Φουλ επίθεση από Δένδια - Στόχος το ξερίζωμα της τουρκικής επιρροής στη Βόρεια Αφρική.
Γιάννης ΑναγνωστόπουλοςΌλα δείχνουν έτοιμα για νέο γύρο αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας στην Λιβυκή έρημο καθώς οι δηλώσεις Δένδια και οι πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές το επιβεβαιώνουν.
Με το μέτωπο του Αφγανιστάν να κλείνει, τουλάχιστον φαινομενικά καθώς όπως μαθαίνουμε έχουν ήδη σημειωθεί νέες προσπάθειες από ελληνικής πλευράς για τον απεγκλωβισμό των ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος, σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία αποκτά ολοένα και περισσότερα ερείσματα στην χώρα των Ταλιμπάν, η Αθήνα στρέφει και πάλι το βλέμμα της στη Λιβύη που σε τελική ανάλυση αφορά πιο άμεσα τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα.
Καταρχήν είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός στην Νάιλα Αλ Μανγκούς, την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης: «Ο συνεργάτης μου ο Κώστας Φραγκογιάννης ήταν εκεί πριν λίγες εβδομάδες και θα ξαναέρθει σύντομα στη Λιβύη.
Η Ελλάδα, κυρία συνάδελφε, δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω το χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων.
Εμείς δεν θέλουμε οτιδήποτε δεν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του Λιβυκού λαού, της Λιβυκής κοινωνίας. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η ίδια η Λιβυκή βουλή έχει αποκηρύξει.
Εμείς έχουμε ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία της χώρας σας. Θέλουμε να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόηση σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας.
Γιατί γεωγραφικά είμαστε άμεσοι γείτονες. Η Κρήτη είναι 20 λεπτά πτήση από τη Λιβύη και η σταθεροποίηση της Λιβύης, η σταθερότητα στη Λιβύη επηρεάζει όλη μας την περιοχή.
Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ και ελπίζουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη δική μας ενθάρρυνση θα έρθουν και θα βοηθήσουν, θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.
Το σημαντικότερο διακύβευμα για εμάς είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σας.
Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο "τουρκολιβυκό Μνημόνιο". Ένα "μνημόνιο" που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης.
Εμείς λέμε ότι είναι ένα νομικό παράδοξο, ένα νομικό absurdum που αγνοεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Αγνοεί και την κοινή λογική και αγνοεί και τη γεωγραφία.
Για να διενεργηθούν όμως αδιάβλητες εκλογές, κυρία συνάδελφε, νομίζω ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα σας, όλες οι παραστρατιωτικές, όλες οι μισθοφορικές δυνάμεις. Να μην υπάρξει ξένη στρατιωτική παρουσία.»
Παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις του Νίκου Δένδιας, το Πενταπόσταγμα είναι σε θέση να γνωρίζει από στρατιωτικές πηγές πως στην βάση «3η Ιουλίου» που οι Αιγύπτιοι έδωσαν το δικαίωμα σε ελληνικές ναυτικές μονάδες να ελλιμενίζονται, ανάμεσα σε αυτές που θα εναλλάσσονται θα είναι πολύ συχνά και τα φονικά υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» της χώρας μας. Αυτά θα μπορούν να επιτηρούν αθέατα τις δύο τουρκικές φρεγάτες που σταθμεύουν μόνιμα στη Μισράτα της Λιβύης, κάνοντας σίγουρα τους τούρκους κυβερνήτες να ιδρώσουν…
Επιπλέον αυτών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί την Τρίτη στην Τυνησία όπου η Μουσουλμανική αδερφότητα εκπαραθυρώθηκε.
Επισήμως σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: «Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Othman Jerandi, καθώς και με τον Υπουργό Υγείας Ali Mrabet.
Με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μεταφερθούν επίσης 100.000 εμβόλια, τα οποία θα δοθούν στην Τυνησιακή πλευρά προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.»
Ανεπισήμως ο Νίκος Δένδιας θα βάλει ταφόπλακα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προσπάθησε να στήσει η Τουρκία στην Τυνησία προς όφελος της ναυτικής της βάσης στη Μισράτα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το οικονομικό κόστος για την Άγκυρα…
Όλα δείχνουν πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών όχι απλά έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων να ξεριζώσει την τουρκική επιρροή στη βόρεια Αφρική αλλά με την ανάρτησή του στο twitter για τα Σεπτεμβριανά του 1955 στοχεύει πλέον και στο εσωτερικό της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να στρέψει όσα φιλοδυτικά στοιχεία έχουν απομείνει στην τουρκική κοινωνία κατά του Ερντογάν και τις ακραία φασιστικής νοοτροπίας του συμμάχου του Μπαχτσελί, που επιθυμούν αναθεώρηση Συνθηκών όπως της Λωζάννης, καταλήγοντας στην ανάρτησή του ως εξής: «Tο τμήμα της κοινωνίας της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη, έγινε φτωχότερο.»
Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού έχει ως εξής: «66 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά», δεν λησμονούμε το πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955. Είχε ολέθριες συνέπειες στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε την απαρχή της μετέπειτα δραματικής συρρίκνωσής του, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Το πογκρόμ αφαίρεσε επίσης από την Πόλη ένα δυναμικό οικονομικά και πολιτισμικά στοιχείο της. Tο τμήμα της κοινωνίας της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη, έγινε φτωχότερο.»
Δημοσίευση σχολίου