GuidePedia

0


Την ίδρυση αεροπορικής βάσης για drones και για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Κατεχόμενα της Κύπρου ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να ισχυροποιήσει τη παρουσία της στην περιοχή σε περίπτωση επίθεσης. «Στη Βόρεια Κύπρο διαθέτουμε δύο αεροδρόμια. Το πρώτο είναι το Έρτζαν και… υπάρχει κι άλλο ένα.

“Εκεί λοιπόν θα κάνουμε πολλές αλλαγές και με νέα ονομασία θα εγκατασταθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Γιατί κάνουμε αυτή την κινητοποίηση; Διότι σε ενδεχόμενη επίθεση στην περιοχή, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία δεν τίθεται θέμα χρόνου, καθώς με το που απογειωθούν τα αεροσκάφη της από τη Μερσίνη ή τα Άδανα, την επόμενη στιγμή είναι εκεί.

Η Τουρκία απειλεί Κύπρο και Ισραήλ

Η Τουρκία είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική, όσο κι αν η Αθήνα ελπίζει -ακατανόητο το γιατί- σε κάτι τέτοιο. Μετά τη νέα εμπλοκή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για χάρη της Χαμάς, ο Ερντογάν καβάλα στο ισλαμικό του άτι οδεύει προς νέες κατακτήσεις. Υπονομεύει τα όποια περιθώρια διαλόγου με την ελληνική πλευρά, πριν καν ξεκινήσει καλά-καλά, στέλνοντας τα αναθεωρητικά του μηνύματα πέραν του Ατλαντικού και φυσκά στο Ισραήλ.

Μια βάση τουρκικών drones στην Κύπρο είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι Ισραηλινοί. Τα τουρκικά drones από την Κύπρο θα αποτελούσαν άμεση απειλή για αυτούς σε πολλά επίπεδα. Όχι θανάσιμη, αλλά απειλή! Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία που επίσης πλήττεται σοβαρά, αποτελεί το στρατηγικό βάθος που δεν έχει το εβραϊκό κράτος.

Η Εθνική Φρουρά δεν έχει ιδιαιτέρως προσεχθεί εδώ και χρόνια, όπως άλλωστε και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η αντιμετώπιση της νέας τουρκικής απειλής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τις ήδη υστερούσες αριθμητικά και όχι μόνο κυπριακές δυνάμεις έναντι των Τούρκων.

Αν ο Ερντογάν όντως σχεδιάζει διχοτόμηση της νήσου, τα drones αποτελούν ισχυρό εργαλείο. Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο τα τουρκικά drones θα προκαλέσουν σημαντικές δυσκολίες στην κυπριακή άμυνα σε περίπτωση θερμής κρίσης, ενώ θα αποτελούν και εργαλείο ρουτίνας για τη διενέργεια νέων παρανομιών και τουρκικών εκβιασμών.

Η διεθνής διάσταση

Ακόμα όμως και επιθυμεί να τα αξιοποιήσει ως μέσο επιπλέον πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά η παρουσία των drones έχει νόημα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις προθέσεις του ύπουλου τουρκικού καθεστώτος. Πάντως από την ανάπτυξη drones στα Κατεχόμενα, για μας… καλό δεν βγαίνει. Κι ας βαυκαλίζονται Αθήνα και Λευκωσία περί ευρωπαϊκών ή ατλαντικών ασπίδων.

Ειδικά οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν να τελειώσουν το τουρκικό καθεστώς μόνο αν βελτιωθούν δραματικά οι σχέσεις τους με τη Ρωσία κάτι που δεν είναι ορατό στο εγγύς μέλλον, παρά την χθεσινή καλή και άκρως εποικοδομητική συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ. Ποτέ δεν ξέρεις όμως. Οι συνθήκες ωριμάζουν…

Αυτός είναι ένας καλός επιπλέον λόγος για συνεργασία με τον άλλο εμμέσως απειλούμενο της περιοχής, το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι απίθανο να κινδυνεύσει άμεσα από τα τουρκικά drones, αλλά τι θα συμβεί αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτά αρχίσουν μια ωραία πρωία να υποστηρίζουν τη Χαμάς ή/και τη Χεζμπολάχ σε περιόδους επιχειρήσεων;

Δεν είναι απλό, δεν μπορούν όμως να μην εξετάσουν ένα τέτοιο επιχειρησιακό σενάριο οι Ισραηλινοί. Διότι με παρανοϊκούς τύπου Μπαχτσελί στην Άγκυρα, ποτέ δεν ξέρουν τι μπορεί να βρουν μπροστά τους. Κάποιοι τους είχαν προειδοποιήσει, ακόμη και με όρους θεωρίας παιγνίων ότι η στοχοποίησή τους από την Τουρκία ήταν θέμα χρόνου. Νομοτελειακή…

Ουδέν κακόν αμιγές καλού…

Το καλό στην όλη υπόθεση, είναι ότι πρόκειται για μια τουρκική πρόκληση που εμπλέκει ταυτοχρόνως την εθνική ασφάλεια του Ελληνισμού και του Ισραήλ. Άρα, στο επίπεδο της αντιμετώπισης της απειλής υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν… το οποίο μπορεί να συμπεριλάβει και την Ελλάδα.

Η ενοποίηση της αεράμυνας από το Ισραήλ μέχρι τα βαλκανικά σύνορα δεν θα ήταν απλά ένα ενδιαφέρον εγχείρημα για την άμυνα των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών, αλλά και στο συμμαχικό επίπεδο.

Ήδη στην Ελλάδα έχει ανοίξει συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, καθώς οι νέες απειλές απαιτούν συνολική αντιμετώπιση, κι όχι αποσπασματική, με ένα δυο ραντάρ και άλλα τόσα συστήματα. “Στο γόνατο” όπως συνηθίζουμε… Θα αναφερθούμε σύντομα αναλυτικά.

Κι αν το αντιμετωπίσουμε και λίγο πιο κυνικά, η de facto ενσωμάτωση των ισραηλινών αμυντικών ικανοτήτων στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα θείο δώρο για τους Ισραηλινούς το οποίο θα νομιμοποιούσε πολύ πιο “προωθημένα” ελληνικά αιτήματα, καθώς επίσης και διεξαγωγή σχετικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά. Αν δε αποφασίζαμε να κινηθούμε οργανωμένα και προς το Κογκρέσο…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top