Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η περίπτωση του Ερντογάν θα διδάσκεται τα επόμενα χρόνια στους φοιτητές των πολιτικών επιστημών ως παράδειγμα για το τι παθαίνει ένας υπερφίαλος, αλαζόνας όταν αναλάβει την εξουσία.
Ξεκίνησε από προστάτης των φτωχών και των αδικημένων, εκμεταλλεύτηκε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των απλών ανθρώπων για να αναρριχηθεί στην εξουσία.
Τελικά αποδείχθηκε κίβδηλος. Κάθισε στο θρόνο, ξέχασε τις υποχέσεις του κι έγινε ένας στυγνός δικτατορίσκος με πήλινα πόδια που φρόντισε πρώτα απ΄όλα την απόκτηση αμύθητης περιουσίας για την οικογένεια του.
Οι πολίτες που ζουν σήμερα στην ένδεια του γυρνούν την πλάτη και είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσης του.
Ο τρομερός αυτός ηγέτης που έβγαζε γλώσσα σε όλο τον πλανήτη και ήθελε να αναβιώσει την πάλαι ποτέ κραταιά οθωμανική αυτοκρατορία ονειρευόταν να γίνει ηγέτης του Μουσουλμανικού κόσμου , να επεκτείνει τα σύνορα του ανατολικά και δυτικά γιατί τον στενεύουν τα σύνορα της χώρας του. Βέβαια για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι οι Αμερικανοί του ειχαν υποσχεθεί ρόλο συν προέδρου στη Μέση Ανατολή με το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής που ήθελε να εφαρμόσει η Κοντολίζα Ράις. Προφανώς εκμεταλλεύτηκαν τον ναρκισσιμό του , πέτυχαν αυτά που ήθελαν και τώρα τον πετάνε σαν τρίχα από το ζυμάρι, όπως έκαναν και με τόσους άλλους πολιτικούς.
Διεκδίκησε ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Με στόμφο τόνιζε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο χωρίς τη γνώμη της Τουρκίας. Λόγια μεγάλων ανδρών…..
Από πρωταγωνιστής κατάφερε να γίνει κομπάρσος. Στη νέα διαμόρφωση της Μέσης Ανατολής από τον Πρόεδρο Μπάιντεν η Τουρκία μένει εκτός νυμφώνος.
Παρατηρείται έντονη κινητικότητα , συμμαχίες ανανεώνονται, αντίπαλοι συνομιλούν και συμβιβάζονται.
Ο υπουργός άμυνας της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και ακολουθούν οι επισκέψεις του βασιλιά της Ιορδανίας και του πρωθυπουργού του Ιράκ στην Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ πριν αποχωρήσουν από την περιοχή επιθυμούν τη συμφιλίωση όλων και την επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης. Οι χώρες της Μεσογείου Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Εμιράτα, Ιράν, Ιορδανία εργάζονται άοκνα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Παρά τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν οι δυο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν στο επίμαχο θέμα των πυρηνικών. Η Τεχεράνη, επίσης συνομιλεί με τη Σαουδική Αραβάι στο Ιράκ για όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής .
Η Αιγυπτος ανακοίνωσε την κατασκευή ναυτικής βάσης στο λιμάνι Γκαρκούπ που απέχει 250 χλμ από τα σύνορα της Λιβύης.Η ανακοίνωση δεν έγινε τυχαία στις 3 Ιουλίου , επέτειο του πραξικοπήματος του Σίσση που ανέτρεψε τους προσφιλείς στην Άγκυρα Αδελφούς Μουσουλμάνους. Προκειται για ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα , η οποία θα πρέπει να αποσύρει μαζί με τη Ρωσία τους μισθορφόρους της από τη Λιβύη , όπως ορίζεται στο κοινό ανακοινωθέν της β΄Συνόδου του Βερολίνου.
Ο μόνος ρόλος της Τουρκίας θα είναι τελικά η αστυνόμευση του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγσνιστάν , μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.Αλλά και γι αυτό αντιδρούν οι Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος Τύπου τους , ο Ζεμιχουλλάχ Μουτζαχίτ με δηλώσεις του προειδοποίησε την Άγκυρα για το θέμα αυτό. Συγκεκριμμένα είπε: “Πιστεύουμε ότι η Τουρκία είναι ισλαμική και αδελφική χώρα. Αλλά είναι αλήθεια πως αν θελήσουν να κάνουν ένα βήμα για να βρεθούν στο Αφγανιστάν , ο λαός ,αναμφισβήτητα, θα αντιδράσει. Γιατί η Τουρκία δεν διαφέρει σπό τις ΗΠΑ. Άλλωστε η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς προειδοποιούμε ξεκάθαρα αυτούς και όλες τις άλλες ξένες δυνάμεις. Δεν θα γίνει αποδεκτή η παρουσία σας στο Αφγανιστάν. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από την Αγκυρα να μην ενταχθεί στον φάκελλο του Αφγανσιτάν”.
Ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι όχι μόνο στο Αφγανσιτάν, αλλά παντού. Ακόμα και στα κατεχόμενα. Όπως γράφει ο Χασάν Καχβετζίογλου ο ¨μέγας¨ Ερντογάν κατάφερε να δημιουργήσει δυο αντίπαλα μέτωπα στο ψευδοκράτος. Αρχικά οι Τ/Κ δέχθηκαν τους εποίκους που πήγαν στο Νησί μετά το 1974 και συμβίωσαν αρμονικά μαζί τους. Πολλοί από αυτούς μάλιστα πρόκοψαν και έφτιαξαν μεγάλες επιχειρήσεις. Τα κατεχόμενα υπήρξαν γι αυτούς ¨χώρα ¨ευκαιρίας. Ο Ερντογάν , όμως κατάφερε να δημιουργήσει ένα μέτωπο Τουρκων πολιτων ένατι των γηγενών Τ/Κ.
Οι έποικοι που δεν μετείχαν παλαιότερα στα πολιτικά δρώμενα , με την προτροπή και την υποκίνηση της τουρκική πρεσβείας έφτιαξαν δικό τους κόμμα το Yeniden Dogus που έλαβε στις εκλογές του 2018 ποσοστό 6.99 και εξέλεξε δυο υπουργούς. Αυτοί οι δυο κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την οικονομια και την ενέργεια του ψευδοκράτους. Ο αρχηγός του κόμματος Ερχάν Αρικλί χρησιμοποιεί ρητορική μίσους εναντίον των Τ/Κ.
Ο Ερντογάν διόρισε δικό του άνθρωπο στο υπουργείο οικονομικών στέλνοντα το μήνυμα εμπιστεύομαι τα χρήματα σας σε δικό μου άνθρωπο.
Ετσι έχουμε δυο μέτωπα πολιτών. Από τη μια οι οπαδοί και υποστηρικτές της Τουρκίας και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι.
Κατά τον αρθρογράφο αυτός που πέτυχε αυτή τη διχόνοια είναι ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς ζήτουν δυο κράτη στην Κύπρο εντός των κατεχομένων ή μήπως την προσάρτηση τους;
Αυτά είναι πράγματι μεγάλα επιτεύγματα….
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου