GuidePedia

0


Διπλωματική πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα δήλωσε  ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου. Είναι οριστικό, όπως μας είπε. Τη συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν.

Εάν εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τότε θα παραστεί στην υπογραφή. Και στην περίπτωση αυτή θα έρθει και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές είναι μεγάλες, όπως και τα προβλήματα στο κείμενο της συμφωνίας, οι υπογραφές θα πέσουν. Και αυτό οφείλεται στην ελληνογαλλική συμφωνία, η ανακοίνωση της οποίας “μούδιασε” όσους ασχολούνται με την Ελλάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σημειώνω ότι οι Αμερικανοί δημόσια χαιρέτισαν τη συμφωνία με τη Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι και η δική τους με την Ελλάδα είναι ισχυρή. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές αξίες μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να πείσει στην πράξη τους Αμερικανούς αυτό που είπε στο Παρίσι: ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν είναι ανταγωνιστική προς τους Αμερικανούς. Αντίθετα είναι το ίδιο στενή και ισχυρή όπως με τη Γαλλία.
Πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι η συμφωνία με την Αμερική δεν ικανοποιεί απόλυτα την Ελλάδα. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ζήτησε ειδικά τη λύση του προβλήματος της Σκύρου, που οι Αμερικανοί δεν εντάσσουν στη συμφωνία, και μία πιο ισχυρή επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τα σημερινά δεδομένα η συμφωνία θα είναι πενταετής. Αυτή η απόφαση θα δώσει την ευκαιρία στους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε επενδύσεις στις εγκαταστάσεις που διατηρούν στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι ήδη η Ουάσιγκτον προχώρησε σε μεγάλη επένδυση στην Αλεξανδρούπολη η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε δεύτερη Σούδα.

Τα προηγούμενα χρόνια, το αμερικανικό Κογκρέσο δίσταζε να εγκρίνει κονδύλια για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις, διότι η διάρκεια των συμφωνιών ήταν ενός έτους και αυτό δεν επέτρεπε έγκριση ποσών, για τον εκμοντερνισμό και την επέκταση τους.

Κατά τα άλλα: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει για την πρόθεση της να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για πολεμικά πλοία που θα μπορούσε να διαθέσει προς αγορά η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες έκανε γνωστή και την πρόθεση της να συμμετέχει και σε διεθνές πρόγραμμα για την κατασκευή νέων πλοίων. Η Αθήνα θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα για συμμετοχή και στο πρόγραμμα των F-35.

Κατά τα άλλα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εισέρχονται σε νέα περίοδο οξύτατης κρίσης που θα αφορά τρία θέματα: Το θέμα των Κούρδων και της στενής ανάμειξης στην ενίσχυση τους -όπως καταγγέλλουν οι Τoύρκοι- στενού συνεργάτη του προέδρου Μπάιντεν. Έχουμε νέο ζήτημα με τους S-400 και άλλο ρωσικό πολεμικό υλικό, και προέκυψε και το θέμα με τους Γκρίζους Λύκους.

Ο Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν για να τα συζητήσουν. Θα δούμε αν θα γίνει τελικά η συνάντηση που στην πραγματικότητα απαιτεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top