GuidePedia

0

Παναγιώτης Νάστος
Στο νέο τουρκολιβυκό σύμφωνο θα πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει, με επαύξηση των αεροναυτικών και χερσαίων δυνάμεών της στην Κρήτη, αλλά και την δημιουργία κοινής συμμαχικής αεροναυτικής δύναμης με δομή διοίκησης-επιτελείου και έδρα τη Μεγαλόνησο, με δυνάμεις από Ελλάδα- Γαλλία-ΗΠΑ-Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο-Ιταλία

Ηνέα συμφωνία μεταξύ Ντμπέϊμπα-Τσαβούσογλου για την από κοινού εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Τουρκίας-Λιβύης, που βρίσκονται είτε σε Λιβυκό έδαφος , είτε στην ΑΟΖ της εν λόγω χώρας, όπως αυτή οριοθετήθηκε στο παρελθόν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ, είχαμε επισημάνει με άρθρο μας 9 ημέρες νωρίτερα ότι είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση Ελλάδας και Αιγύπτου, μηδέ αποκλειομένης στο μέλλον της στρατιωτικής κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας-Αιγύπτου-Ιταλίας, σε περίπτωση απόπειρας εφαρμογής της από τον Ερντογάν.

Πρός επαλήθευση της εκτίμησης μας , έρχεται τωρινό άρθρο έγκριτου Λιβυκού ΜΜΕ με τίτλο "ο Σούκρι λέει ότι ο διάλογος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας σταμάτησε για τη Λιβύη", να την επιβεβαιώσει, αναφέροντας στη συνέχεια τα εξής:

"Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry είπε ότι οι συναντήσεις διαλόγου με την Τουρκία σταμάτησαν μετά από δύο συνεδριάσεις επειδή οι πρακτικές της Άγκυρας στη Λιβύη δεν άλλαξαν.

Ο Σούκρι είπε στο Al-Arabiya TV ότι τα λιβυκά κόμματα θα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία του Σχιράτ και κάλεσε τον ΟΗΕ και τους ενδιαφερόμενους να συνομιλήσουν με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Φαθί Μπασάγκα.

Πέρυσι διεξήχθησαν δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών στην Αίγυπτο και την Τουρκία για να συζητηθούν τα απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο, αλλά οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ανταλλαγή διπλωματικών αντιπροσώπων μεταξύ των δύο πλευρών.

Και οι δύο χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίπεδο του επιτετραμμένου.

Οι προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας παρεμποδίζονται, σύμφωνα με αναλυτές, αφού η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε δύο μνημόνια συμφωνίας για την ενέργεια και το φυσικό αέριο με την τουρκική κυβέρνηση στις 3 Οκτωβρίου.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει το ανατολικό στρατόπεδο στη Λιβύη, που εκπροσωπείται από τον Khalifa Haftar, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και επί του παρόντος την κυβέρνηση του Bashagha, ενώ η Τουρκία ι από την αρχή της κρίσης υποστηρίζει το "δυτικό στρατόπεδο" που εκπροσωπείται στο παρελθόν από τον Σάρατζ και τώρα από τον Ντμπέϊμπα, λαμβάνοντας θέση ενάντια σε Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Aναφερθήκαμε στο γεγονός η κυβέρνηση της Τρίπολης του Ντμπέϊμπα υπέγραψε αρχική συμφωνία για την αγορά τουρκικών UCAV AKINCI εξοπλισμένα με πυραύλους αγνώστου τύπου.

Η κίνηση αυτή θα ισχυροποιούσε αφάνταστα τον στρατό της Δυτικής Λιβύης έναντι του Στρατάρχη Χαφτάρ αλλάζοντας ισορροπίες στην ίδια την χώρα.

Ωστόσο όπως αποκαλύψαμε , σύμφωνα με τον γαλλικό ιστότοπο Africa Intelligence, ο Χαλίφα Χαφτάρ απειλεί να αποκλείσει πετρελαιοπηγές σε εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του, προκειμένου να ανακτήσει τα βήματά του στον αγώνα για την εξουσία, λέγοντας ότι αυτό είναι προϊόν αιγυπτιακής πίεσης, την ώρα μάλιστα που τα ΗΑΕ φαίνεται ότι μεταβάλλουν την αρχική τους στάση, υποστηρίζοντας τώρα τον Nτμπέϊμπα και όχι τον Λίβυο Στρατάρχη.

Το τουρκικό Σχέδιο

Το σχέδιο της Τουρκίας είναι απλό και εδράζεται στο αμοιβαίο οικονομικό κέρδος στη βάση του Win-Win με την Λιβύη. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων η Τουρκία ότι θα έπρεπε για να πετύχει τους στόχους της για την υφαρπαγή της Ελληνικής ΑΟΖ και την επιβολή τετελεσμένων, θα έπρεπε να επικαιροποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, με νέα συμφωνία.

Έτσι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στήριξε στρατιωτικά με τους φιλότουρκους μισθοφόρους που έχει στη Λιβύη το "εξαπτέρυγό της", Ντμπέϊμπα, ο οποίος στερείται στην πραγματικότητα οποιασδήποτε θεσμικής εξουσίας, αφού η θητεία του έληξε, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει πράγμα που έκανε, στην υπογραφή του πρόσφατου μνημονίου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θάλασσα και στεριά της Λιβύης μαζί με την Τουρκία.

Συνεπώς ο Ερντογάν δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος, στη βάση του αμοιβαίου κέρδους σημαντικού μέρους της ΑΟΖ για Λιβύη και Τουρκία, προκειμένου να φανεί ότι η Τουρκία ότι αποτελεί χώρα-πυλώνα εξασφάλισης σημαντικών κερδών για την όποια νέα κυβέρνηση της Λιβύης, που ήθελε προκύψει τόσο τώρα ως κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όσο και μετά τις εκλογές.

Αυτός είναι ο λόγος που και οι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Μπασάγκα και ο Ντμπέϊμπα του οποίου η θητεία έχει λήξει μετέβησαν στην Τουρκία, κατόπιν προσκλήσεως.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να μπεί σε θέση οδηγού για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας την αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης, του παράνομου νέου μνημονίου Ντμπέϊμπα-Τουρκίας για την κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει τη Λιβύη στρατιωτικό της δορυφόρο, αναλαμβάνοντας κατόπιν συμφωνίας με τον Ντμπέϊμπα την εκπαίδευση Λίβυων πιλότων και ενισχύοντας την κυβέρνηση αυτού με drones.

Σκοπός των Τούρκων είναι να επιμηκυνθούν σημαντικά αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.

Η Ελληνική απάντηση

Η στρατηγική σημασία της Κρήτης για Δωδεκάνησα, ΝΑ Μεσόγειο και Λιβυκό πέλαγος, αναδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμη φορά.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να προκαλέσουν την κατακόρυφη επαύξηση των αεροναυτικών και χερσαίων δυνάμεών μας στην Μεγαλόνησο κατά την γνώμη μας, αλλά και την δημιουργία κοινής συμμαχικής αεροναυτικής δύναμης με δομή διοίκησης-επιτελείου και έδρα την Κρήτη.

Σε αυτήν θα πρέπει να υπάγονται μαχητικά αεροσκάφη και ναυτικά μέσα από φίλες και συμμαχικές χώρες Γαλλίας-ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και του κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top