GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Η υπόθεση με τις υποκλοπές διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως δείχνει η κατηγορία που εκτόξευσε ότι η ηγεσία του “συριζοποιεί το ΚΙΝΑΛ”. Είτε έχει ανάμειξη είτε όχι, η κυβέρνηση αντέδρασε και εξακολουθεί να αντιδρά ενοχικά στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα επιστρατεύοντας τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης και στην συνέχεια εμφανίζει ως εύλογη μεν αλλά υπερβολική την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, προβάλλοντας πως ούτε ο μόνος είναι, ούτε το θέμα περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα είναι ένας από τους ευρωβουλευτές που κατά καιρούς έχουν προβεί σε παρόμοιες καταγγελίες και το ζήτημα απασχολεί την ΕΕ κλπ.

Είναι πιθανό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόβαλε την υπόθεση για να κερδίσει συμπάθεια στην κοινή γνώμη και πολιτικούς πόντους, σε μία συγκυρία που δημοσκοπικά δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, εξαντλώντας την αρχική δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έδειξε αντανακλαστικά, ανέβασε το θέμα, με αποτέλεσμα να επανέλθει στην επικαιρότητα συνδυαστικά η παλαιότερη υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως και η καταγγελία του ΚΚΕ ότι παρακολουθείτο το τηλεφωνικό του κέντρο.

Κάπως έτσι η υπόθεση πήρε ευρύτερες διαστάσεις και στο επίκεντρο των πολιτικών αιτιάσεων βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ανυπόστατες φήμες που εμπλέκουν και τον διευθυντή του γραφείου του. Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι γινόταν παρακολούθηση στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών. Η παραδοχή ανοίγει νέο κύκλο ερωτημάτων και αιτιάσεων.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, παραπέμποντας άλλοτε στην Δικαιοσύνη, άλλοτε στην Βουλή και άλλοτε, όπως έκανε την Δευτέρα στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ. Το πολύ απλό, ότι η ΕΥΠ και οι υπηρεσίες της κρατικής ασφάλειας θα ενεργοποιήσουν ανθρώπους και τεχνικές δυνατότητες (κατ’ εντολή του πρωθυπουργού που παρεμβαίνει σε άλλες ήσσονος σημασίας υποθέσεις) για να ερευνήσουν την υπόθεση, δεν έχει ακουστεί καθαρά και απερίφραστα.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ;

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταθέσουν από κοινού πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (που θα πάρει την στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης) όπως φημολογείται στα πολιτικά γραφεία, η κυβέρνηση θα έλθει σε δύσκολη θέση. Θα είναι όμως και μία ακόμη κίνηση σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και με την άλλη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που επίσης προκάλεσε νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρομοίως νευρικότητα προκάλεσε και η άρνηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τον διορισμό της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Γενικότερα το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει ότι υπάρχουν απώλειες προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τις οποίες φυσικά θέλει να περιορίσει, ώστε η όποια ενδυνάμωσή του να προέλθει από επαναπατρισμό ψηφοφόρων και αντίστοιχη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η εξίσωση είναι δύσκολη. Το ΠΑΣΟΚ εκ του ρόλου του είναι υποχρεωμένο να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η σοφτ αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, του περιορίζει το πεδίο της αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου για το παρελθόν, στα όσα έγιναν μέχρι το 2015.

Από την άλλη ανέβασμα των τόνων προς την πλευρά του Μαξίμου και η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στα φιλομητσοτακικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και σε τμήμα των αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων. Παρομοίως, είναι δύσκολη η ισορροπία για την κυβέρνηση, η ενδεχόμενη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής (όπως με το περί “συριζοποίησης”) η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οριστική ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο μόνος που στο τρίγωνο αυτό δεν έχει πρόβλημα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους: Πολιτικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτή την βάση έχει καλέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύμπλευση, όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και σε προοδευτική κυβέρνηση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top