Ούτε μία, ούτε δύο είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ τις οποίες θα θέσει στην Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την σημερινή έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak. Εκτός από τους όρους για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλα τέσσερα θέματα, όλα επιθετικά και είναι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, η θέση του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία, η οικονομική κρίση και η απόφασή του για εισβολή στην Συρία.
Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας, μεταξύ των θεμάτων που θα φέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ «είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «προβοκάτσιες» της Ελλάδας και αναφέρει επίσης ότι «ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα εξής:
- Ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα επιμείνει πως οι δύο χώρες στηρίζουν την τρομοκρατία.
- Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
- Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για τη στάση έναντι της Ρωσίας.
- Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ένα άλλο θέμα που θα βάλει ο Ερντογάν στην ατζέντα του ΝΑΤΟ είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα συνιστά αθέτηση των συνθηκών.
- Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
- Οικονομία, ενεργειακή κρίση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος με τις πληροφορίες αναφορικά με τη στάση του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κινήθηκε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε δηλώσεις του:
«Ευελπιστούμε η Ελλάδα σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελόριζο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος».
Η προετοιμασία της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται διπλωματικά και πολιτικά για κάθε ενδεχόμενο, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό μετά την Σύνοδο της ΕΕ: «Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα».
»Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δημοσίευση σχολίου