GuidePedia

0

Το αφήγημα της Άγκυρας σήμερα είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να δρομολογήσει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη του για να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή.

Του ΣΕΘ ΤΖΈΙ ΦΡΆΝΤΣΜΑΝ
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκυρα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ θα επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία. Στο πλαίσιο προπαγάνδας για την επίσκεψη, η Τουρκία την ανακοίνωσε μονομερώς, και όχι μέσω κανονικών διπλωματικών διαύλων με το Ισραήλ, μέσω του ακροδεξιού φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ Daily Sabah. Στη συνέχεια, το άρθρο ανακυκλώθηκε από δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ σχετικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ. Ήταν η πρώτη κλήση σε υπουργικό επίπεδο εδώ και 13 χρόνια, ανέφεραν δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα προωθούσε άλλα είδη προπαγάνδας στους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων της στο εξωτερικό. Θέλει η Ιερουσαλήμ να γνωρίζει ότι γιορτάζει την απόφαση των ΗΠΑ να μην υποστηρίζουν πλέον αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Ελλάδας. Το μήνυμα είναι ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ δεν έχει πλέον πού να πάει και θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία.

Η Τουρκία φιλοξενεί και υποστηρίζει τρομοκράτες της Χαμάς εδώ και χρόνια. Εν ολίγοις, το αφήγημα του σήμερα είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να δρομολογήσει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, πολλές από τις οποίες είναι αντισημιτικές και γενοκτόνα.

Το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας, για παράδειγμα, διατάζει συχνά τους βομβαρδισμούς μειονοτήτων στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων κούρδων, Γιαζίντι και χριστιανικών κοινοτήτων. Όπου οι δυνάμεις της δρουν στην περιοχή, οι μειονότητες γενικά καθαρίζονται εθνικά, όπως στο Αφρίν της Συρίας, στο οποίο εισέβαλε η Τουρκία το 2018. Αυτή η δίωξη των μειονοτήτων δεν συνάδει με τη γενική συναίνεση του Ισραήλ και των φίλων του στον Κόλπο, οι οποίοι πιέζουν για ανοχή, ειρήνη και σταθερότητα.

Η ψευδής συμφιλίωση της Τουρκίας

Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ έχει τις ρίζες της σε μια προοπτική της δεκαετία του 1950. Σε αυτή την ανάλυση, η Τουρκία πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι εντελώς απομονωμένο στην περιοχή και ως εκ τούτου το χρειάζεται. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από την απομόνωση του Ισραήλ αποκομίζοντας κέρδη. Στην ουσία, σε όλες τις συζητήσεις με την Άγκυρα ή στους ισχυρισμούς συμφιλίωσης, το μόνο αφήγημα που βγαίνει είναι ότι η Τουρκία κερδίζει και το Ισραήλ δεν παίρνει τίποτα.

Για παράδειγμα, η Τουρκία φιλοξενεί τη Χαμάς, η οποία δολοφονεί Ισραηλινούς, και έχει υποστηρίξει τον εξτρεμισμό της Χαμάς. Οι θρησκευτικές αρχές της Τουρκίας υποκινούν όλο και περισσότερο το Ισραήλ, δεσμευόμενες να "απελευθερώσουν" την Ιερουσαλήμ. Όταν επανασυναρέσει την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, η ηγεσία της το συνέκρινε με το να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να αναλάβουν την Ιερουσαλήμ.

Τουρκικά ΜΜΕ υποκινούν επίσης εναντίον του Ισραήλ. Ανταγωνίζεται το Ιράν όχι μόνο να είναι τα πιο φιλοπαλαιστινικά μέσα ενημέρωσης, αλλά να ασπρίσει τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Στην Τουρκία αναγνωρίζεται ελάχιστα η πραγματικότητα στην περιοχή: το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο και η Χαμάς είναι μια ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία θέλει να έχει την τούρτα και να την τρώει επίσης, φιλοξενώντας τρομοκράτες της Χαμάς, χτυπώντας το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης και προσποιούμενος επίσης ότι φιλοξενεί Ισραηλινούς αξιωματούχους. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, συνέλαβε επίσης Ισραηλινούς τουρίστες πρόσφατα.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ έχουν γενικά αχρηστευθεί από τη συνεχή ιστορία "Η Τουρκία θέλει συμφιλίωση". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει αιωρείται αυτή την ιδέα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πάντα χρονομετραπεί για να προσπαθήσει να χαλάσει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.

Το 2019 και στις αρχές του 2020, η Τουρκία επέπλεε ιδέες για συμφιλίωση, ακόμη και όταν προσπάθησε να σαμποτάρει τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Δεν ήθελε ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed να καρποφορήσει. Επιδίωξε επίσης να προσεγγίσει το Ισραήλ όταν ήταν σαφές ότι η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα επρόκειτο να υπογράψουν δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Μάιο του 2020, η Τουρκία προσπάθησε και πάλι να προσποιηθεί ότι θα συμφιλιωθεί με το Ισραήλ. Τροφοδότησε ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης εντελώς αβάσιμες ιστορίες για το πώς η Άγκυρα είχε συγκρουστεί με τη Χεζμπολάχ στη Συρία και ότι η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να μοιραστεί κοινές απόψεις εκεί για το ρόλο του Ιράν. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία συνεργάζεται στενά με το Ιράν και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και το συριακό καθεστώς. Για το σκοπό αυτό, ο Ερντογάν είχε ένα ευχάριστο τηλεφώνημα με τον ηγέτη του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

Ιανός-πρόσωπο Τουρκία

Οι δεσμοί Τουρκίας-Ιράν έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα των δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ. Μια αφήγηση για τους δεσμούς του με το Ισραήλ είναι ότι μπορούν να "διαχωρίσουν" ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούν και να εργαστούν σε αρχεία στα οποία συμφωνούν. Διαβάζοντας τα τουρκικά μέσα προπαγάνδας και τι τροφοδοτεί τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων της Δύσης που είναι υπέρ του Ισραήλ, το προφανές μήνυμα είναι ότι το ισραηλινό αέριο πρέπει να ρέει μέσω της Τουρκίας και ότι το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τις τουρκικές αξιώσεις σε περιοχές της Μεσογείου που αποτελούν μέρος των οικονομικών ζωνών της Κύπρου.

Εν ολίγοις: η Τουρκία θα πρέπει να λάβει κέρδη φυσικού αερίου και τη στήριξη του Ισραήλ κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Τι θα πάρει το Ισραήλ; Τίποτε.

Η Άγκυρα ελέγχει τις αποστολές φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη, δίνοντάς της μόχλευση στο εβραϊκό κράτος για να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου κάθε φορά που υπάρχουν εντάσεις με τη Χαμάς. Στη συνέχεια, η Τουρκία μπορεί να δρομολογήσει κέρδη φυσικού αερίου στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ για να ασκήσει τουρκική επιρροή στο τζαμί αλ-Άκσα.

Το Ισραήλ δεν θέλει τα μετρητά στην Τουρκία να πηγαίνουν προς περισσότερες επιχειρήσεις "στολίσκου", όπως η υπόθεση Mavi Marmara το 2010. Σε αυτό το περιστατικό, η Τουρκία επέτρεψε την πλεύση ενός μεγάλου πλοίου γεμάτου ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Γάζα, και το Ισραήλ αναγκάστηκε να απαγορεύσει το πλοίο. Τούρκοι ακτιβιστές επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις και πυροβολήθηκαν στη συμπλοκή. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων κατά της Τουρκίας από το Ισραήλ.

Στο αφήγημα «διαχωρίζει» την Τουρκία παίρνει ό,τι θέλει στα «θέματα» που μοιράζεται με το Ισραήλ. Στη συνέχεια, συνεργάζεται με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και άλλους ισραηλινούς εχθρούς σε όλη τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αντισημιτικών ομάδων.

Σε αυτά τα "διαμερίσματα", η Τουρκία εργάζεται μόνη της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα παίρνει τα πάντα και συνεχίζει να χρηματοδοτεί εξτρεμιστές και να εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα της Ιερουσαλήμ σε διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, το Ιράν και μια χούφτα άλλες χώρες είναι αυτές που εργάζονται επί του παρόντος κατά του Ισραήλ σε τέτοια φόρουμ και φιλοξενούν τον αντισημιτισμό. Σε αυτά τα διαμερίσματα, το Ισραήλ απουσιάζει και η Τουρκία συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε στο παρελθόν.

Το άλλο αφήγημα είναι ότι εφόσον το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία, "πρέπει" να συνεργαστεί με την Άγκυρα. Αυτή είναι η ανάλυση του Ψυχρού Πολέμου που υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των "ΠΑ και της Δύσης και, ως εκ τούτου, το Ισραήλ πρέπει να συνεργαστεί μαζί της.

Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1990. Σήμερα, η Τουρκία είναι στενός εταίρος της Ρωσίας και του Ιράν. Είναι μέρος των αυξανόμενων αυταρχικών καθεστώτων. Δεν είναι πλέον εταίρος της Δύσης ή του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν επισήμως αποτελεί μέρος της διακυβερνητικής στρατιωτικής συμμαχίας του Βόρειου Ατλαντικού.

Το Ισραήλ έχει επίσης χαράξει τη δική του ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική από τη δεκαετία του 1990. Όπως και η Τουρκία, έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν συνεργάζεται με αντιδυτικά καθεστώτα ή εξτρεμιστές. Το Ισραήλ προτιμά, μεταξύ άλλων, τη σταθερότητα και την ανοχή που προσφέρουν οι εταιρικές σχέσεις στον Κόλπο και με χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα.

Δεδομένης αυτής της ρύθμισης, το Ισραήλ δεν χρειάζεται την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί το Ισραήλ, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα επίσης έκανε προσέγγιση στα ΗΑΕ και τον Κόλπο για να πάρει χρήματα. Ξέρει ότι το Ιράν δεν έχει χρήματα να το δώσει.

Για το λόγο αυτό, αν και ο Ερντογάν είχε θετικές συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του το Σαββατοκύριακο, γνωρίζει ότι οι υποσχέσεις για ιρανικό ενεργειακό εφοδιασμό και συνεργασία δεν θα οδηγήσουν σύντομα σε μεγάλα κέρδη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία επέπλεε στην ιδέα επενδύσεων των ΗΑΕ στην αμυντική της βιομηχανία τον προηγούμενο μήνα. Όπως και οι ψευδείς ειδήσεις που διαδίδουν τα ΜΜΕ της Άγκυρας για το Ισραήλ, αυτές οι ιστορίες εμφανίστηκαν στην Daily Sabah και στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν στους φίλους του καθεστώτος στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι το Ισραήλ αφελές στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με την Τουρκία;

Η συνολική ιστορία των δεσμών Ισραήλ-Τουρκίας είναι έτσι μια ιστορία στην οποία η Άγκυρα κάνει προβολή κυρίως για να σαμποτάρει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας και Ισραήλ-Κύπρου. Η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές και αντισημιτικές ομάδες, κινητοποιώντας την παγκόσμια ακροδεξιά των ομάδων που συνδέονται με τη Χαμάς, ενώ συνεργάζεται στενά με το Ιράν και απονέμει κέρδη από πιθανές εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου. Σε κανένα σενάριο η Άγκυρα δεν έχει κάνει τίποτα για το Ισραήλ ή δεν έχει επιτρέψει στο Ισραήλ να επωφεληθεί.

Όσο η ανάλυση της Άγκυρας για τις σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ είναι ότι το Ισραήλ είναι μια αφελής χώρα που δεν θυμάται πώς ο Ερντογάν τη συνέκρινε με τη ναζιστική Γερμανία στον ΟΗΕ το 2019, ή πώς η Άγκυρα φιλοξενεί τη Χαμάς και μπορεί να επωφεληθεί από τις ανάγκες του Ισραήλ σε φυσικό αέριο χωρίς να δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα, η ιστορία των ισραηλινοτουρκικών δεσμών θα συνεχίσει να είναι προβληματική.

Η Τουρκία πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν διαβάζει τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ του Γιάνους, αυτό που αιωρείται "συμφιλίωση" ενώ προωθεί τον αντισημιτισμό στα Τουρκικά. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά της, υπήρχαν συνωμοσίες σε τουρκικά φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ότι υπήρχαν πάρα πολλοί Εβραίοι στη διακυβέρνησή του. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν ακόμη και τον αντισημιτισμό της Τουρκίας τον περασμένο Μάη.

Μια χώρα θα έχει πρόβλημα να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, ενώ θα έχει επίσης στενούς συμμάχους του καθεστώτος της να συντρίβει Εβραίους στην Αμερική και να συγκρίνει τους Ισραηλινούς με τους Ναζί. Οι Ισραηλινοί υπερηφανεύονται επίσης ότι δεν είναι "κορόιδα" στις επενδύσεις, οπότε θα είναι επιφυλακτικοί να πηδήσουν σε οποιεσδήποτε επενδυτικές ευκαιρίες με την Άγκυρα που δεν δείχνουν γρήγορα κέρδη για το Ισραήλ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top