GuidePedia

0


Μαρτίδου Μελαχροινή
Πως ανέχεται η ελληνική Πολιτεία ο μουσαφίρης της στη Θράκη, υψηλόβαθμος πολιτικός της γείτονας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαξιώνει τους νόμιμους μουφτήδες του ελληνικού κράτους και να στηρίζει τους κήβδιλους; Ο συλλογισμός επεκτείνεται. Πως ανέχεται να επικροτεί το παρακράτος που λειτουργεί με την ανοχή της ελληνικής Πολιτείας στη Θράκη και που λυμαίνεται ασύστολα κονδύλια της Τουρκίας, υπηρετώντας το σκοπό της: την τουρκοποίηση της Βαλκανικής και την επέκταση της κυριαρχίας της μέσω του ισλάμ;

Γιατί δεν εξήγησαν, ότι τα μειονοτικά σχολεία ως ιδιωτικά, στην ουσία με ιδιότυπο καθεστώς, μπορούν να τα επισκέπτονται μόνον κατόπιν άδειας της διαχειριστικής επιτροπής τους και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημοσιογράφοι καθηγητές κι άλλοι επισκέπτες; Ποια είναι όμως η πραγματικότητα στην ελληνική Θράκη και ποσο την γνωρίζουν, όσοι ζουν μακριά και είναι εντεταλμένοι να την διαχειριστούν;

Οι γνωρίζοντες το ξεκαθαρίζουν. Η μουσουλμανική μειονότητα δεν καταπιέζεται από το ελληνικό κράτος. Παλιά, σε εποχές χειραγώγησης της δημοκρατίας, ναι. Σήμερα όμως, αντιμετωπίζεται προνομιακά σε πολλούς τομείς, όπως η Εκπαίδευση και η Υγεία, αλλά ασφυκτιά από τους σκληροπυρηνικούς χαφιέδες του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής που προσπαθούν να την χειραγωγήσουν μέσω ιδιότυπων κυκλωμάτων ιμάμηδων, δασκάλων, αιρετών συμβούλων και άλλων ελεγχόμενων από αυτούς που καθορίζουν την τύχη και την παρουσία της.

Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου με τους δυο ψευτομουφτηδες Χαληλ Ιμπράμ και Αχμέτ Μετε υπό το βλέμμα της προεδρου του DEB.

Η τουρκική προπαγάνδα στη Θράκη

H εθνικιστική και θρησκευτική προπαγάνδα καλά κρατεί από τα ακριβοπληρωμένα μίσθαρνα όργανα της Άγκυρας, που στη Θράκη προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους: την “τουρκοποίηση” της θρησκευτικής μειονότητας, προσεγγίζοντας τουρκογενείς, ρομά και πομάκους, με όλα τα μέσα. Με δέλεαρ, με εκβιασμούς και απειλές, με θρησκευτικά επιχειρήματα, με κουράν κουρσού, με χρηματισμό, με μεθόδους εναλλασσόμενες, αρκεί να ενσκήψουν…

Από την άλλη πλευρά η ελληνική Πολιτεία αδιάφορη, για να μην πούμε άτολμη, να αντιμετωπίσει με πυγμή και με νομικά επιχειρήματα την ανώμαλη αυτή κατάσταση που είναι εν γνώση της, θα την οδηγήσει προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν μπορεί οι ψευτομουφτήδες να οργανώνουν εράνους, να εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε διεθνή συνέδρια, σε υψηλόβαθμες συναντήσεις, όταν στην Ελλάδα δεν έχουν την παραμικρή δικαιοδοσία να τελέσουν ένα γάμο, μια κηδεία ή να αντιμετωπίσουν ένα διαζύγιο. Ενέργειες για τις οποίες έχουν την επισφάλεια και το αποκλειστικό καθήκον, μόνο οι νόμιμοι μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Δεν μπορεί να φωτογραφίζονται με καμάρι με υπουργούς πρώτης γραμμής της γείτονος, όπως στην περίπτωση Τσαβούσογλου, να γίνονται προκλητικές αναρτήσεις και μετά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, οι κύριοι αυτοί να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη “δύναμη” και να εξαργυρώσουν την επιρροή τους στο ποίμνιο…

Στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ στην Κομοτηνή η απαραίτητη επίσκεψη.

Οι νόμιμοι μουφτήδες σχεδόν αθέατοι. Θα τους δούμε μόνο στις επίσημες γιορτές του Ισλάμ, στα θρησκευτικά μπαϊράμ, να τους επισκέπτονται οι Αρχές για ευχές… Ο λόγος τους περιορισμένος έως ανύπαρκτος, αν και είναι οι άοκνοι εργάτες σε όλα τα θέματα που πρέπει να διαχειριστεί μια Μουφτεία. Σε πρώτη προβολή οι επονομαζόμενοι σύλλογοι αλληλοβοήθειας “Τούρκων” Δυτικής Θράκης, με ορμητήριο την Τουρκία και παραρτήματα στην Ευρώπη κυρίως στη Γερμανία, στάζουν χολή και όξο. Οργανώνουν συνέδρια παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια να δηλητηριάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα.

Τι αποσιωπάται

Το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι η πιο ευτυχισμένη μειονότητα, ότι η συνύπαρξή τους με το χριστιανικό στοιχείο γίνεται με αμοιβαίο σεβασμό, με ζεστές ανθρώπινες σχέσεις, με αλληλοκατανόηση και με συνθήκες απόλυτης ελευθερίας δυστυχώς αποσιωπάται. Αντιθέτως, δίνεται βήμα σε εξτρεμιστικά στοιχεία και ανακυκλώνονται οι απόψεις τους, που σκοπίμως καπελώνουν την αλήθεια.

Το ότι στην ελληνική Θράκη λειτουργούν πάνω από 280 τεμένη, περισσότερα από 160 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, ιεροσπουδαστήρια, γυμνάσια και λύκεια, αποσιωπάται. Όπως αποσιωπάται και το γεγονός, ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιστήμονες, γιατροί δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι κ.α., οι οποίοι δραστηριοποιούνται με επιτυχία. Υπάρχουν επίσης, αλλά δεν αναφέρεται η δράση τους, πολιτιστικοί σύλλογοι, μειονοτικός Τύπος και sites, όπως και εκλεγμένοι βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, ΕΠΟΠ, δημόσιοι υπάλληλοι.

Η συναισθηματική σχέση των τουρκοφρόνων μειονοτικών ας υπάρχει, αλλά η προσπάθεια απόλυτης συσχέτισης άλλων μειονοτικών ομάδων που διαφοροποιούνται, όπως οι Πομάκοι και οι Ρομά, γιατί να υφίσταται;. Ποιος ο λόγος να μην ισχύει η συνθήκη της Λωζάνης που την προσυπέγραψε η Τουρκία, αν και είναι γεγονός ότι την παραβίασε σε σχέση με την Ίμβρο και Τένεδο.

Οι προκλήσεις Ερντογάν

Ποιο μοντέλο υπηρετεί ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος της ευρύτερης περιοχής; Τελευταία κινείται ως “σουλτάνος” που απειλεί τις μεγάλες δυνάμεις, που συκοφαντεί Ευρωπαίους ηγέτες, που παραμένει στο απυρόβλητο με μια συμπεριφορά, η οποία προκαλεί και δυναμιτίζει τον ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα. Η στάση του έχει αποκλίνει κατά πολύ από το λεγόμενο “ισλαμοδημοκρατικό προφίλ” που είχε το 2004, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θράκη.

Σήμερα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Όποιος αντιδρά γίνεται στόχος. Ακόμη και με υποψία αντίδρασης μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή. Στην ευρύτερη γειτονιά του, την νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να έχει τον πρώτο λόγο. Προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο: εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, παρεμβαίνοντας στρατιωτικά με διάφορες αφορμές τα νότια σύνορα της Τουρκίας, οργανώνοντας έρευνες σε ΑΟΖ που μόνος του κρίνει αμφισβητούμενες, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο, κ.α.

Ενδιαμέσως, ανασκουμπώνεται και σπεύδει να τοποθετηθεί υπέρ του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας, αφού στην τρέχουσα συγκυρία, και με τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας του, θα ήθελε να κερδίσει οικονομικά οφέλη από το επικείμενο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Την ίδια ώρα, και η χώρα μας θα ήθελε να διανύσει τη φετινή τουριστική σαιζόν με ηρεμία και όχι με απειλές και γεγονότα που θα δημιουργούσαν ανασφάλεια και ακυρώσεις.

Περισσότερο αθόρυβα, χωρίς ιδιαίτερη προβολή, πέρασε η διμερής συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα. Μια συνάντηση που κινήθηκε σε θετικό κλίμα, πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα, με αιχμή τον τουρισμό, την κινητικότητα μεταξύ των χωρών κ.α. Την ηρεμία και την καλή γειτονία με όλες τις βαλκανικές χώρες, και με την Τουρκία, την θέλουν πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της Θράκης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, χωρίς να μπαίνουν στο στόχαστρο επιδιώξεων που μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχουν. «Αφήστε μας να ζήσουμε ήρεμα και αγαπημένα όπως δεκαετίες τώρα» λένε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top