GuidePedia

0


Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πέραν από τον “ΗΝΙΟΧΟ” έχει προχωρήσει ν’ ένα αξιομνημόνευτο σερί συμμετοχών σε ασκήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ σε όλες μετέχουν σημαντικές πολεμικές αεροπορίες. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία 01/06/2021

Την ώρα που σε Αθήνα και Άγκυρα ομιλούν για ένα νέο μορατόριουμ με στόχο την περαιτέρω μείωση της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες, η Τουρκία με ήπια μέσα δείχνει ότι δεν ξεχνά ποτέ τις διεκδικήσεις στο Αρχιπέλαγος και τον Ελληνικό ουρανό, τον ζωτικό χώρο δηλαδή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στον οποίο τα «μπλε φτερά» δεν σταματούν να έχουν διαρκή παρουσία τόσο για την εκπαίδευση των αεροπόρων, όσο και για την αποτροπή των εναέριων εισβολέων.

Το προπαγανδιστικό βίντεο για την επέτειο της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στο οποίο κυριαρχούν πλάνα αρχείου- ακόμη και elephant walk επιστράτευσαν, προφανώς από το παρελθόν των διαθεσιμοτήτων- αλλά και εικόνες από το κέντρο επιχειρήσεων, όπου εκεί τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Αιγαίο, στο FIR Αθηνών….







Πέραν του κινηματογραφικού ύφους των εικόνων με τον ιδιαίτερο φωτισμό μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει ότι στις γιγαντοοθόνες, ιδίως στην δεξιά, κυριαρχεί ο χάρτης της Ελλάδας, το Αιγαίο, τ’ ακριτικά νησιά τα οποία δέχονται πολλές φορές την αμφισβήτηση με τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

Και μπορεί η γείτονα να τιμά της αεροπορία της με ένα καλοστημένο οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά από την άλλη πλευρά ποιος μπορεί να αφήσει πίσω τις χιλιάδες των διώξεων που έχει φέρει σε ιστορικά χαμηλά τις διαθεσιμότητες ιπταμένων, μηχανικών και αεροσκαφών.

Αυτό αποτυπώνεται, επισημαίνουν εδώ και καιρό, πηγές από την Πολεμική Αεροπορία τόσο στις Συμμαχικές ασκήσεις που η Τουρκία δεν λαμβάνει πλέον μέρος, όπως για παράδειγμα στο Tiger Meet που έχει να εμφανιστεί από το 2016. Αλλά κι όπου δηλώνει το παρόν, εκείνο που μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει είναι το γκρίζο στους κροτάφους αεροπόρων και μηχανικών κι όχι το «νέο αίμα» που υπάρχει σε κάθε μάχιμη πολεμική αεροπορία, η οποία θέλει να έχει συνέχεια στις γενιές της.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πέραν της ανανέωσης του αεροπορικού στόλου των μαχητικών με την προσθήκη των Γαλλικών RAFALE και την αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο VIPER, έχει προχωρήσει σ’ ένα μοναδικό σερί ασκήσεων, τόσο εντός του FIR Αθηνών, αλλά και με συμμετοχές στο εξωτερικό.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε οδηγήσει σε χιλιάδες εκκαθαρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η Τουρκική κυβέρνηση είχε στοχοποιήσει την Πολεμική Αεροπορία όπου από τους 1350 ιπταμένους έμειναν λιγότεροι από 400. Οι ένστολοι στο σύνολό τους που απομακρύνθηκαν από θέσεις που είχαν, ξεπερνούν τις 30.000, ενώ και στις μέρες μας, πέντε χρόνια μετά το πογκρόμ διώξεων και συλλήψεων συνεχίζονται.

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα, την παράνομη δουλειά εντός του FIR Αθηνών, ελλείψει μαχητικών, την έχει αναθέσει σε κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, στ’ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR και σε ελικόπτερα S-70, όταν αυτά βρίσκονται πάνω στις φρεγάτες και σε ασκήσεις.

Και μπορεί σε πολιτικό διπλωματικό επίπεδο να ομιλούν για μορατόριουμ εντάσεων, αλλά μόνο μέσα στο προηγούμενο 48ωρο οι παραβιάσεις έφτασαν περίπου τις 100 κι όλες θα υποστηρίξουν οι Τούρκοι ότι έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Θαλασσόλυκος».

Αυτό για την Ελληνική πλευρά δεν σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί ότι λόγω μιας άσκησης δεν οφείλει η γείτονα να σέβεται και ν’ αναγνωρίζει το ποιος έχει την ευθύνη του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις το FIR Αθηνών. Αλλά οι πάγιες τακτικές της Άγκυρας αναδεικνύουν την αναθεωρητική εξωτερική της πολιτική η οποία είναι γεμάτη από διεκδικήσεις.

Ο ορίζοντας της 14η Ιουνίου, ημερομηνία συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας, αλλά και τα τέλη του μήνα, που είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ίσως οροθετείται η «μπουνάτσα» στο Αρχιπέλαγος. Αμέσως μετά και με την σταθερή πολιτική των κανονιοφόρων που ασπάζεται η Άγκυρα, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει, τι θα ξημερώσει κι αν θα υπάρξουν νέες εστίες εντάσεων, τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κληθούν και πάλι ν’ αντιμετωπίσουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top