–
Καταστράφηκαν S-300 – Μετακινεί δυνάμεις το Ιράν. Οι χειρότερες συγκρούσεις από το 2020.
Προς γενικευμένη σύρραξη κινούνται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά τις συγκρούσεις διάρκειας 9 ωρών που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Οι Αζέροι σφυροκοπούν θέσεις των Αρμενίων κυρίως με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και με ισραηλινά UAV IAI Harop.Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, οι Αρμένιοι έχασαν δύο πυροβολαρχίες S-300 5P85 και ένα ραντάρ 5N63S ενώ έχουν δεκάδες νεκρούς. Επίσημα η Αρμενία κάνει λόγο για 49 νεκρούς όμως διαφορετικές πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των απωλειών και από τις δύο πλευρές έχει διπλασιαστεί και ανέρχεται πλέον σε 200-250.
Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερα από 150 πλήγματα στο έδαφος της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας πυροβόλα, πυραύλους, UAV, καθώς και drones καμικάζι. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τα στοιχεία ότι ο ρωσικός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή.
Οι δύο χώρες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 2020. Το Ιράν ξεκίνησε να μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό προς τα βόρεια στα σύνορα Αρμενίας-Ιράν και Αζερμπαϊτζάν-Ιράν ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε ότι ένας νέος πόλεμος στον Νότιο Καύκασο είναι απαράδεκτος τονίζοντας ότι το Ιράν παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις
Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι από τις 8 το πρωί, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει το έδαφος της δημοκρατίας χρησιμοποιώντας διάφορα είδη όπλων.
«Τη νύχτα, ο εχθρός χρησιμοποίησε επιθετικά drones προς την κατεύθυνση του Jermuk. Από τις 08:00, ο εχθρός χρησιμοποιεί πυροβολικό, όλμους και όπλα μεγάλου διαμετρήματος προς την κατεύθυνση του Jermuk και του Verin Shorzha, βομβαρδίζοντας τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.
Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εκπληρώνοντας τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», αναφέρει το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
Λόγω τις κρισιμότητας της κατάστασης, μεταβαίνει στην Αρμενία ειδική αποστολή του CSTO με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Στάνισλαβ Ζας.
Ο βασικός στόχος της αποστολής του CSTO θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης στη συνοριακή ζώνη με το Αζερμπαϊτζάν, η προετοιμασία έκθεσης προς τους αρχηγούς των κρατών μελών του CSTO και η ανάπτυξη προτάσεων για αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς η Αρμενία πιστεύει ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στη χώρα , που είναι ένας από τους λόγους χρήσης των αμυντικών μηχανισμών του CSTO.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου