GuidePedia

0


Η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί των εξελίξεων στην περιοχή σ΄ ότι αφορά τις επιδιώξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν κρύβει ότι «καίγεται» να επαναφέρει τις σχέσεις της με το Καϊρο σε επίπεδα του παρελθόντος και να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί απ αυτή την επαναπροσέγγιση.

Η Ελλάδα έδωσε πολλά στην Αίγυπτο στη συμφωνία που υπέγραψε μαζί της, δεχόμενη πρώτα απ΄ όλα να αφήσει «ανοιχτή» την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου βρίσκεται και το Καστελόριζο. Αυτόν τον «ανοιχτό χώρο» η Τουρκία τον εκμεταλλεύεται και προσπαθεί να τον αρπάξει.

Η Αθήνα προχώρησε σε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνει σε ανάλυση του ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος «οι προσπάθειες της Ελλάδος για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών με τον αγωγό μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο είναι εξαιρετικές, όχι μόνο γιατί θα καλύπτουν ενεργειακά την χώρα μας αλλά θα ενισχύουν και την ενεργειακή επάρκεια και άλλων χωρών της ΕΕ και θα δημιουργούν ένα δίκτυο συνεργασίας με την Κύπρο, με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και με την Αίγυπτο…Κατά συνέπεια η δημιουργία τέτοιων δικτύων συνεργασίας ενισχύει το δίκτυο ασφαλείας για τις χώρες της περιοχής. Η λογική δικτύων αυτής της μορφής σε πολλά πεδία συνεργασίας είναι σημαντικός γεωπολιτικός παράγων που προάγει την σταθερότητα σε μείζονες περιοχές του κόσμου.

Όπως επισημαίνει όμως ο κ.Φενέκος «το κακό είναι ότι σε αυτήν την αντίληψη δεν εντάσσεται η Τουρκία, η οποία εάν είχε ακολουθήσει μία πολιτική βελτίωσης των σχέσεων της με τους γείτονές της, θα είχε μία πορεία σημαντικής ανάπτυξής της, ως χώρα κομβική γεωπολιτικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Αίγυπτο, υπό την στιβαρή διακυβέρνηση Σίσι.

Μία τέτοια αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας θα ήταν εξαιρετική για την περιοχή και θα καθιστούσε την Ανατολική Μεσόγειο περιοχή σταθερότητας και συνεργασίας για την εκμετάλλευση των πολλαπλών φυσικών πόρων της περιοχής.
Μία περιοχή ευλογημένη, που πάντα ήταν κομβική γεωπολιτικά για τις παγκόσμιες εξελίξεις, και της οποίας η επεκτατική, απειλητική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας διασπά την δυνητική ενότητα, δυσχεραίνει μέχρι σημείου καθηλώσεως τις συνεργασίες και υποβαθμίζει την οικονομική και γεωπολιτική δυναμική της.

Μία συμφωνία συνεργασίας, του τύπου των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα καθιστούσε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ΕΕ και στην διευρυμένη Μέση Ανατολή .
Δυστυχώς η Τουρκία έχει πάρει λάθος δρόμο, ενώ η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο, ηγούμενη στις εξελίξεις με τις συνεργασίες που επιτυγχάνει.

Την Τουρκία θα την συνέφερε να ενταχθεί κι αυτή στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης των τεράστιων ενεργειακών πόρων που μπορούν να αντληθούν από την Αίγυπτο και την ερημική ηλιόλουστη Σαχάρα, πέραν του ότι με την συνεργασία θα μπορούσε και η ίδια να αποτελέσει εξαγωγέα πράσινης ενέργειας, λόγω του ποικίλου και μεγάλου γεωφυσικού της περιβάλλοντος.

Όμως πολύ φοβάμαι ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εξέλιξη της διασύνδεσης της Κύπρου και της Ελλάδος με την Αίγυπτο, ισχυριζόμενη ότι έχει αποκλειστικό δικαίωμα στην ΑΟΖ από την οποία θα διέλθει ο αγωγός, που καταχρηστικά ισχυρίζεται ότι της ανήκει.
Θα απαιτήσει, με πρόσχημα την όδευση του αγωγού, να δημιουργήσει δια της ισχύος τετελεσμένα στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποχρεώσει τις χώρες να της αναγνωρίσουν καταχρηστικά δικαιώματα τα οποία δεν την ανήκουν”.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προσπαθεί να πείσει την Αίγυπτο ότι είναι προς το συμφέρον της να προτιμήσει τη δική της «προσφορά» για καθορισμό ΑΟΖ, αφού θα κερδίσει πολύ περισσότερο χώρο απ΄ αυτόν που θα ελέγχει αν συμφωνήσει με την Ελλάδα. Δεν σημαίνει ότι η Αίγυπτος δεν το συζητά και δεν το σκέπτεται σοβαρά. Οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου δεν θα εμποδίσουν τον στρατηγό Σίσι να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να συμφωνήσει με την Τουρκία. Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου θα ικανοποιήσει και τους Αμερικανούς που την επιδιώκουν. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης έχει δηλώσει στη συνέντευξη του στο Militaire.gr ότι είναι ανήσυχος για τις εξελίξεις με την Αίγυπτο. Στο απόσπασμα της συνέντευξης εξηγεί το γιατί και αναφέρει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top