GuidePedia

0

Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις-Έχει πολλά παρακλάδια η υπόθεση...

Παναγιώτης Νάστος

ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Λιβύη την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το Arab News, επικαλούμενο λιβυκά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Στη Λιβύη, η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, αφού η GNA ζήτησε στρατιωτική βοήθεια.
Η Άγκυρα έχει παράσχει επίσης Σύριους μισθοφόρους για να υποστηρίξουν το GNA.

Ωστόσο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο καλεί όλα τα ξένα στρατεύματα και μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ η Τουρκία λέει ότι η παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων ήταν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εκπαίδευσης που επιτεύχθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση του Σάρατζ.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), η οποία αντικατέστησε το GNA για να διευθύνει τη βορειοαφρικανική χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο μέχρι τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, δήλωσε επίσης ότι αναμένει να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο τον Ιούνιο για να συζητήσουν τα σχέδια για τις εκλογές και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συμφώνησαν επίσης για μια σταδιακή διαδικασία αποχώρησης ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, για να διασφαλιστεί μια ειρηνική μετάβαση.

Η Τουρκία που υπέγραψε επίσης οικονομικές συμφωνίες με το GNA, έστειλε μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Λιβύη τον Ιούνιο, κατόπιν εντολής του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2011 ως πρωθυπουργός, δέχθηκε τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπ τον Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη.

Ποιός είναι ο σκοπός της επίσκεψης Ερντογάν;

Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα για την Τουρκία στη Λιβύη, όπου σύμφωνα με την Διεθνή κοινότητα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου θα πρέπει τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το πράξει, ενώ και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι τα ξένα στρατεύματα ενδεχομένως να παράμεναν στη χώρα και μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, αποχωρώντας σταδιακά.

Αν οι εξελίξεις στη Λιβύη, ή στη Συρία το απαιτήσουν, ενδεχομένως Σύριοι τουρκόφιλοι μισθοφόροι που εδρεύουν στη Λιβύη να αποχωρήσουν από τη χώρα, όχι όμως και το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύει στην τουρκική αεροπορική και ναυτική βάση που έχουν δημιουργηθεί.

Με την επίσκεψη του ο Ερντογάν στη Λιβύη επιχειρεί να δώσει την εικόνα του μεγάλου λαοφιλή ηγέτη , που κάνει επενδύσεις μέσω των εταιρειών του στη χώρα, βοηθώντας την να ανακάμψει, του πλήρως αποδεκτού από τον λαό της Λιβύης, με αποδέκτες τόσο το εσωτερικό της χώρας του, όσο και την Διεθνή Κοινότητα.

Αναμένουμε επανάληψη της ρητορικής του ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της ασφάλειας στη Λιβύη και ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, για αυτό και δεν θα αποχωρήσουν από αυτήν.

Είναι πιθανόν πλέον των ανωτέρω να έχουμε και μια κίνηση από πλευράς του φιλότουρκου Λίβυου υπηρεσιακού πλέον και όχι μεταβατικού Πρωθυπουργού,Abdulhamid Mohammed Al-Dabaiba προς τον Ερντογάν, αναφέροντας ότι οι ΤΕΔ βρίσκονται νομίμως στη χώρα του και πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ερντογάν-Σάρατζ και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο κατά συνέπεια.

Δεν θεωρώ μάλιστα απίθανο να έχουμε και δήλωση από πλευράς Ερντογάν- Al-Dabaiba για την διενέργεια ερευνών στην ΑΟΖ της Λιβύης, όπως αυτή χαράχθηκε αυθαίρετα και παράνομα από τον Σάρατζ-Ερντογάν, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και υποθηκεύοντας τις μελλοντικές αποφάσεις για το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τον νέο Λίβυο Πρόεδρο και την κυβέρνηση του που θα προκύψουν μετά τις εκλογές στη χώρα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενδέχεται σε συνεννόηση με τον Al-Dabaiba να προβεί στις παραπάνω ενέργειες, ως αντίβαρο για την προαναγγελθείσα γεώτρηση της Exxon-Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ που θα ξεκινήσει τις επόμενες 6-8 εβδομάδες και των δυσμενών εξελίξεων στη Συρία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top