Το Λονδίνο διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο στην τριπλέτα ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας κατά της Κίνας, αλλά όσον αφορά τη δημιουργία μιας συμμαχίας που μοιάζει με το AUKUS εναντίον της Ρωσίας στο βορρά, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να αναλάβει τα ηνία
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε συνομιλίες για μια διεθνή συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας στην Αρκτική μεταξύ των δυτικών χωρών.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη διεθνούς ελέγχου στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας. Και τώρα, το Λονδίνο μπαίνει μέσα, εκμεταλλευόμενο τον παράγοντα Ουκρανία και εκφράζοντας την ετοιμότητά του να κάνει συμμάχους με τον Καναδά και άλλες βόρειες χώρες, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
Ο αρθρογράφος του InfoBrics, Lucas Leiroz, πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς στην πραγματικότητα κηρύσσουν πόλεμο στην Αρκτική κατά της Ρωσίας. Επικαλέστηκε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, ο οποίος είχε εκφράσει ρητά την αποφασιστικότητα του Λονδίνου να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία σύμφωνα με τις γραμμές της πρόσφατα συσταθείσας AUKUS. Ο άξονας AUKUS που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν τον Σεπτέμβριο τίθεται εναντίον της Κίνας. Το Λονδίνο διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο σε αυτό, αλλά όσον αφορά τη δημιουργία μιας συμμαχίας που μοιάζει με το AUKUS εναντίον της Ρωσίας στο βορρά, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να αναλάβει τα ηνία.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της Πανρωσικής Συνδικαλιστικής Ενωσης Στρατιωτικών Στρατιωτικών, Πλοίαρχος 1ος Βαθμός Oleg Shvedkov, ο οποίος υπηρέτησε στον βόρειο στόλο της Ρωσίας, επισημαίνει ότι προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ - δηλαδή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς - δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Ρωσία στην Αρκτική. «Πρώτον, για να επιδείξουν τη στρατιωτική τους δύναμη, πρέπει να στείλουν μονάδες πολεμικών πλοίων εκεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν έχουν ούτε αυτό το είδος εμπειρίας, ούτε αρκετά παγοθραυστικά ικανά να δράσουν αποτελεσματικά στις βόρειες θάλασσες», εξήγησε ο ειδικός.
«Δεύτερον, περιορίζονται στη χρήση υποβρυχίων κάτω από τον πάγο. Η λειτουργία υποβρυχίων υπό τέτοιες συνθήκες απαιτεί ειδικές δεξιότητες που χρειάζονται χρόνια για να αποκτηθούν και μόνο ο ρωσικός στόλος μπορεί να υπερηφανεύεται για τέτοιες δυνατότητες αυτή τη στιγμή. Τρίτον, οι πτήσεις στρατηγικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι η μόνη πραγματική απειλή που απασχολεί τη Μόσχα, αλλά δεδομένης της προηγμένης αεράμυνας, δεν είναι καθοριστικός παράγοντας», τόνισε ο αναλυτής.
Δημοσίευση σχολίου