Ιωάννης Χάρχαρης
Πριν από λίγους μήνες, είχαμε γράψει ότι «μεγαλόπνοα σχέδια ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι Αλβανοί, με την προτροπή της Τουρκίας και ειδικά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με την υλοποίηση του σχεδίου της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας».
Ως γνωστόν, οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο άλλαξαν την στάση τους και από μια ειρηνική αντίσταση, κινήθηκαν προς τον ένοπλο αντάρτικο πόλεμο.
Όπως αποκαλύπτεται, Τούρκοι έμποροι όπλων, μαζί με το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τοπικούς μεσολαβητές στο Σεράγεβο, τις τελευταίες εβδομάδες, διαπραγματεύονται εντατικά τις λεπτομέρειες της προμήθειας μεγαλύτερων ποσοτήτων όπλων, πυρομαχικών και θανατηφόρων μέσων, που προορίζονται για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, γράφει η Vecernje Novosti αναφερόμενη σε πηγές ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γραφείου της Σερβικής κατασκοπείας, αυτό το εγχείρημα, μεταμφιέστηκε επιδέξια σε εταιρικό έγγραφο για να μην το καταλάβει το διεθνές κοινό. Η Τουρκία, αναφέρεται ως επίσημος αγοραστής σε όλα τα έγγραφα, αν και οι τελικοί χρήστες όπλων, είναι μονάδες KSF στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια.
Στο επίκεντρο αυτού του έργου, στόχος του οποίου είναι ο μυστικός οπλισμός Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, είναι μια λίστα με σχεδόν 30 τύπους όπλων, πολυβόλα και βαρέα πολυβόλα, φορητοί εκτοξευτές πυραύλων, αυτόματα τουφέκια, αντιαρματικοί όλμοι , σκηνές και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Πρόκειται κυρίως για παλαιότερους τύπους όπλων, από διάφορους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων και ξένων.
Σύμφωνα με τα πρότυπα του σύγχρονου τουρκικού στρατού, είναι ξεπερασμένα και σχεδόν αχρησιμοποίητα, γεγονός που έδωσε στις σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας ένα σαφές μήνυμα, ότι ο τελικός χρήστης θα μπορούσε να κρυφτεί.
Η επιχειρησιακή έρευνα παρείχε λεπτομέρειες, για ένα περίπλοκο σχέδιο για τον κρυφό εξοπλισμό μονάδων, που διοικεί η κυβέρνηση στην Πρίστινα.
Ότι η πρόθεση των Τούρκων εμπόρων όπλων και διαμεσολαβητών, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ,να εξοπλίσουν το KSF είναι σαφής, καθώς προκύπτει από τη λίστα τύπων όπλων. Αυτά είναι ξεπερασμένα όπλα, τα οποία δεν είναι ενδιαφέρον για σχεδόν οποιονδήποτε υπάρχοντα στρατό. Αυτό το οπλοστάσιο, ωστόσο, είναι ενδιαφέρον για μη αναγνωρισμένους στρατούς σε νηπιακή ηλικία, τρομοκρατικές ομάδες και παραστρατιωτικούς σχηματισμούς.
Κυριαρχείται από φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, αντιαρματικά όπλα, κονιάματα, πολυβόλα και βαριά πολυβόλα, κυρίως σοβιετικής και αμερικανικής παραγωγής. Στο επίκεντρο αυτής της έρευνας βρίσκεται ένας εκτοξευτής πολλαπλών βαρελιών "Kajusha", ένα αντιαεροπορικό κανόνι σοβιετικής παραγωγής ZPU-1, διαμέτρου 14 χιλιοστών, καθώς και το θρυλικό αμερικανικό πολυβόλο "Browning" 12,7 χιλιοστά ή ένα ρωσικό βαρέως τύπου όπλο DSHK.
Αυτά τα όπλα, αν και αναχρονιστικά στον κύριο σκοπό τους, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σε πολλούς στρατούς σήμερα. Τα αντιαεροπορικά όπλα, εντελώς παρωχημένα στον αγώνα κατά των αεροσκαφών, είναι εξαιρετικά θανατηφόρα ως ισχυρά όπλα κατά του πεζικού.
Οι ομάδες μαχητών τοποθετούν συχνά τέτοια κανόνια και βαριά πολυβόλα σε συνηθισμένα οχήματα παραλαβής και έτσι αποκτούν αποτελεσματικά μέσα για την αντάρτικη μάχη.
Το διεθνές δίκτυο που βρίσκεται στο Σεράγεβο, συνάπτει επίσης ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πυρομαχικών για όπλα. Ο κατάλογος που παρέχεται από τη Σερβική υπηρεσία πληροφοριών, περιλαμβάνει 6.000 ορυχεία κονιάματος, 500 έως 1.500 πυραύλους, ανάλογα με τον τύπο των φορητών εκτοξευτών, καθώς και 150.000 βλήματα για εκτοξευτές πυραύλων sub-barrel για το AK-74 Kalashnikov αυτόματα τουφέκια.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίγια Ζαχάροβα, μίλησε επίσης για τον εξοπλισμό του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια και επεσήμανε, ότι «ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας προειδοποιεί, ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρά όπλα βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, οι γερμανοί κατασκευαστές όπλων παραδίδουν μεγάλες αποστολές όπλων».
Τα μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν μια επιστολή, από τον κατασκευαστή όπλων "Heckler and Koch" και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας, σχετικά με τα σχέδια παράδοσης μιας άλλης παρτίδας αυτόματων όπλων, αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου που σημαίνει ότι αυτό δεν είναι το πρώτο δήλωσε η Ζαχάροβα.
Φτάνουν Drone και θωρακισμένα οχήματα
Η Τουρκία, ασχολείται εδώ και πολύ καιρό με τον οπλισμό του KSF, διότι τα προσωρινά ιδρύματα στην Πρίστινα, έχουν υπογράψει συμφωνία με αυτήν τη χώρα για την αγορά 14 στρατιωτικών οχημάτων με όπλα όπως το "vuran" και το "kirpi" , η οποία θα πρέπει να παραδοθεί στις αρχές του 2022.
Είναι μέρος της διαδικασίας εξοπλισμού, που ξεκίνησε με δωρεές από τις ΗΠΑ, στο κέντρο των οποίων ήταν οχήματα "cobra otokar", αλλά και drone, αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν επίσης ανακοινώσεις ότι η Πρίστινα, θα μπορούσε να αγοράσει άλλα 50 οχήματα "Hamvi" από τους Αμερικανούς.
Τέλος να υπενθυμίσουμε, ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία, αρχικά ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να στεγάσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ως λύση, προκειμένου ο πρόεδρος Ερντογάν να πει στις αιγυπτιακές αρχές ότι «αυτοί που αναζητάτε δεν βρίσκονται πλέον στην Τουρκία».
Ωστόσο, λόγω των εσωτερικών ιδιαιτεροτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και του κινδύνου που ενέχουν αυτά τα άτομα, δεδομένης της προβληματικής σχέσης τους με την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, η Πρίστινα αρνήθηκε, αναγκάζοντας την Τουρκία να στρέψει τα μάτια της προς τα Τίρανα.
Δημοσίευση σχολίου