GuidePedia

0


Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια
Από το Σάββατο 19 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιείται η Διμερής Διακλαδική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην οποία έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Κάτι που είναι σημαντικό όμως, είναι πως θα συμμετέχει και η Ινδία στους παρατηρητές.

”Η άσκηση λαμβάνει χώρα από το 2015 εναλλάξ μεταξύ των 2 Χωρών, φέτος διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν με παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, η Ρουμανία και η Σερβία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμμαχία Ελλάδας-Ινδίας

Στρατιωτικά: Η Ελλάδα είναι ένα ναυτικό έθνος με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως. Διαθέτει τη 16η ισχυρότερη αεροπορική δύναμη στον κόσμο, την τρίτη στην ΕΕ, σημαντικό ναυτικό στόλο και επί του παρόντος αναβαθμίζει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο και επενδύει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εξελιγμένων αεροσκαφών και οπλισμού. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα 24 αεροσκάφη Dassault Rafale 4,5 γενιάς και τέσσερις φρεγάτες και επιδιώκει να συμπεριληφθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα F-35. Τα ζωτικά της συμφέροντα είναι δομικά συνυφασμένα με την ελευθερία κινήσεων στις θάλασσες. Ο Ινδικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στον κόσμο και αναβαθμίζει συνεχώς τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές του.

Και οι δύο υπέγραψαν μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας το 2020 για κοινές ασκήσεις, τεχνολογία και πληροφορίες. Οι δύο στρατιωτικοί έχουν κοινά προγράμματα. Ινδικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται περιοδικά τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη — τη σημαντικότερη ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η παρουσία ινδικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο για κοινές ινδοελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις είναι μια συμβολική προβολή ισχύος σε όλη την ευρασιατική ξηρά.

Οικονομικά: Οι ινδοελληνικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν αποκτήσει νέο δυναμισμό. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022-2023 θα μπορούσε να φτάσει το 3,5-4,9 τοις εκατό. Η Ινδία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν χρηματοοικονομικές ροές πάνω από την Ευρασία, καθώς η Ινδία γίνεται σταδιακά μια εστιακή βάση για την παγκόσμια παραγωγή και ένα νέο αναδυόμενο κέντρο για παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ινδίας και της γραφειοκρατίας και των θεσμών λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Και οι δύο χώρες διαθέτουν υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ακαδημαϊκό κόσμο, επιστήμονες, γιατρούς και τεχνικό προσωπικό. Η Ινδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) τον Δεκέμβριο του 2022.

Πολιτικές σχέσεις: Η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη δημοκρατία και η Ινδία η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη. Και οι δύο έριξαν τον αποικιακό ζυγό και αναδείχθηκαν ως σύγχρονες δημοκρατίες και δημιούργησαν διπλωματικές σχέσεις τον Μάιο του 1950. Η Ελλάδα ίδρυσε Πρεσβεία στην Ινδία το 1950 και έχει τρία προξενεία στην Καλκούτα, το Τσενάι και τη Βομβάη. Η Ινδία ίδρυσε την πρεσβεία της στην Αθήνα το 1978 και έχει προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Και οι δύο μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις σε πολλά διεθνή ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ και η Κύπρος. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Ινδία στη Διακήρυξη των Έξι Εθνών του Δελχί για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό το 1985.

Εμπορικές Σχέσεις: Το διμερές εμπόριο κατά το 2018 ήταν 642,5 εκατ. Ευρώ. Οι ινδικές εξαγωγές ήταν 466,9 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 175,6 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Ινδίας. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ινδικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2019. Η Ινδία ήταν «Τιμημένη χώρα» το 2019 στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τη μεγαλύτερη ετήσια εμπορική έκθεση της Ελλάδας και επίσης τη μεγαλύτερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια . Η ινδική εταιρεία υποδομών GMR Airports Ltd ανέλαβε ένα έργο κατασκευής 850 εκατομμυρίων ευρώ ενός νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Τρεις ινδικές εταιρείες έχουν Έλληνες συνεργάτες και 15 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ινδία.

Πολιτιστικές σχέσεις: Οι σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας και οι πολιτιστικοί δεσμοί χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Μεγασθένης —Έλληνας πρεσβευτής στην αυλή του αυτοκράτορα Μαυρία Chandragupta—ιστορικός και διπλωμάτης, έγραψε το Indika που έγινε η πρώτη αυθεντική πηγή των σχέσεων Ινδίας-Ελλάδος. Ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833), Έλληνας Ινδολόγος με φήμη, πέρασε 47 χρόνια στην Ινδία, σπούδασε σανσκριτικά στο Benares, μετέφρασε σανσκριτικά κείμενα στα ελληνικά, συνέταξε ένα σανσκριτικό-αγγλο-ελληνικό λεξικό και διέδωσε τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες της Ινδίας σε Ευρώπη. Το JNU, Νέο Δελχί έχει τον Δημήτριο Γαλανό Έδρα Ελληνικών Σπουδών. Η ανάλυση DNA 14 σκελετών από τη λίμνη Roopkund αποκάλυψε την ελληνική γενετική καταγωγή.

Η επιτυχής διεξαγωγή της έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και συμμάχων που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις σημαντικότερες πολυμερείς διακλαδικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

H άσκηση Μέδουσα

Η Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, ενισχύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.

Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως και στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022 (πατήστε εδώ), και εμβαθύνει έτι περαιτέρω τις άριστες και πολυεπίπεδες σχέσεις μεταξύ των 2 Χωρών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Αίγυπτο (πατήστε εδώ) κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top