GuidePedia

0


Θα “γεμίσουν” με ηχοσημαδούρες σε περιοχές του Αιγαίου και μέρος της Α.Μεσογείου οι Τούρκοι ;

Γιώργος Μοτσάκος
Με αφορμή την παράδοση Τριών αεροσκαφών ΑΦΝΣ ATR-72 στο τουρκικό ναυτικό, ξένες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζει πυρετωδώς, μια νέα ναυτική τακτική κατά “ εχθρικών” μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, και επιθετικών ελικοπτέρων με τις ανάλογες δυνατότητες.

Ενώ το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει τον αεροπορικό στόλο του με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα μέσα τα τελευταία χρόνια, το 2021 η αμυντική βιομηχανία της χώρας παρέδωσε τρία σύγχρονα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας ATR-72.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη ένα UCAV Aksungur, το οποίο είναι ικανό να πετάει για περισσότερες από 60 ώρες, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα εκτόξευσης και παρακολούθησης ηχητικών σημαδούρων εκτός από τις ικανότητες κρούσεων με πυραύλους κατά “εχθρικών” μονάδων επιφανείας.

Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Alper Yeniel, κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου Ναυτικών Συστημάτων που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα είχε αναφέρει τα εξής:

“Διαθέτουμε σήμερα στην δύναμη μας, Τρία ATR-72, Έξι P-235 αεροσκάφη γενικής χρήσης, Τέσσερα TB-20 εκπαιδευτικά αεροσκάφη και 24 Ε/Π SH-70B SeaHawk ASW/ASuW 9xAB212, Εννέα BAYRAKTAR TB2 UCAV, Έξι ANKA UCAV και Ένα AKSUNGUR UCAV”.

Εκτός από αυτά τα οπλικά συστήματα, ο Τούρκος Αντιναύαρχος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2021, θα αποκτηθεί ακόμη ένα Aksungur UCAV.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 16 επιθετικά drones στον στόλο του (τα οποία θα αυξηθούν σε 17 μέχρι το τέλος του έτους).

“Αυτό είναι σημαντικό γιατί το Τουρκικό Ναυτικό είναι ένα από τα λίγα ναυτικά στον κόσμο που είναι ικανό να διαθέτει ταυτόχρονα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα μέσα”, αναφέρει ξένος αμυντικός αναλυτής.

Όπως είχε αναφέρει το Naval News, κατά τη διάρκεια της τελευταίας άσκησης (Mavi Vatan) 2021 τον Μάρτιο του 2021, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα TB-2 Bayraktar (UCAV) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είχε εξουδετερώσει έναν θαλάσσιο στόχο από μέγιστη εμβέλεια 15 χιλιομέτρων. Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή της Τουρκίας με θαλάσσιο στόχο.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητα εκτόξευσης και παρακολούθησης ηχοσημαδούρων από drone το 2022, επιπλέον των δυνατοτήτων πολέμου επιφανείας.

Η TUSAS έχει τα ανάλογα σχέδια για αυτό το ζήτημα από το UCAV Aksungur, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου.

Με την παροχή συνεχούς επιτήρησης για περισσότερες από 60 ώρες και δυνατότητα εκτόξευσης/παρακολούθησης ηχοσημαδούρων, το Aksungur φαίνεται να είναι ένα χρήσιμο πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις τύπου ASW, ιδιαίτερα κατά των “εχθρικών” υποβρυχίων.

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για το Τουρκικό Πολεμικό ναυτικό είναι η απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W SuperCobra το 2022.

Η Διοίκηση του τουρκικού στρατού σχεδιάζει να παραδώσει δέκα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W SuperCobra στο πολεμικό ναυτικό το 2022 για ανάπτυξη στο πλοίο TCG Anadolu.

Για πρώτη φορά θα μπορούν να πετούν μαζί επιθετικά ελικόπτερα AH-1W SuperCobra UCAV Aksungur το 2022.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία να ετοιμάζει UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Ότι κάνουν δηλαδή τα Bayraktar TB2 στην ξηρά τώρα αυτά και κάποια άλλα drone, θα το υλοποιούν και στην θάλασσα, με την βοήθεια ειδικών συστημάτων.

Ο κίνδυνος αυτής της τακτικής σαφώς και είναι σοβαρός,ενώ υπενθυμίζουμε ότι επιθέσεις “κορεσμού” από UCAV, μπορούν να αποσυντονίσουν και τα καλύτερα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα του κόσμου, όπως βλέπουμε αυτές τις ημέρες στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικές Φρεγάτες και άλλες μονάδες επιφανείας διαθέτουν ως οργανικά mini UAVs ή drones, καθώς αυτά αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία για επιχειρήσεις ελέγχου και επιτήρησης, αλλά τώρα η χρήση τους πάει ένα βήμα παρακάτω και αφορά σοβαρότατη απειλή.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ανάγκη από drone όλων των τύπων και των κατηγοριών, για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μεταλλάσσονται δυστυχώς σιγά-σιγά σε ανοικτή πρόκληση.

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top