GuidePedia

0


Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Τα έξι πρώτα μαχητικά Rafale «ντύνονται» στα γαλανόλευκα και προσγειώνονται σήμερα στην Τανάγρα. Η Αθήνα απαντά με μια σειρά κινήσεων στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις όσο και με πτήσεις drones στο Αιγαίο.

Σήμερα τα γαλλικά Rafale αναμένεται λίγο πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, να πετάξουν και πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Στην τελετή παραλαβής θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες ανήρτησε βίντεο με τα μαχητικά να ετοιμάζονται για πτήση σημειώνοντας «έρχονται». Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί στις κινήσεις που γίνονται για την αμυντική θωράκιση της χώρας και για τη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί πως τα Rafale που πρόκειται να αποκτήσει η χώρα μας φτάνουν τα 24. Ειδικότερα η πρόσκτηση 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά έξι καινούργιων Rafale. Υπενθυμίζεται πως έχει υπάρξει συμφωνία και για τις φρεγάτες “Belharra”, ενώ εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (όπου η γαλλική κορβέτα «Gowind» αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα).

Μαραθώνιος επαφών

Στο διπλωματικό πεδίο σε εξέλιξη είναι ένας μαραθώνιος επαφών. Χθες θέματα που άπτονται της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ , με τη συζήτηση να συνεχίζεται και σήμερα.

Ταυτόχρονα επίσημη επίσκεψη- την πρώτη μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του- πραγματοποιεί στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Ειδικότερα θα γίνει δεκτός σε ξεχωριστές συναντήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια. Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν νέο γύρο επαφών και μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σερβία.

Κλείνει μέτωπα ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος- που είναι εξαιρετικά στριμωγμένος στο εσωτερικό της χώρας του- επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλείσει ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στραμμένο στην Βαλκανική «γειτονιά».

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία και είχε σειρά συναντήσεων, με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα να αναφέρεται μάλιστα στη φιλία του με τον κ. Ερντογάν. Χθες υποδέχθηκε στην Τουρκία τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου εξετάστηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κοιτά και προς την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ρίχνοντας «δίχτυα» και περιμένοντας να δει αν θα αποκομίσει κάτι στο διπλωματικό επίπεδο. Χθες έκανε εκ νέου αναφορές στη Λιβύη, δείχνοντας πως εμμένει στο περίφημο «μνημόνιο» μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα αναζητά τρόπους για να να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, σχέσεις που ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχουν υποστεί πολλούς κλυδωνισμούς.

Οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα

Ρόλο στην ενεργειακή «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου - χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα -αναζητά ο Τούρκος πρόεδρος, που επιχειρεί να αξιοποιήσει το timing μετά τις εξελίξεις με τον EastMed. Και στο θέμα αυτό επιλέγει μια ρητορική υψηλών τόνων, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως «αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις όσον αφορά στο EastMed δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή και ανοίγει η συζήτηση για εναλλακτικά σχήματα. Για παράδειγμα ενός αγωγού Αιγύπτου – Ελλάδας μέσω Κρήτης ή παρόμοιων μικρότερης έκτασης αγωγών. Μάλιστα σχετικό «παράθυρο» άνοιξε και ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του State Department.

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ σημείωσε πως «ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον, αλλά σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου». Προσέθεσε πως «δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει ο East Med μια στρατηγική ή πολιτική υπόθεση, αλλά να δούμε μόνον τα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top