GuidePedia

0


Στο σύγχρονο πόλεμο, η αυξανόμενη εξάρτηση από ραντάρ, ηλεκτρονικά σήματα και δορυφόρους για τη διοίκηση, τον έλεγχο και τον συντονισμό της κίνησης ή την επικοινωνία με στρατιωτικά μέσα απαιτεί εξελιγμένες ηλεκτρονικές δυνατότητες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (EMS). Μια χώρα που δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο πεδίο της μάχης και ως εκ τούτου να χάσει έναν πόλεμο πριν ξεκινήσει. Επί του παρόντος, ορισμένες χώρες προχωρούν σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EWS), συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας.

ΤΟΥ ALI BAKIR
 Rusi.org

Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα, υπήρξε μάρτυρας εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ αυτών των χωρών για να κυριαρχήσουν στο EMS . Η Τουρκία συνειδητοποίησε τη σημασία αυτού του πεδίου ήδη από τη δεκαετία του 1970. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια σε πολλές εθνικές αμυντικές εταιρείες και επιστημονικά ιδρύματα, όπως η ASELSAN, η HAVELSAN και η TUBITAK, για να αναπτύξει τις δυνατότητές της EWS. Η ASELSAN είναι η κορυφαία αμυντική εταιρεία της Τουρκίας που ειδικεύεται στις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και την ενοποίηση συστημάτων. Ιδρύθηκε από τον Τουρκικό Στρατό το 1975 για να καλύψει τις επικοινωνιακές του ανάγκες.

Η ετήσια κατάταξη του Defense News για το 2020 των 100 κορυφαίων αμυντικών εταιρειών παγκοσμίως περιελάμβανε επτά τουρκικές εταιρείες. δύο από αυτές – η ASELSAN και η TAI – έχουν ήδη καταταχθεί στην κατάταξη SIPRI 2019 για τις παγκόσμιες αμυντικές εταιρείες. Αυτό το επίτευγμα αποδίδεται συχνά στη φιλοδοξία, την επιθετική στρατηγική και την αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας της κυβέρνησης. Την τελευταία δεκαετία, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας επεκτείνεται γρήγορα, επιτρέποντας στην Άγκυρα να προσθέσει πιο κρίσιμα αμυντικά συστήματα στο απόθεμά της από ποτέ.

Η ASELSAN παράγει πολλά EWS και πλατφόρμες, αλλά ένα από αυτά, η KORAL, κατέχει μοναδική θέση και έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στις πρόσφατες εμπλοκές της Άγκυρας σε πολλά περιφερειακά θέατρα. Αν και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UACV) της Τουρκίας έχουν γίνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια, το KORAL ήταν η αόρατη δύναμη πίσω από την επιτυχία τους. Δεν δίνεται μεγάλη πίστη σε αυτό το σύστημα λόγω του σιωπηλού ρόλου του και της έλλειψης δημοσιότητας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στους στρατηγικούς και στρατιωτικούς σχεδιαστές της Τουρκίας να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και τη θνησιμότητα των UACV της.




Αυτό δεν είναι για να υποτιμήσουμε τις μοναδικές δυνατότητες των drones της Άγκυρας, αλλά μάλλον για να υπογραμμίσουμε την αξία και τον ρόλο του KORAL. Αν και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης της Τουρκίας (UACV) έχουν γίνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια, το KORAL ήταν η αόρατη δύναμη πίσω από την επιτυχία τους Το KORAL είναι ένα επίγειο μεταφερόμενο EWS με αποτελεσματική εμβέλεια 150–200 km. Το σύστημα προσφέρει προηγμένες επιλογές και υποστηρίζει επιχειρήσεις Καταστολής της Αεράμυνας του Εχθρού (SEAD).

Αποτελείται από δύο υποσυστήματα: το πρώτο παρέχει λειτουργίες ηλεκτρονικής υποστήριξης για τη διεξαγωγή ISR, ενώ το άλλο είναι αφιερωμένο σε επιχειρήσεις επίθεσης για την υποβάθμιση, την εξουδετέρωση ή την καταστροφή των δυνατοτήτων μάχης του εχθρού. Αυτό το είδος λειτουργίας συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας έναντι συστημάτων επικοινωνίας και συστημάτων ραντάρ. Το KORAL ήταν μέρος ενός έργου Land-Based Stand-off Jammer System που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Ήρθε ως απάντηση στις αυξανόμενες απειλές και για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της διοίκησης της τουρκικής αεροπορίας. Το σύστημα υπεγράφη το 2009 και μέσα σε επτά χρόνια, το KORAL EWS εισήλθε στον κατάλογο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (TSK). Υπό αυτή την έννοια, το EWS κάλυψε ένα κενό και πρόσφερε νέες ευκαιρίες για το TSK. Από το 2016, το KORAL έχει δοκιμαστεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των κριτικών θεάτρων στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, επιδεικνύοντας εντυπωσιακές ικανότητες και εκτελώντας σύνθετους ρόλους στους πρώτους πολέμους που κέρδισαν μη επανδρωμένα συστήματα.

Η Άγκυρα ενσωμάτωσε το KORAL σε ένα νέο αντισυμβατικό δόγμα drone που ορίζει τη χρήση των drones ως αεροπορικής δύναμης σε μια συμβατική μάχη. Το δόγμα απαιτεί υψηλό επίπεδο συνεργασίας, συντονισμού και ολοκλήρωσης μεταξύ των αναπτυσσόμενων EWS (KORAL στην περίπτωση αυτή), των UAV (Aerospace Anka-S και Bayraktar TB2) και των έξυπνων μικροπυρομαχικών (MAM-L και MAM-C).

Αυτό το καινοτόμο στρατιωτικό δόγμα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Πολλοί υπουργοί Άμυνας, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές ασφαλείας σε όλο τον κόσμο έχουν καλέσει τις χώρες και τους στρατούς τους να παρατηρήσουν τι έχει κάνει η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα και να αντλήσουν τα κατάλληλα διδάγματα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη νέα εποχή των αυτοματοποιημένων πολέμων.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Διάσκεψης Αεροπορικής και Διαστημικής Ισχύος της Βασιλικής Αεροπορίας 2020, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας προέτρεψε τη δύναμη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «Ακόμη και αν οι μισοί ισχυρισμοί [για τα drones και τα EWS της Τουρκίας] είναι αληθινοί, οι συνέπειες είναι game-changing». Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Spring Shield κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, η KORAL έθεσε το σκηνικό για τα drones της Άγκυρας εξασφαλίζοντας εναέρια κυριαρχία για το TSK.

Ως αποτέλεσμα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας κατάφεραν να εξαφανίσουν μεγάλο μέρος του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Ιντλίμπ χρησιμοποιώντας τεχνολογία εντοπισμού. Κατά τη διάρκεια της μάχης, το καθεστώς Άσαντ έχασε 151 άρματα μάχης, οκτώ ελικόπτερα, τρία drones, τρία μαχητικά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων δύο Sukhoi Su-24 ρωσικής κατασκευής), περίπου 100 ένοπλα στρατιωτικά οχήματα, οκτώ συστήματα εναέριας άμυνας, 86 κανόνια και οβίδες, πολλαπλά πυρομαχικά φορτηγά και ένα αρχηγείο, μεταξύ άλλων στρατιωτικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, το KORAL ταπείνωσε τη ρωσική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας (ADS) που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών από drone. Οι λήψεις βίντεο από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας απέδειξαν ότι η Άγκυρα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει, να εντοπίσει, να παρακολουθήσει, να παρακολουθήσει και να στοχεύσει πολλά ρωσικής κατασκευής ADS, συμπεριλαμβανομένου του Pantsir, χωρίς φόβο ότι θα χτυπηθεί.

Ένα βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ότι τα τουρκικά drones στόχευσαν και κατέστρεψαν το Pantsir, παρόλο που το ραντάρ του ήταν ενεργό και έτοιμο για μάχη. Λαμβάνοντας υπόψη τον κοντινό χαρακτήρα του βίντεο και το μεγάλο μέγεθος του TB2, είναι πολύ πιθανό ότι το KORAL κατάφερε να τυφλώσει το ρωσικό ραντάρ. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, το TSK κατέστρεψε με επιτυχία οκτώ μονάδες Pantsir ADS.

Στη Λιβύη, η παρέμβαση της Άγκυρας υπέρ της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης και κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ –ο οποίος έχει υποστηριχθεί από μια σειρά από χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία και η Ρωσία– έστρεψε το ρεύμα ο πόλεμος. Η ανάπτυξη του KORAL από την Τουρκία μαζί με τα TB2 άλλαξε δραματικά την εξίσωση στο έδαφος.

Το KORAL διέκοψε τα κινεζικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong του LNA που προμήθευαν τα ΗΑΕ και καθιέρωσε τοπική εναέρια υπεροχή για τα UACV της Τουρκίας καθιστώντας τα ADS του LNA άχρηστα (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-125, SA-6 και Pantsir S-1). Επιπλέον, επέτρεψε τη θανατηφόρα και ακριβή στόχευση των στρατιωτικών βάσεων, των γραμμών ανεφοδιασμού, του στρατιωτικού εξοπλισμού, των οχυρών θέσεων και των επίγειων στόχων του Χάφταρ.

Το Clash Report ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία κατέστρεψε τουλάχιστον 15 συστήματα Pantsir στη Λιβύη. Για άλλη μια φορά, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, μια καταγραφή βίντεο έδειξε το ραντάρ ενός Pantsir ενεργό και απελπιστικά αναζητώντας μια απειλή για να εμπλακεί, πριν χτυπηθεί και καταστραφεί από το υπερσύγχρονο drone της Άγκυρας, το TB2.

Πολλοί υπουργοί Άμυνας, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές ασφαλείας σε όλο τον κόσμο έχουν καλέσει τις χώρες και τους στρατούς τους να παρατηρήσουν τι έχει κάνει η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα και να αντλήσουν τα κατάλληλα διδάγματα Κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας πέρυσι, η KORAL έδειξε την κρίσιμη ικανότητά της σε ευρύτερη κλίμακα.

Η τουρκικής κατασκευής EWS προετοίμασε το έδαφος για μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη των Αζέρων. Η KORAL φέρεται να μείωσε τους τρομερούς ρωσικής κατασκευής αρμενικούς σχηματισμούς επίγειων ADS σε σκουπίδια, επιτρέποντας στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να τους εξαφανίσουν, αφήνοντας έτσι τον Αρμενικό Στρατό στο έλεος των αζερικών TB2 που αποκτήθηκαν από την Τουρκία. Η Αρμενία έχασε περίπου 256 άρματα μάχης, 50 οχήματα BMP, 40 συστήματα OSA SAM, πάνω από 400 φορτηγά, εκατοντάδες πυροβολικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε μια πράξη ψυχολογικού και πληροφοριακού πολέμου, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν αρμενικά Α/Α όλων των τύπων (SA 8 Osa, SA 13 Strela 10, SA 15 Buk και ακόμη και ρωσικής κατασκευής S-300) να καταστρέφονται. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, ο αζερικός στρατός κατέστρεψε τουλάχιστον έξι πυραυλικά συστήματα S-300 χρησιμοποιώντας κυρίως τουρκικά και ορισμένα πυρομαχικά Harop ή drones Kamikaze. Για να αποκτήσει μόχλευση επί του Αζερμπαϊτζάν, το Γερεβάν απέκτησε τον ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander και το Repellent EWS το 2016 και το 2017.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan ανακάλυψε ότι αυτά τα συστήματα – αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα – δεν λειτουργούσαν στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα τα προώθησε ως προηγμένα, πολύπλοκα και ανώτερα συστήματα. Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να απενεργοποιήσει ή/και να καταστρέψει πολλά από αυτά τα συστήματα μαζί με τα ADS της Αρμενίας. Σε μια τεκμηριωμένη περίπτωση, ένα αρμενικό ADS φαίνεται να εκτελεί μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών εκτόξευσης πυραύλων εναντίον εναέριου στόχου λόγω της ισχυρής στόχευσης καταστολής του KORAL.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε την KORAL. Επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο του EWS στις τελευταίες μάχες της Άγκυρας, αποκάλυψε ότι η χώρα του εργάζεται σε μια νέα, πιο προηγμένη έκδοση του KORAL. Υπό την ηγεσία της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, η ASELSAN εργάζεται σε μια νέα γενιά KORAL με προηγμένες δυνατότητες, το Kara SOJ-2. Πιο πρόσφατα, η TSK πρόσθεσε το νέο εξαιρετικά ικανό SANCAK EWS στο απόθεμά του.

Αυτές οι νέες εξελίξεις σημαίνουν ότι η Άγκυρα είναι πλέον ανοιχτή στην εξαγωγή του KORAL. Αρκετές πλατφόρμες ειδήσεων ισχυρίστηκαν ότι η Άγκυρα υπέγραψε σύμβαση 50,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του KORAL EWS στις Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις του Μαρόκου. Τον περασμένο Αύγουστο, μια έκθεση ανέφερε ότι ο Βασιλικός Στρατός του Ομάν εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς του τουρκικού EWS. Στα τέλη εκείνου του μήνα, ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ Τζούμα Σααντούν φέρεται να εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων TB2 UACV, 12 ελικοπτέρων T-129 ATAK και έξι KORAL EWS.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει ηγέτης στα ρομποτικά συστήματα πολέμου και η αδυσώπητη προσπάθειά της να προσθέσει περισσότερα μη επανδρωμένα επιθετικά και αμυντικά συστήματα στο απόθεμα του TSK τα επόμενα χρόνια, σίγουρα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου στο μέλλον.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top