“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια τεράστια πηγή κύρους για την Τουρκία που τη βοηθά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Μαξ Χόφμαν, αναπληρωτής διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Πολιτικής στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου (ΚΓΠ).
«Ο Ερντογάν εξακολουθεί να εκτιμά την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας και το αξιοποίησε στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Χόφμαν στη Νερβάνα Μαχμούντ, στο podcast του Ahval’s Turkish.
«Θέλει μια ανεξάρτητη σχέση με τη Ρωσία, αλλά η ένταξη στο ΝΑΤΟ τον προστατεύει επίσης από τη Ρωσία», δήλωσε ο Χόφμαν.
Η συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια, από την αγορά των S-400 .
Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν προσπαθούσε ρητορικά να τοποθετήσει την Τουρκία ως μια ισχυρή ανεξάρτητη δύναμη, όχι σίγουρα στο ανατολικό μπλοκ, αλλά και όχι μόνο μέλος της Δύσης, υποστήριξε ο Χόφμαν.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την κλιμάκωση στη Συρία, ο Ερντογάν άρχισε να ενεργεί πολύ πιο επιθετικά, προκαλώντας άγχος στη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως, όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η συμμαχία εξακολουθεί να είναι πολύτιμη για την Τουρκία, είπε.
Η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα διαφωνιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Ως αποτέλεσμα, όλα τα μάτια ήταν στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ .
“Το ζήτημα S-400 δεν έχει επιλυθεί εντελώς και είμαι βέβαιος ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ικανοποιημένος με το status quo”, δήλωσε ο Χόφμαν.
«Είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αγόρασε ένα σημαντικό οπλικό σύστημα από τη Ρωσία», είπε.
Μετά την απόκτηση του συστήματος από την Τουρκία το 2019, οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35. Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον στόχευσε την Τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) στο πλαίσιο του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) με μέτρα που περιλαμβάνουν την απαγόρευση άδειας εξαγωγής και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ ή να αποξενωθεί πλήρως ή να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία. Θέλει να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και θα προσπαθήσει να το επιλύσει τελικά. Απλώς προσπαθούν να καταστήσουν σαφές στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να φύγει », είπε ο Χόφμαν.
Δημοσίευση σχολίου