Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα κοιτώντας το παρακάτω διάγραμμα το οποίο περιγράφει τις θερμοκρασίες της Γης σε διάφορες χρονικές περιόδους τα τελευταία 9,5 χιλιάδες χρόνια.
Στο διάγραμμα περιγράφονται και ορισμένες σημαντικές ιστορικές στιγμές ώστε να έχουν οι αναγνώστες μία καλύτερη αντίληψη της κάθε χρονικής περιόδου. Όπως διαπιστώνει κανείς από το διάγραμμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9,5 χιλιάδων ετών η θερμοκρασία της Γης ήταν αρκετές φορές πολύ υψηλότερη από τη σημερινή.
ΦΩΤΟ 1. Η μεταβολή της θερμοκρασίας της Γης τα τελευταία 9 χιλιάδες χρόνια
Οι υποστηρικτές του αφηγήματος της κλιματικής κρίσης απομονώνουν τη δεξιά άκρη του διαγράμματος (σε κόκκινο κύκλο), αψηφώντας όλες τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους, και αποκαλούν αυτή τη μικρή χρονική περίοδο, χωρίς καμία βάσιμη επιστημονική δικαιολογία, ως περίοδο κλιματικής κρίσης.
Σήμερα λοιπόν, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, ορισμένοι στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, την οποία κλιματική κρίση ωστόσο αμφισβητούν πάρα πολλοί επιστήμονες παγκοσμίως.
Ωστόσο, κανείς εκ των υποστηρικτών του κλιματικού αφηγήματος δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει με ικανοποιητικό και ορθό επιστημονικά τρόπο πως συνδέεται το επιχείρημά τους με το ξέσπασμα των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών. Δηλαδή, πως είναι δυνατόν να προκύψει μία πυρκαγιά εξαιτίας των πρόσκαιρων υψηλών θερμοκρασιών.
Το μοναδικό τους επιχείρημα είναι η ξηρασία του καλοκαιριού. Πως όμως από την ξηρασία και μόνο προκύπτει μία πυρκαγιά κανείς τους δεν είναι σε θέση εξηγήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή, απλά και μόνο, δεν υφίσταται τρόπος σύνδεσης αυτών των δύο φαινομένων.
Για να προκύψει μία πυρκαγιά απαιτούνται τρία στοιχεία ταυτόχρονα: οξυγόνο, καύσιμη ύλη, και μία πηγή ανάφλεξης (ignition source). Αυτό είναι το Τρίγωνο της Φωτιάς. Η λέξη «ταυτόχρονα» είναι σημαντική: πρέπει να υπάρχουν και τα τρία αυτά στοιχεία ταυτόχρονα ώστε να προκύψει μία πυρκαγιά. Εάν εκλείψει ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η πυρκαγιά παύει να υφίσταται.
Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών, υπάρχει τόσο το οξυγόνο όσο και η καύσιμη ύλη (δέντρα, θάμνοι, ξερά χόρτα). Αυτό που λείπει ώστε να εκδηλωθεί η δασική πυρκαγιά είναι η πηγή ανάφλεξης. Χωρίς πηγή ανάφλεξης, δασικές πυρκαγιές δεν υφίστανται.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, αυτό το οποίο λείπει από το αφήγημα όσων υποστηρίζουν ότι αυτό που ζει σήμερα η χώρα μας είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, είναι οι γενεσιουργές αιτίες (causal factors) των πυρκαγιών. Ποια η πηγή ανάφλεξης όλων αυτών των πυρκαγιών; Τα δέντρα, οι θάμνοι τα φυτά, τα ξερά χόρτα δεν αυτοαναφλέγονται από μόνα τους στους 40 βαθμούς Κελσίου!
Το σημείο ανάφλεξης (flash point) των δέντρων κυμαίνεται (αναλόγως των δέντρων) μεταξύ των 300-364 βαθμών Κελσίου. Π.χ. στην περίπτωση των πεύκων της Καλιφόρνια (Radiata pine) αυτά αναφλέγονται στους 349 βαθμούς Κελσίου. Αντιστοίχως για τα φυτά, τα σημεία ανάφλεξής τους σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη πιο υψηλά.
Π.χ. στην περίπτωση των θάμνων Larre tridetanta οι οποίοι συναντώνται στην Καλιφόρνια, αυτοί αναφλέγονται στους 692 βαθμούς Κελσίου. Αν ήταν έτσι, και τα δέντρα, οι θάμνοι και τα ξερά χόρτα αυτοαναφλέγονταν στους 40 βαθμούς τότε ΔΕΝ θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Ο πλανήτης μας θα ήταν μη κατοικήσιμος.
ΦΩΤΟ 2. Ενδεικτικά σημεία ανάφλεξης δέντρων
Οι πιο συνηθισμένες γενεσιουργές αιτίες των δασικών πυρκαγιών είναι οι κεραυνοί, οι εμπρησμοί, τα εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα υλικά (χημικά, φιάλες με αέρια κ.λπ) και οι σπίθες που προκαλούνται από μετασχηματιστές οι οποίοι βρίσκονται σε κολόνες ηλεκτρισμού.
Το πώς σε όλα αυτά κολλά το αφήγημα της κλιματικής κρίσης (η οποία αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως) δεν είναι κατανοητό. Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και ένα άρθρο το οποίο παρουσίασε φωτογραφία από δορυφόρους της NASA με ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στον πλανήτη.
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, το οποίο διαδόθηκε εν ριπεί οφθαλμού σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, «η κλιματική κρίση πλέον είναι πιο ορατή από ποτέ και την στιγμή που μιλάμε καίγονται οι: Ανατολική Μεσόγειος, η μισή Νότια Αμερική, μικρότερα τμήματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ανατολική Κίνα, Ινδονησία, Ρωσία, Κεντρική και Νότια Αφρική, ο Κόλπος, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ρουμανίας, Ιταλίας που έχουν παραδοθεί στις φλόγες».
Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρθηκε στο εν λόγω άρθρο είναι ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά δασικές πυρκαγιές αλλά οποιεσδήποτε μικρές εστίας φλόγας μπορούσε να πιάσει με τον ευαίσθητο φωτογραφικό της φακό η NASA από τους από δορυφόρους της. Πόσο ισχυρότερη σκόπιμη παραπληροφόρηση (με τη μέθοδο της μισής αλήθειας) και ιδιοτελής χειραγώγηση;
Αυτές οι μικρές κόκκινες κουκίδες στη φωτογραφία της NASA περιελάμβαναν εστίες από φωτιές σε σπίτια, σε επιχειρήσεις, σε εργοστάσια ακόμη και από φλόγες εργοστασίων φυσικού αερίου κ.λπ.
Μάλιστα, εάν μπει κάποιος στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα της NASA εύκολα διαπιστώνει ότι η εικόνα π.χ. της 8ης Αυγούστου 2021 είναι σχεδόν ίδια με την εικόνα της 6ης Αυγούστου 2020, της 8ης Αυγούστου 2019 κ.λπ.
Απόδειξη αυτού, οι παρακάτω φωτογραφίες από την ίδια ιστοσελίδα της NASA οι οποίες αναφέρονται στις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αν προσέξει καλά ο αναγνώστης θα διαπιστώσει την ίδια ακριβώς εικόνα το 2021, το 2020 και το 2019.
Αυτό συμβαίνει επειδή η πλειοψηφία των φλογών που συλλαμβάνει ο φακός της NASA αφορά σχεδόν ακριβώς τις ίδιες περιπτώσεις φλογών. (Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι φλέγεται η έρημος Σαχάρα στην Αφρική και οι πάγοι στην Αρκτική το 2019, το 2020 και το 2021!)
ΦΩΤΟ 3. Πυρκαγιές στις 8 Αυγούστου 2021 (Πηγή: NASA)
ΦΩΤΟ 4. Πυρκαγιές στις 8 Αυγούστου 2020 (Πηγή: NASA)
ΦΩΤΟ 5. Πυρκαγιές στις 8 Αυγούστου 2019 (Πηγή: NASA)
Συνεπώς, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την αστοχία του εν λόγω άρθρου που τόσο άκριτα υιοθετήθηκε από πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Λίγη περισσότερη προσοχή χρειάζεται λοιπόν από όλους –και ειδικά τα ΜΜΕ που πέφτουν θύματα οργανωμένης και κατευθυνόμενης ειδησεογραφίας που αποκλείει συστηματικά κάθε αρμόδιο, αλλά μη “πολιτικά ορθό” επιστήμονα- πριν υιοθετήσουν ακρίτως το οποιοδήποτε λανθασμένο -ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ- επιχείρημα.
Δημοσίευση σχολίου