GuidePedia

0

 Εξισώνουν ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις - Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης τους!
Η Αίγυπτος ακύρωσε όλες τις συναντήσεις με την Τουρκία

Βασίλης Καπούλας
Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε με επίκεντρο την Λιβύη καθώς η Γαλλία με την σύμφωνη γνώμη της Αιγύπτου και την συναίνεση των ΗΠΑ παρουσίασε σχέδιο αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων.

Το σχέδιο εξισώνει ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις και απαιτεί την αποχώρηση τους παρουσιάζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. To σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι και στην συνάντηση του ΝΑΤΟ δεν επήλθε συμφωνία με τον Ερντογάν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το Αl-Arabiya να μεταδώσει πως “Η Αίγυπτος ακυρώνει όλες τις νέες συναντήσεις με την Τουρκία καθώς αρνείται να εφαρμόσει τις αιγυπτιακές απαιτήσεις και όρους”.

Η Τουρκία αρνείται να αποχωρήσει από την Λιβύη σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Τι αναφέρει το σχέδιο

Το σχέδιο καθορίζει ένα εξάμηνο χρονοδιάγραμμα. Μέσα στο χρονικό αυτό όριο θα αποχωρήσουν πρώτα οι φιλοτουρκικές μισθοφορικές δυνάμεις από την Συρία, έπειτα θα ακολουθήσουν οι Ρώσοι μισθοφόροι και τα τακτικά τουρκικά στρατεύματα.

Η πρόταση δύο σελίδων κυκλοφορεί εδώ και αρκετές εβδομάδες μεταξύ κύκλων διπλωματών των εμπλεκόμενων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έθεσε την σχέδιο απευθείας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν.

Ο Μακρόν συζήτησε το σχέδιο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σάββατο στη Σύνοδο των G7 στην Αγγλία, προτού θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο απώτερος στόχος είναι η περαιτέρω σταθεροποίηση μιας χώρας που βρίσκεται στα νότια σύνορα της ΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει τρομοκρατικούς κινδύνους για την Ευρώπη.

Οι σημαντικότεροι παίκτες προσπαθούν να παγιώσουν την κατάπαυση του εμφυλίου πολέμου που επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ της κυβέρνησης που ελέγχει την Τρίπολη και τον LNA του Στρατηγού Khalifa Haftar που ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Η ιδέα πίσω από το σχέδιο του Μακρόν είναι να αξιοποιήσει την Αμερική και να την χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης εναντίον της Τουρκίας και της Ρωσίας ώστε να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Είναι μια τακτική αλλαγή για τον Μακρόν που υιοθετεί μια πιο συλλογική προσέγγιση που θα μπορούσε να καταλήξει να προσφέρει μια νίκη εξωτερικής πολιτικής και στον Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβαδίσει με την πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Tarek Megerisi, εμπειρογνώμονας της Λιβύης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μακρόν, η Τουρκία θα αποσύρει πρώτη τους μισθοφόρους από την Συρία που έστειλε στη Λιβύη το 2020, όταν η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε βοήθεια για την απομάκρυνση της πολιορκίας από τις δυνάμεις του Haftar.

Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόλις την 1η Ιουλίου.

Στη δεύτερη φάση η Ρωσία θα αποσύρει τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές του Ομίλου Wagner και η Τουρκία θα αποσύρει τους δικούς της στρατιώτες.

Το βήμα, που προτάθηκε να γίνει τον Σεπτέμβριο, είναι πιο δύσκολο, δεδομένου ότι εξισώνει τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία προσκλήθηκαν στη χώρα από μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με τη Ρωσία και βρίσκονται εκεί παράνομα.

Η τρίτη φάση προτείνει την επανένωση των διχασμένων δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, οι οποίες επί του παρόντος χωρίζονται μεταξύ εκείνων που υπερασπίστηκαν την κυβέρνηση της Τρίπολης και εκείνων που αγωνίζονται για τον Χαφτάρ.

Φαινομενικά, αυτό το βήμα θα αφήσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ ως την κυρίαρχη ομάδα. Αυτό το γεγονός αυξάνει το επίπεδο δυσκολίας απ’ όσους υποστηρίζουν την Τρίπολη.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ανταμοιβή για την αποτυχημένη πολιορκία της Τρίπολης από τον Χαφτάρ ενώ θα ενισχυθεί η αντίληψη ότι υποστηρίζεται από την Γαλλία στον αγώνα του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τις τζιχαντιστικές ομάδες στην περιοχή.

Η πρόταση είναι μια απόπειρα εκκίνησης των καθυστερημένων προσπαθειών για απομάκρυνση ξένων μαχητών από τη Λιβύη. Έρχεται μετά την αποτυχία δύο προηγούμενων σχεδίων.
HΠΑ: Να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις!

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απόσυρση των ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

“Συζητάμε με μια σειρά από Λίβυους και διεθνείς εταίρους για τον πλήρη σεβασμό στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της Λιβύης και την αποχώρηση των ξένων στοιχείων” δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Άλλωστε, την Τρίτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ και ειδικό Απεσταλμένο στη Λιβύη, Richard Norland.

«Είχα μια καλή συνάντηση σήμερα με τον Πρέσβη Richard Norland, τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Λιβύη. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο και συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων», ανέφερε η Σέρμαν.

Την περασμένη Παρασκευή, και ο Πρέσβης Νόρλαντ τόνισε την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top