Ο τουρκικός Τύπος ασχολείται ευρύτατα το τελευταίο διάστημα με τις φθορές που υπέστη η Αγία Σοφία μετά την μετατροπή της σε τέμενος. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ (18/5) αναφέρει ότι 104.325 προσκυνητές επισκέφθηκαν το ιστορικό κτήριο για να προσευχηθούν στη θρησκευτική γιορτή του Ραμαζάν.
Στο άρθρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης Σερίφ Γιασάρ υποστηρίζει ότι ακόμα και οι ανάσες τόσων ανθρώπων προκαλούν υγρασία που βλάπτει τα τοιχώματα του κτηρίου. Πιστεύει ότι πρέπει να επιβληθεί ξανά εισιτήριο για την είσοδο , η οποία δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη και οι άνθρωποι να εισέρχονται κατά ομάδες 20 ατόμων . Εάν δεν λάβουν μέτρα και συνεχίσουν την ίδια τακτική δυστυχώς η προστατευόμενη αυτή κληρονομιά της ανθρωπότητας δεν θα αντέξει μέχρι το 2050.
Πριν από τη Τζουμχουριέτ οι ρεπόρτερ Τουγτζέ Γιλμάζ και Μελίν Ντουρμάζ επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία και κατέγραψαν όσα είδαν στην Ιστοσελίδα Bianet (12/5).
Αξίζει πράγματι να παρακολουθήσουμε τα βήματά τους: «Οδεύοντας προς την Αγία Σοφία το πρώτο πράγμα που μας υποδέχεται είναι η πινακίδα Ayasofya–I Kebir Cami–I Serif. Στη συνέχεια τα εμπόδια της Αστυνομίας. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ο μεγάλος αριθμός των Αστυνομικών που βρίσκεται στα πέριξ και το κλείσιμο των δρόμων περιμετρικά. Κλείνουν με μπάρες τους δρόμους που οδηγούν στο κτηριο κι επιτρέπουν την είσοδο από συγκεκριμένο σημείο.
Όταν ρωτήσαμε να μάθουμε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αστυνομικοί, ο άνθρωπος που εργάζεται στην Καντίνα στο κέντρο της Πλατείας μας είπε: «Έτσι είναι από τότε που έγινε τζαμί».
Υπάρχει μια μεγάλη ουρά στην είσοδο. Κατά μήκος αυτού του ανθρώπινου όγκου μπορεί να συναντήσεις πολίτες από πολλές εθνότητες , ξεναγούς και πωλητές φουλαριών.
Οι πωλητές που νόμισαν ότι είμαστε ξένοι τουρίστες προσπάθησαν να μας μιλήσουν αγγλικά και γερμανικά. Μας είπαν ότι το κάθε φουλάρι στοιχίζει 125 λίρες. Όταν κατάλαβαν ότι μιλάμε τουρκικά, η τιμή μειώθηκε στις 50 λίρες.
Εάν είστε γυναίκα πρέπει να έχετε μαζί σας κάτι που θα καλύψετε τα μαλλιά σας, γιατί οι Αστυνομικοί θα σας ζητήσουν να καλύψετε το κεφάλι σας όχι μόνο μέσα στο¨ τζαμί ¨αλλά και στο νάρθηκα.
Δεν καταβάλετε τίμημα για την είσοδο στην Αγία Σοφία. Πριν γίνει τέμενος η είσοδος στοίχιζε 100 λίρες το άτομο.
Ο γυναικωνίτης παραμένει κλειστός. Όταν ρωτήσαμε τον φύλακα αν μπορούμε να ανεβούμε επάνω μας απάντησε ότι «ο χώρος αυτός παραμένει κλειστός και πρέπει να πάρετε άδεια από τη νομαρχία για να τον επισκεφθείτε».
Όταν εισέλθετε στην Αγία Σοφία σας υποδέχεται ένα απόκομμά της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως κρεμασμένο , μέσα σε πλαίσιο στον τοίχο.
Επιβεβαιώνει , στην περίοπτη αυτή θέση, την επιδίωξη της εξουσίας να την μετατρέψει από Μουσείο σε τζαμί.
Οι τουρίστες, αλλά και οι άνθρωποι που εισέρχονται για να προσευχηθούν είναι αναγκασμένοι να βγάλουν τα παπούτσια τους.
Αφήσαμε τα παπούτσια μας σε ένα μικρό ντουλάπι που υπήρχε σε μια γωνιά.
Στην είσοδο χωρίζονται οι άνδρες από τις γυναίκες και πηγαίνουν σε ξεχωριστούς χώρους. Εισερχόμαστε στο τμήμα των γυναικών . Υπάρχει μια έντονη οσμή στο χώρο. Εδώ παρατηρείτε και παιδιά που τρέχουν πέρα δώθε. Υπάρχουν σπασμένα τζάμια κι ένα κόκκινο μπαλόνι που γράφει Hello Kitty.
Όλα τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με κουρτίνες. Εκτός από την απεικόνιση των Σεραφείμ. Γιατί οι Άγγελοι αυτοί κατέχουν σημαντική θέση στο Ισλάμ.¨
Απαράδεκτες εικόνες για έναν ιερό χώρο, ένα μνημείο που έχει μια προϊστορία 1500 ετών. Η κατάσταση αυτή δεν δείχνει μόνο έλλειψη σεβασμού αλλά και έλλειψη πολιτισμού.
Ελπίζουμε η Unesco που ξύπνησε επιτέλους για τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα να ζητήσει τη λήψη μέτρων για την προστασία της Αγίας Σοφίας.
Τέλος, θα παραθέσουμε αποσπάσματα από το γλαφυρό άρθρο του Γιλμάζ Οζντίλ στην εφημερίδα Sozcu, που χλευάζει τις φθορές στην πύλη του αυτοκράτορα στον ιερό ναό του Χριστιανισμού:«Η πόρτα που έχει ιστορία 1400 χρόνων παρουσίασε φθορές. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι πολίτες μας την έσκαψαν με τα χέρια και έφαγαν τα ρινίσματα ξύλου, γιατί είναι ιερά.
Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε την Κιβωτό του Νώε και με τα ξύλα της έφτιαξε τη συγκεκριμένη πόρτα. Αυτό και μόνο την έκανε ευλογημένη για το λαό μας.
Βέβαια, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ην πύλη αυτή την έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Fossati την εποχή του σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ…
Οι συμπολίτες μας αδιαφορούν αν πρόκειται για Βυζαντινό ή οθωμανικό έργο. Εξάλλου πριν λίγο καιρό έφαγαν τον αυτοκράτορα Μελιγκαζί των Ντανισμέντ.
Μπήκαν στο Μαυσωλείο του στην Καισάρεια άνοιξαν κρυφά τον τάφο κι έφαγαν μικρά κομμάτια από την μούμια του Μελιγκαζί για θρησκευτικούς λόγους. Σύμφωνα με την παράδοση όποια γυναίκα δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει όταν έπινε σούπα με κομμάτια από τον Μελιγκαζί έμεν αμέσως έγκυος. Υπήρξαν κάποιοι που αφαίρεσαν τα δόντια του , τα έβρασαν και ήπιαν το ζωμό σαν τσάι.
Η λέξη Ντανισμέτ σημαίνει γνωστικός άνθρωπος. Ο λαός μας τελικά είναι τόσο γνωστικός που έφαγαν όλη τη γνώση.
Άλλοι πάλι ήπιαν τα ούρα της καμήλας επειδή έχουν θεραπευτικές ιδιότητες κι έπεσαν σε κώμα……»
Τι να πει κανείς για τέτοιο σκοταδισμό. Οι άνθρωποι δεν έφτασαν ακόμα στον Μεσαίωνα, έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουν στον 21ο .
Δημοσίευση σχολίου