”Στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Συνεργασίας Ναυτικών Δυνάμεων Τουρκίας-Πακιστάν, προσωπικό της Διοίκησης του Ναυτικού του Πακιστάν εξέτασε τα εκπαιδευτικά μας κέντρα στις περιοχές Γκιόλτζουκ και Καραμουρσέλ”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΑΜ.
3η Συνάντηση Συνεργασίας Ναυτικών Δυνάμεων Τουρκίας-Πακιστάν
Η σχέση Τουρκίας-Πακιστάν είναι μια ειδική σχέση σχεδόν αντίστοιχη της σχέσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Την περιέγραψε εύγλωττα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας του Πακιστάν Μουχάιντ Ανουράν κατά την επίσημη επίσκεψή του στις αρχές πριν δύο έτη στην Άγκυρα λέγοντας ότι: «Το Πακιστάν και η Τουρκία είναι δύο χώρες, ένα έθνος. Δεν μοιράζονται μόνο την κοινή κουλτούρα και την πίστη, αλλά έχουν και όμοια ενδιαφέροντα και προκλήσεις».
Η δήλωση αυτή φέρνει αμέσως στο μυαλό την αντίστοιχη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όταν υποδέχθηκε τον Ιούλιο του 2020 τον Αζέρο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας και Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Ραμίζ Ταζίροφ: «Πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά ότι είμαστε ένα έθνος σε δύο κράτη».
Η σχέση όμως Τουρκίας-Πακιστάν δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Η συνεργασία τους είναι πολύπλευρη και στο στρατιωτικό επίπεδο περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις προσωπικού, κοινές ασκήσεις, αλλά και προμήθεια τουρκικών όπλων για τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει από το 2019 το ενδιαφέρον του για την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας, η δε τουρκική επιθυμία για συνεργασία με το Πακιστάν στο θέμα των πυρηνικών όπλων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επιδίωξη των Τούρκων να προσεταιριστούν μέσω του Πακιστάν την Κίνα. Οι σχέσεις των δύο τελευταίων είναι άριστες, αφού η Κίνα αποτελεί τον κύριο προμηθευτή οπλικών συστημάτων του Πακιστάν.
Δημοσίευση σχολίου