια συζήτηση.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκκίνηση ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ουσιαστικά από το Τέναρο έως και, συμπεριλαμβανομένης, τη Νοτιοδυτική Κρήτη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχεται ότι το ναυτιλιακό μνημόνιο με τη Λιβύη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023, ότι η ναυτιλιακή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο και ότι δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτής Ünal Çeviköz ρώτησε τον υπουργό τι είχε κάνει η Τουρκία για να συντάξει το επίσημο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο νομικά και δεσμευτικά, υπενθυμίζοντας ότι το ΜΣ που υπογράφηκε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, ο Çeviköz έθεσε επίσης το τελευταίο μνημόνιο συμφωνίας για την εξερεύνηση ενέργειας που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Τρίπολη και αμφισβήτησε εάν ισχύει στο ασταθές περιβάλλον στη Λιβύη. Λέγοντας ότι ήταν λάθος για την Τουρκία να παίρνει θέση μεταξύ των δυνάμεων στη Λιβύη για ιδεολογικούς λόγους, ο Çeviköz πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή και έχει βλάψει τη φήμη της λόγω των λαθών που έχει κάνει στη Συρία.

Απαντώντας στην κριτική του Çeviköz, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι προσωρινές λιβυκές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΟΗΕ και ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι εξουσιοδοτημένες να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, αλλά μπορούν να υπογράφουν μνημόνια. Είπε επίσης στους βουλευτές ότι η Τουρκία ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 στο δικό της κοινοβούλιο επειδή το ΜΣ περιελάμβανε τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το τουρκικό κοινοβούλιο, ωστόσο, ενέκρινε ήδη μνημόνια συμφωνίας που είχαν υπογραφεί με ξένες χώρες.

Δηλώνοντας ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις στη Λιβύη δεν έχουν υποχρέωση να εγκρίνουν τα μνημόνια από το κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος υπέγραψε επίσης Μνημόνια Συνεννόησης με τη Λιβύη και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ (Aguila Saleh), δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να θέσει τα μνημόνια προς έγκριση στη Βουλή παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στην Αίγυπτο.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Τομπρούκ.

Δεν είναι μυστικό ότι εκτός από την υποστήριξη της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης ήταν σημαντικοί παράγοντες για το συμφέρον της Τουρκίας.Η Λιβύη υποφέρει από μια κλιμακούμενη πολιτική κρίση με μια διαμάχη μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Επικεφαλής του πρώτου ήταν ο Φάθι Μπασάγκα (Fathi Bashagha), ο οποίος κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που διεξήχθη στο Τομπρούκ, στην Άπω Ανατολή της χώρας τον περασμένο Μάρτιο. Η δεύτερη είναι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία πηγάζει από πολιτικές συμφωνίες που χορηγήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, με επικεφαλής τον Ντμπέιμπα, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του παρά μόνο μέσω προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top