Σαφή μηνύματα με αφορμή τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο «Nautical Geo»
Βασίλης ΝέδοςΤις επόμενες κινήσεις σχετικά με την περαιτέρω δραστηριοποίηση του «Nautical Geo» στα ανατολικά της Κρήτης εξετάζει η Αθήνα, έπειτα από ένα αρκετά έντονο δεκαήμερο, κατά το οποίο ο τουρκικός στόλος είχε ισχυρή παρουσία προκειμένου να αποτρέψει έρευνες τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παράτυπες με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα από το Παρίσι έχει εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα σε όλους τους τόνους, κάτι το οποίο δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι το «Nautical Geo» είναι γαλλικών συμφερόντων και κατά παρέκβαση της παρελθούσης εμπειρίας, δεν έχει ζητήσει άδεια για έρευνες παρά μόνο από την Αθήνα. Ο σκοπός, άλλωστε, είναι να καταδειχθεί ότι τρία κράτη (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ) κινούνται από κοινού στη βάση της προώθησης ενός έργου (αγωγός «East Med»), το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός των θαλάσσιων ζωνών τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Γάλλοι θεωρούν ότι η ξαφνική κλιμάκωση εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέεται με την ανάγκη να τονίσει την εθνικιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση.
Ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα πιεσμένος, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, μάλιστα βαίνει επιδεινούμενη, ενώ τα «ανοίγματα» προς το εξωτερικό είτε είναι αποτυχημένα, όπως συνέβη κατά την προσπάθεια συνεννόησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είτε δυσκολεύουν τις σχέσεις της Τουρκίας και με τη Ρωσία, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα την κατάσταση στη βόρεια Συρία.
Χθες, πάντως, η ημέρα στα ανατολικά της Κρήτης ήταν διαφορετική, καθώς το «Nautical Geo» επέστρεψε στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει και μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), προκειμένου να επέμβει εφόσον χρειαστεί. Μετά την προσωρινή αποχώρηση του «Nautical Geo», απέπλευσε και η τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν στα ανατολικά της Κρήτης, με αποστολή την παρενόχληση δι’ ασυρμάτου (hailing). Ωστόσο, επειδή οι Τούρκοι φαίνεται ότι εκτιμούν πως το ερευνητικό πλοίο θα επιστρέψει, δεν μετακινήθηκαν παρά 20 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, όπου και αναμένουν στα διεθνή ύδατα τις επόμενες κινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα ελληνική NAVTEX, το «Nautical Geo» μπορεί να κάνει έρευνες μέχρι και αύριο 26 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται με ενδιαφέρον πότε θα εκδοθεί από την Αθήνα η επόμενη NAVTEX προς την περιοχή ανατολικότερα, προς την Κύπρο, όπου θα συνεχίζεται η θεωρητική θαλάσσια όδευση του East Med.
Το Ισραήλ
Μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα έχουν έλθει και από το Ισραήλ, ενώ εύγλωττες ήταν οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στους ομολόγους του Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την τριμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Σούκρι «ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».
Δημοσίευση σχολίου