GuidePedia

0

Οι αναταράξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας προμηνύονται ισχυρές. Η χώρα μας εφάπτεται στη διακεκαυμένη ζώνη των εξελίξεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρώφ δηλώνει «πολύς στρατός μαζεύτηκε στην Αλεξανδρούπολη»!!

Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν , την προηγούμενη βδομάδα στο Σότσι, διαπίστωσε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, δεν διανύουν εποχή ανθοφορίας. Ο Βλ. Πούτιν εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, πόσο σημαντική σύμμαχος είναι η Τουρκία, για τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ, σε αντιδιαστολή, πόσο πολύτιμη είναι η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ και για τις ΗΠΑ, που επιτρέπει την στρατιωτική χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, από τον αμερικανικό Στρατό και μάλιστα σε επιχειρήσεις που δυνητικά στρέφονται κατά της Ρωσίας.

Η Ελλάδα, ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει ανελαστικές συμμαχικές υποχρεώσεις και όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο Σότσι «η χώρα μας, προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.». (σ.σ. αποφάσεις που το τελευταίο διάστημα, έχουν έντονο αντιρωσικό περιεχόμενο). Σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία, στη συνάντηση του με τον Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας, ότι προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και έτσι ναρκοθετεί τη σταθερότητα στην περιοχή . 

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ανοιχτή πάντα στο διάλογο πάντα με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, το οποίο πάντα στηρίζει και η Ρωσία, ως το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Ο πρόεδρος Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για τη διεξαγωγή διαλόγου των δύο γειτονικών χωρών με αυτόν τον προσανατολισμό». Η ρωσική θέση, παρότι γενικόλογη, ίσως και να είναι συμβατή με την τουρκική! Σε κάθε περίπτωση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται κατά τρόπο καταλυτικό, από τις ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις και τα Στρατηγικά σχέδια των ισχυρών δρώντων (ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ) στην περιοχή μας.

Επίσης, ένα ακόμη παραδείγματα μη συνεπούς πολιτικής της Ελλάδας, σε σημαντικές συμφωνίες με τη Ρωσία είναι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αυτός είχε σχεδιαστεί, να μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο, από το λιμάνι του Novorossiysk στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι του Μπουργκάς (Πύργος) Βουλγαρία κι από εκεί στην Αλεξανδρούπολη μέσω του πετρελαιαγωγού, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Η ιστορική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, υπεγράφη στην Αθήνα (15 Μαρ 2007). Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Β. Κριστένκο και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Α. Γκαγκαούζοφ, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ. 

 Η αντίδραση των αμερικανών ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα και σε κοινές δηλώσεις με την ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν απολύτως σαφής προβλέποντας ότι: «Ο αγωγός Μπουργκας- Αλεξανδρούπολης δεν θα γίνει, διότι δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας» (Απρίλιος 2006). Οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι ο συγκεκριμένος αγωγός υπονομεύει τα Στρατηγικά τους σχέδια, που είναι η πλήρης ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε., από την Ρωσία.

Εκτός όμως από τον ρωσικό πετρελαιαγωγό, ο Κ. Καραμανλής είχε συμφωνήσει με τον Βλ. Πούτιν, την αγορά ρώσικων οπλικών συστημάτων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η συμφωνία προέβλεπε την αγορά 485 ρωσικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3M και 125 αµφίβια ΤΟΜΑ κόστους 2,7 δισεκ. ευρώ. Η παραγγελία αυτή ακυρώθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Βενιζέλο (2010).

Οι συμφωνίες του Κ. Καραμανλή με τη Ρωσία, στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα, προκάλεσαν την «δυσφορία» της αμερικανικής διπλωματίας και πιθανόν, να ερμηνεύουν , ως ένα βαθμό, και την αποστασιοποίηση του πρώην Πρωθυπουργού από το πολιτικό γίγνεσθαι. Πρόκειται ασφαλώς για θρίαμβο της αμερικανικής διπλωματίας και ισόποση «ήττα» της ρωσικής, στο κεφάλαιο «ελληνορωσικές σχέσεις στο πρώτο τέταρτο του 21ο αιώνα».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top