GuidePedia

0


Η Αεροπορία Στρατού εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι μελλοντικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

Το γεγονός πως υπάρχουν διαθέσιμα μέσα οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες που κάνουν οι μηχανικοί των ελικοπτέρων που μετά την τελευταία προσγείωση ρίχνονται στην μάχη με τις μηχανές.

Και αυτό δεν συμβαίνει τώρα, εν μέσω της κρίσης με τις εκατοντάδες εστίες φωτιάς. Αυτό συνέβαινε και πέρσι το καλοκαίρι κατά την Ελληνοτουρκική κρίση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κάθε χρόνου όπου τα Chinook πρέπει να εξυπηρετούν επιχειρησιακά τα στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Αλλά τα προβλήματα που χρονίζουν έχουν αποτυπωθεί τουλάχιστον μια τριετία πριν, σε έκθεση της ΔΑΣ που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπέρ πολύτιμα ελικόπτερα Chinook.

Τότε αυτό είχε γίνει διότι έναν χρόνο πριν (το 2017) τα CH-47D είχαν συμπληρώσει 676 ώρες για αεροδιακομιδές και είχαν γράψει περισσότερες από 500 ώρες σε αποστολές αεροπυρόσβεσης. Μάλιστα η πρόβλεψη των ωρών αυτών είχε ξεπεράσει κατά 142% εκείνες που είχαν αρχικά υπολογιστεί, οι οποίες δεν ξεπερνούσαν τις 360 ώρες πτήσης.

Κάτω από αυτό το καθεστώς τα Chinook συνέχισαν να πετούν και τα επόμενα χρόνια, γινόμενα ο «βραχνάς» του εκάστοτε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, διότι όπως ο αντίστοιχος Α’ ΓΕΑ ρωτάει για τις διαθεσιμότητες των μεταγωγικών C-130 & C-27, έτσι και ο Α’ ΓΕΣ γνωρίζει ότι αυτά τα μέσα «ματώνουν» από πολλές αποστολές….

Εδώ και τρία χρόνια η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά κυρίως προς την Στρατιωτική ηγεσία, ότι εφόσον κάθε χρόνο αντί να γίνεται καταμερισμός των ωρών και με άλλους τύπους πτητικών μέσων, οι αποστολές ή καλύτερα ο κλήρος, πέφτει στα Chinook κι αυτό μέσα από τους αριθμούς μαρτυρά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή σχεδιασμού ή αύξηση της ροής ανταλλακτικών, τα μελανά χρώματα είναι αναπόφευκτα.

Και για να μην υπάρξουν αυτές οι «μη αναστρέψιμες» δυσάρεστες καταστάσεις, η Αεροπορία Στρατού είχε προτείνει να ληφθούν μέτρα, όπως η αυστηρή τήρηση των ωρών πτήσης που είχαν προβλεφθεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου και δίχως να επηρεάζεται και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, μέχρι την λύση του «outsourcing», δηλαδή πιστοποιημένου φορέα εντός Ελλάδας για την συνδρομή του στην συντήρηση των Chinook. Ακόμη οι Επιτελείς της ΑΣ είχαν σημειώσει την απαραίτητη ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΓΕΣ μέσω εκείνου από το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την αναχρηματοδότηση των επίσημων ερωτημάτων προς τις ΗΠΑ για την τεχνική υποστήριξη.

Πριν τρεις ημέρες είχαμε γράψει ότι από την Βουλή εγκρίθηκε το πρόγραμμα απόκτησης δέκα κινητήρων για τα Chinook μέσω των FMS από τους Αμερικανούς, αλλά αυτό είναι κάτι που ναι μεν βοηθά, αλλά όχι την στιγμή που θέλουμε την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το θρίλερ της παραίτησης με φόντο τα Chinook…

Η πρόθεση μετάθεσης του Στρατηγού από μια μάχιμη θέση σε μια άλλη ψυγείου, από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε στο ποτήρι των τριγμών που σημειώνονταν αρκετές ημέρες. Και μάλιστα εν μέσω κρίσης όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου δεν συγκαλείς συμβούλιο μεταθέσεων.

Το θέμα που σχεδόν δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα και κλήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να λειτουργήσει άμεσα και πυροσβεστικά, δηλαδή η δήλωση πρόθεσης παραίτησης του Υποστρατήγου της Αεροπορίας Στρατού Γιώργου Κουμεντάκου, ήταν αποτέλεσμα των τριβών με την φυσική ηγεσία του Στρατεύματος για τα ελικόπτερα Chinook.

Οι προερχόμενοι εκ της Αεροπορίας Στρατού είναι αδύνατο να μην έχει ορθή εικόνα και εκτίμηση της κατάστασης για το τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει από τα ελικόπτερα αυτή την ώρα, γιατί πολύ απλά είναι η δουλειά τους, σημείωναν πηγές μας.

Ήδη από την σύσκεψη των Αρχηγών Επιτελείων, είχε διαταχθεί η αύξηση των διαθέσιμων μέσων, κάτι που έγινε σύμφωνα με πληροφορίες, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες λόγω αυτής της κατάστασης ακυρώθηκαν επιχειρησιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτές και θαλάσσιο άλμα που είχε προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή και μέρους της ηγεσίας.

Οι δυο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μπορεί να είχαν τη μορφή «διάψευσης» αυτού του θρίλερ που εκτυλίχθηκε αλλά ως ουσία και κυρίως η δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν να πέσουν οι τόνοι και η ένταση εντός των διαδρόμων και των γραφείων των ανωτάτων εν μέσω κρίσης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως support αλλά δακτυλοδεικτούμενες…

Η προβληματική χρηματοδότηση πάντως δεν είναι τόσο πολύ ζήτημα της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά κυβερνητικό θέμα. Σίγουρα φέτος αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί των Επιτελείων κι αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις να είχαν αφεθεί στην τύχη τους και στην διαχείριση των πόρων που τους δίνονταν διότι κυβερνήσεις ρίσκαραν τόσο στο θέμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας όσο και στον αγώνα των ΕΔ υπέρ του κοινωνικού συνόλου κι αυτό φαίνεται από την αρχική ανάλυση των στοιχείων που γλαφυρά έχει περιγράψει η Αεροπορία Στρατού στην έκθεσή της.

Όμως στις προσπάθειες που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου εκείνα που χρησιμοποιούν είναι κυρίως τα πτητικά μέσα κι αυτά έχουν μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις κι όχι μόνο.

Η πολιτεία έχει την απαίτηση-ορθός- να συμβάλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με δυσανάλογο όμως τον όγκο που τους αναλογεί (σ.σ. αεροδιακομιδές- αεροπυρόσβεση- μεταφορά προσώπων σε ακριτικές περιοχές, τα προηγούμενα χρόνια Chinook μετέφεραν μέχρι και νερό κι όχι μόνο, σε νησιά κ.ο.κ.) ενώ τα έξοδα αυτά ως επί το πλείστων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό των Επιτελείων.

Στις αναφορές των Επιτελείων έχει αποτυπωθεί πχ, ότι πολλές φορές το κόστος για τα καύσιμα των μέσων που έχουν επιχειρήσει ουδέποτε αποδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις ή αν έχουν δοθεί ορισμένα κονδύλια είναι προηγούμενων ετών και πάντα υπάρχει χρέος…

Τα Chinook αντικειμενικά καλούνται είτε σε πόλεμο είτε σε ειρήνη να δράσουν για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και με ανελαστικές ανάγκες όλο τον χρόνο.

Και εδώ παρατηρείται ότι όλες αυτές οι ανάγκες συμπεριλαμβάνονται μέσα σε εκείνες που πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός του Στρατού Ξηράς, δηλαδή μια αεροπορική δύναμη «εγκλωβισμένη» μέσα στα πενιχρά οικονομικά του ΓΕΣ.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος ομιλεί από μόνη της κι έχει να κάνει με τη στελέχωση των Ταγμάτων της Αεροπορίας Στρατού σε επίπεδο ιπταμένων αλλά και των μηχανοσυνθετών.

Όποιος έχει επαφή με αυτές τις μονάδες, είναι τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις και μάλιστα οι μηχανικοί έχουν και την ιδιαιτερότητα να πετούν πάνω από τα πύρινα μέτωπα και στη συνέχεια να πρέπει να συντηρήσουν τα ελικόπτερα ώστε να είναι έτοιμα με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι μηχανικοί και τεχνικοί στο Τάγμα Υποστήριξης Αεροπορίας Στρατού, που βγάζει την βαριά επιθεώρηση αλλά και στα Τάγματα, δηλαδή επιθεωρήσεις 1ου και 2ου κλιμακίου κάνουν εργασία με τεράστια ευθύνη, «χειρουργική», όταν τα ελικόπτερα προσγειώνονται. Και σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλεται το γεγονός πως πετούν τα ελικόπτερα και υπάρχουν σε ικανές διαθεσιμότητες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top