GuidePedia

0

Διαφωνούν οι ΗΠΑ: "Λιθουανία και Πολωνία θα πνίξουν το Καλίνινγκραντ"

Φωτιές άναψε στο ΝΑΤΟ ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr, Eberhard Zorn, ο οποίος απέρριψε τον όρο “ουκρανική αντεπίθεση” τονίζοντας πως η Ρωσία έχει την δυνατότητα να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη .

Ο στρατηγός Εμπερχαρντ Τσορν, επικεφαλής του γερμανικού στρατού, δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει «εφεδρείες» και ότι το Κρεμλίνο δεν θα αντιμετωπίσει «πρόβλημα λειψανδρίας» σε περίπτωση που διατάξει γενική επιστράτευση. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός Στρατηγός είπε με έμφαση πως “δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει καμία πραγματική αντεπίθεση από τους Ουκρανούς: «Προσέχω τους όρους», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό FOCUS.

Στην καλύτερη περίπτωση, βλέπει «αντεπιθέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσουν πίσω τοποθεσίες ή μεμονωμένα τμήματα του μετώπου, αλλά όχι για να απωθήσουν τη Ρωσία σε ένα ευρύ μέτωπο». Ακόμη και ο χειμώνας που πλησιάζει «δεν θα μειώσει τα δεινά – το αντίθετο».

Ο Zorn αμφιβάλλει αν οι Ουκρανοί έχουν πραγματικά τη δύναμη για μια αντεπίθεση: “Χρειάζονται ανωτερότητα τουλάχιστον 3 προς 1.”

Ο Ζορν υπερασπίστηκε επίσης τις γερμανικές παραδόσεις όπλων:

“Η λίστα είναι σημαντική, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Μαζί με τους Ολλανδούς, εξοπλίσαμε ένα ολόκληρο ουκρανικό τάγμα με το Panzerhaubitze 2000, συν MLRS.Με το IRIS-T στείλαμε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα θέλαμε να έχουμε οι ίδιοι .Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Αλλά προειδοποιεί για περαιτέρω παραδόσεις όπλων:

“Η συμβουλή μου είναι πραγματικά να αναγνωρίσουμε τον αριθμό μας: χρειαζόμαστε ό,τι δίνουμε πίσω”, ο Πούτιν καταλαβαίνει μόνο μία γλώσσα, “είναι αυτή της εξουσίας. Για αποτελεσματική αποτροπή, χρειαζόμαστε τις κατάλληλες δυνάμεις. Οι συνεργάτες μας βασίζονται σε εμάς.”

Στη συνέντευξη στο FOCUS, ο Ζορν επανέλαβε τον φόβο του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο και κατονόμασε πιθανές τοποθεσίες για την επίθεση: “Καλίνινγκραντ, Βαλτική Θάλασσα, Φινλανδικά σύνορα, Γεωργία, Μολδαβία… υπάρχουν πολλές πιθανότητες.

«Παρά το γεγονός ότι το 60% του ρωσικού στρατού είναι δεσμευμένo στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν εφεδρείες, ενώ και ο Πούτιν είναι ικανός να ανοίξει δεύτερο μέτωπο – το Καλίνινγκραντ, η Βαλτική και η Φινλανδία είναι πιθανά σημεία επίθεσης» ήταν η ακριβής δήλωση του Τσορν.

“Ακόμη και αν περίπου το 60 τοις εκατό των χερσαίων δυνάμεών της Ρωσίας είναι δεσμευμένες στον πόλεμο της Ουκρανίας, το ρωσικό ναυτικό και η αεροπορία εξακολουθούν να έχουν αδέσμευτες ικανότητες. Εάν ο Πούτιν διέταζε γενική κινητοποίηση, δεν θα αντιμετώπιζε τυχόν προβλήματα προσωπικού».

Διαφωνούν οι Αμερικανοί

Όπως ήταν επόμενο, ο Τσορν στοχοποιήθηκε από διαφόρους Δυτικούς αναλυτές. Η Telegraph έγραψε ότι ο στρατηγός «έχει ήδη επικριθεί όσον αφορά την κάκιστη ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία», ιδίως επειδή ισχυρίστηκε τα προαναφερθέντα περί δευτέρου μετώπου.

«Ο Τσορν τα περί δευτέρου ρωσικού μετώπου τα επικαλέστηκε σαν δικαιολογία για την απροθυμία της Γερμανίας να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο» σχολίασαν οι Βρετανοί, δίνοντας βάση στον τίτλο που συνοδεύει το γερμανικό δημοσίευμα: «Ο στρατηγός είναι επικριτικός για περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία» έγραψε το Focus.

«Τα σχόλια του Τσορν έχουν προκαλέσει έκπληξη στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες» συνέχισαν οι Βρετανοί και επικαλέστηκαν την απάντηση που έδωσε ένας Αμερικανός απόστρατος στρατηγός.

«Ο στρατηγός Μπεν Χότζες, που διετέλεσε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2017, έγραψε στο Twitter ότι ο ισχυρισμός του Τσορν δείχνει ‘κάκιστη ανάλυση των ρωσικών δυνατοτήτων’, την οποία ‘δυστυχώς, ενστερνίζεται και μεγάλο μέρος της γερμανικής ελίτ’».

Και το βρετανικό Μέσο συνέχισε με μία κορόνα του Αμερικανού αποστράτου, με μία μάλλον εκτός τόπου και χρόνου άποψη:

«Ο Χότζες συμπλήρωσε ότι ‘η Φινλανδία από μόνη της θα συνέτριβε τις ρωσικές δυνάμεις’ και ότι ‘η Λιθουανία και η Πολωνία θα έπνιγαν το Καλίνινγκραντ μέσα σε μία εβδομάδα’».

Την πολιτική ερμηνεία των δηλώσεων Τσορ έκανε ο Γκούσταβ Γκρέσελ, αναλυτής θεμάτων ρωσικού στρατού στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Γκρέσελ είπε στην Telegraph ότι οι δηλώσεις του Γερμανού στρατηγού «ισοδυναμούν με προσπάθεια αποτύπωσης του φόβου της ίδιας της Γερμανίας».

Να τι εννοούσε με την ομιχλώδη φράση του: «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα [στον Ζελένσκι], και ξεφουρνίζουν κάθε δικαιολογία» είπε.

Τον Γκρέσελ σιγοντάρισε ο Ρομπ Λι, ερευνητής στο τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο λονδρέζικο King’s College, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του Τσορν «περίεργα», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «η Ρωσία εξαρτάται από εθελοντές και από εφέδρους ήδη από τον Απρίλιο».

Και συνέχισε: «Μία από τις επίλεκτες μονάδες του Κρεμλίνου, το 11ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στο Καλίνινγκραντ, αποδεκατίστηκε στο Χάρκοβο». Οι Βρετανοί ενοχλήθηκαν και από τις εκτιμήσεις του Τσορν για την αξία της «ουκρανικής αντεπίθεσης».



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top