Ο Ντμπέιμπα απαίτησε να αμφισβητηθούν τα ελληνικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης.
Του Ανδρέα ΜουντζουρούλιαΤο τουρκικό Habertürk δημοσιεύει λεπτομέρειες του μνημονίου που υπέγραψαν τη Δευτέρα Άγκυρα και Λιβύη. Τέσσερα σημαντικά θέματα ξεχωρίζουν στη συμφωνία, η οποία εκφράζει τη συνεργασία των δύο χωρών στην εξερεύνηση φυσικού αερίου.
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:
”Η Άγκυρα απάντησε στη δήλωση της Αθήνας λέγοντας: «Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι τα σχόλια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «δεν έχουν νόημα ή αξία».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic, πρόσθεσε επίσης ότι οι αντιρρήσεις για μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών θα αντίκεινται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο αλλά και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.
Η Habertürk έφτασε στις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας. Τα τέσσερα σημαντικά θέματα της συμφωνίας αποκαλύπτουν επίσης τη διαδικασία των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Λιβυκές διπλωματικές πηγές ενημέρωσαν το Habertürk ότι το πρώτο θέμα ήταν η «ενίσχυση και ανάπτυξη της επιστημονικής, τεχνολογικής, τεχνικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Το δημοσίευμα:
Η υπογεγραμμένη συμφωνία περιλαμβάνει ότι «οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στον τομέα αυτό σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία». Στο πλαίσιο αυτό, «θα μοιραστούν πληροφορίες και εμπειρίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα των δύο χωρών μέσω της ανάπτυξης των τομέων υδρογονανθράκων των δύο πλευρών, καθώς και μέσω νομικών και κανονιστικών θεμάτων, συμβάσεων και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη διοργάνωση κοινών συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων συναντήσεων για το θέμα».
Το δεύτερο άρθρο ορίζει ότι τα μέρη θα πρέπει να συνεργάζονται σε έργα που σχετίζονται με τη χρήση και ανάπτυξη πόρων υδρογονανθράκων, σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη, τη μεταφορά, την επεξεργασία και το εμπόριο υδρογονανθράκων, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία πετρελαίου, φυσικού αερίου, διάφορα πετροχημικά και πετρελαϊκά προϊόντα, σχετικά με το νόμο για τη διάρθρωση της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Περιλαμβάνει συνεργασία για την οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών.
Το τρίτο θέμα αφορά τις επενδύσεις. Τα μέρη συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία κοινών έργων και την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων εταιρικών σχέσεων για την προστασία του απορρήτου των αποτελεσμάτων της συνεργασίας.
Σύμφωνα με τη λιβυκή διπλωματική πηγή που ενημερώνει τη Habertürk, το μνημόνιο συμφωνίας θα τεθεί σε ισχύ με την παραλαβή της τελευταίας γραπτής προειδοποίησης μεταξύ των δύο μερών και θα παραμείνει σε ισχύ για τρία χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί εκτός εάν κάποιο από τα μέρη το ακυρώσει.
Η λιβυκή διπλωματική πηγή υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα του επιμένει στα δικαιώματά της στο ελληνικό νησί της Κρήτης, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία!
Αποκάλυψη Ιταλών:
Η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ανέφερε ότι ο Abdel Hamid Dabaiba παρείχε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Τουρκία με αντάλλαγμα την στρατιωτική προστασία.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διερευνά για πετρέλαιο στα λιβυκά ύδατα και εδάφη, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υποστήριξη και προστασία του Dabaiba.
Το δημοσίευμα:
Πρόσθεσε ότι ο Dabaiba χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη από την Άγκυρα για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει την ανατροπή, και ο Ερντογάν συνεχίζει να ενισχύει τον έλεγχο του στην Αφρική και τη Λιβύη ειδικότερα, εκμεταλλευόμενος την ενασχόληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών με τον ουκρανικό πόλεμο.”
Δημοσίευση σχολίου