Έχουμε εναλλακτικές αν μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Ο Ακάρ απείλησε την Ελλάδα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρές και αν (η Ελλάδα) δημιουργήσει πρόβλημα τότε η Άγκυρα έχει εναλλακτικές...Απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χουλουσί Ακάρ ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι εμποδίζει την τουρκική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών F-16.
Ο Ακάρ απείλησε την Ελλάδα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρές και αν (η Ελλάδα) δημιουργήσει πρόβλημα τότε η Άγκυρα έχει εναλλακτικές...
Ειδικότερα μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε κυρίως στη διαδικασία της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω των Στενών και στην λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου που άρχισε να λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ με την επίβλεψη της Τουρκίας.
«Έχουμε εφαρμόσει τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών. Οι εργασίες φόρτωσης σιτηρών στο πρώτο πλοίο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πολύ σύντομα και αυτό μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες, μπορεί να μάθουμε ότι το πλοίο αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», είπε.
Σε ερώτηση για το θέμα των F16 από τις ΗΠΑ και για το αν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμαο Ακάρ έστρεψε τα πυρά του κατά της Ελλάδας.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα, είπε. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όπως γνωρίζετε είχαμε ένα σχέδιο συνεργασίας για τα αεροσκάφη f-35. Αλλά διακόπηκε. Η Τουρκία και οι Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από 40 F-16 Βlock 70. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να τα εξάγουν. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την αναβάθμιση των 79 F-16 που διαθέτουμε. Αυτό το μεταφέραμε πέρσι μέσω φυσικών καναλιών στις ΗΠΑ», είπε.
Ωστόσο, ο Ακάρ πρόσθεσε: «Έχουμε εναλλακτικές λύσεις εάν αυτό μας δημιουργήσει πρόβλημα. Ο γείτονάς μας και εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, θέλει να σταματήσει αυτή τη συμφωνία και στέλνει αίτημα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην πουληθούν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Αυτό είναι απαράδεκτο στις διεθνείς συμφωνίες. Εδώ μιλάμε για ένα συμμαχικό κράτος που θα πρέπει να συμβάλει στην ενδυνάμωσή μας. Γιατί η ισχύς μας είναι και δική τους ισχύ. Είδαμε ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει όρους προϋποθέσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των αεροσκαφών. Είπαμε επίσης ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και ότι δεν θα δεχτούμε υπό όρους την αγορά αεροσκαφών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν αργότερα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν θεσμικά για να πουλήσουν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Γιατί είμαστε σύμμαχοι. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί. Ελπίζουμε λοιπόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανορθώσουν το λάθος τους» είπε και συνέχισε:
«Πιστεύω πως ότι και να συμβεί, οποιοσδήποτε εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει αυτά τα αεροσκάφη θα έχει φέρει αυτή την ντροπή. Εμείς επιθυμούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Αν μας δημιουργηθεί πρόβλημα τότε έχουμε εναλλακτικές. Οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τους όρους που μας επιβάλλονται. Όπως είδαμε στο παράδειγμα της Ουκρανίας ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή Τουρκία. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας και οι Ευρωπαίοι. Διαθέτουμε ισχυρό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Για αυτό οι σύμμαχοι και εταίροι μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην αγορά αυτών των αεροσκαφών».
Δημοσίευση σχολίου