GuidePedia

0


Ο αντι-ισραηλισμός στην Τουρκία είναι απίθανο να βελτιωθεί σε μια εποχή μετά τον Ερντογάν και το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη αυτή την πραγματικότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό του για το μέλλον, έγραψε ο Εφράτ Αβίβ, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA) τη Δευτέρα.

Ενώ η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάβει τις φλόγες της ρητορικής κατά του Ισραήλ, έγραψε ο Αβίβ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Algemeiner της Νέας Υόρκης, η Τουρκία έχει δείξει εδώ και δεκαετίες ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ δεν βασίζονταν στην εμπιστοσύνη και την αληθινή φιλία.

Οι διμερείς σχέσεις έπεσαν στον πάτο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο τέμενος Αλ-Άκσα τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που η Άγκυρα προσπαθούσε να διορθώσει τους άλλοτε ισχυρούς δεσμούς τηςμε τη χώρα. Ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι η Τουρκία επιθυμεί να φέρει τους δεσμούς με το Ισραήλ σε "καλύτερο σημείο", ωστόσο πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους είναι "απαράδεκτη".

Μια εξαίρεση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν η δεκαετία της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον Αβίβ, όταν "Ισραήλ και Τουρκία συνεργάστηκαν σε ζητήματα ασφαλείας και εμβάθεσαν τις διμερείς σχέσεις".

"Ωστόσο, ακόμα και τη δεκαετία του 1990, θα ήταν τραβηγμένο να αποκαλούμε τις τουρκικές και ισραηλινές κοινωνίες "φίλους", πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ο Αβίβ αναφέρθηκε σε επεισόδια στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Συρίας εν όψει της επιχείρησης Cast Lead του Ισραήλ, η ομιλία του Τούρκου ηγέτη "ενός λεπτού" στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός, και το συμβάν στολίσκου Mavi Marmara, το οποίο προκάλεσε επιδεινούμενες σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια.

"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι επιθυμητές για το Ισραήλ", ανέφερε ο αναλυτής, συμπεριλαμβανομένης της μετριοπαθής επίδρασης που θα μπορούσε να έχει σε ορισμένους περιφερειακούς παράγοντες για να χρησιμεύσουν ως μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και νέων καθεστώτων στον Αραβικό κόσμο, και τη σημασία του για το ισραηλινό εμπόριο.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σήμερα σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ανάληψης της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜIK), η οποία τοποθετεί το Ισραήλ στην τρίτη θέση μεταξύ των εισαγωγέων τουρκικών αγαθών και υπηρεσιών το 2020.

Αν και οι καλές σχέσεις με την Άγκυρα θα ωφελήσουν το Ισραήλ, κατέληξε ο Αβίβ, αυτό ενδέχεται να μην είναι εφικτό.

"Κρίνοντας από την απάντηση της Τουρκίας - σε όλο το ιδεολογικό φάσμα - στην επιχείρηση Guardian of the Walls, το Ισραήλ δεν πρέπει να αναμένει καμία αλλαγή στη φιλοπαλαιστινιακή στρατηγική της Άγκυρας, ακόμα και σε μια εποχή μετά τον Ερντογάν", έγραψε ο Αβίβ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top