To γερμανικό κανάλι δεν αποκλείει έναν πόλεμο με την Τουρκία γιατί μόνο έτσι μπορεί ο Erdogan να σωθεί πολιτικά.
Στις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας αναφέρεται το δημοσιογραφικό δίκτυο RND και σε άρθρο που δημοσιεύει, με τον τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;» απαντά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.Το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτoντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.
Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Erdogan με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ryan Gingeras, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.
Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Erdogan με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ryan Gingeras, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.
Ο Erdogan προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες.
Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος.
Ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Erdogan, Devlet Bahceli, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία.
«Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας», απειλεί ο Bahceli».
Πολιτική διάσωση
Πάνω από όλα, ο Erdogan θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές την άνοιξη του 2023.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του έχει βγει τόσο άσχημα όσο και από τότε που ανέβηκε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια.
Ο κύριος λόγος είναι ο υψηλός πληθωρισμός 83%.
Με την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, ο Erdogan προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση.
Θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας «με κάθε μέσο», λέει ο Erdogan.
Δεν μένει στα λόγια: μόνο την Πέμπτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 50 φορές.
Θα διακινδύνευε καν έναν πόλεμο με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία ο Erdogan;
Nαυτικός αποκλεισμός
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανό ότι, ως πρώτο βήμα, η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία πιστεύει ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.
Νησιωτικά λιμάνια όπως η Χίος, η Κως ή η Μυτιλήνη στη Λέσβο βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές ακτές.
Με ναυτικό αποκλεισμό, τα νησιά μπορούσαν να προσεγγιστούν μόνο αεροπορικώς.
Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ανοιχτό πόλεμο μέσα σε λίγες ώρες.
Πώς τα πάει το ΝΑΤΟ;
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερος στη σύγκρουση και αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να υποδηλώνει την υπέρβαση ενός από τα δύο κράτη μέλη.
Όμως εντός της Συμμαχίας, η δυσαρέσκεια για την Τουρκία αυξάνεται.
Όχι μόνο ο Erdogan εμποδίζει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά φλερτάρει επίσης με την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα είδος αντιΝΑΤΟϊκού που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
Baerbock για εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας:
Η κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι η λύση
Πού βρίσκεται η Γερμανία στη σύγκρουση;
Στην εποχή της Angela Merkel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν πρώτα και κύρια προσεκτική για να μην εξοργίσει τον Erdogan.
Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό ήταν ο φόβος μιας νέας προσφυγικής κρίσης.
Από την άλλη, η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου.
Αυτή είναι και η στάση των ΗΠΑ.
Η Γαλλία έχει την πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Και οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία πέρυσι.
Σε αυτήν, και οι δύο χώρες αναλαμβάνουν να παράσχουν η μία στην άλλη στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης σε μία από αυτές.
Μια επίθεση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε πολυεθνική σύγκρουση.
Δημοσίευση σχολίου