Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Νίκο Δένδια σε προσωπική συνάντηση στην Αγκυρα η Αθήνα είδε το πρώτο ίχνος της παγίδας. Όταν έγινε η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, και πριν καταλήξει στην δημόσια έκρηξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η παγίδα αποκαλύφθηκε πλήρως.
Στην συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του economico.gr, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε στο τραπέζι την εφ όλης της ύλης τουρκική ατζέντα – από την θέση ότι τα νησιά, με πρώτο το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, έως το θέμα της αποστρατικοποίησης και των χωρικών υδάτων.
Η παγίδα που έστησε ο Ερντογάν
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ο τούρκος πρόεδρος, παρ’ ότι δεν μπήκε στην ουσία του διαλόγου, προέταξε το αίτημα συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία είχε δύο σαφείς επδιώξεις:
Την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο κορυφής
Την ένταξη σ’ αυτόν τον, υψηλό, πολιτικό διάλογο όλων των αναθεωρητικών διεκδικήσεων της Αγκυρας.
Μετά από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, στην Αθήνα κρίθηκε ότι με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε ήπια στάση του Νίκου Δένδια θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μπει σε διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης με την Τουρκία, ακόμη και για θέματα που άπτονται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και άμεσα, επελέγη ο δρόμος της σκληρής, δημόσιας απάντησης Δένδια στον Τσαβούσογλου με παράκαμψη των διπλωματικών πρωτοκόλλων.
Νέα “κόκκινη γραμμή”: Η αποδοχή της UCLOS από την Τουρκία
Το ερώτημα τώρα είναι το τι μέλλει γεννέσθαι. Εδώ, η εκτίμηση και στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πως η παγίδα θα παραμείνει ενεργή. Και γι αυτόν τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση βάζει νέα «κόκκινη γραμμή»: ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και, κυρίως, προαγωγή της λεγόμενης θετικής ατζέντας στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την συνθήκη UCLOS, την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το είπε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξή του στην “Καθημερινή», και το υπονόησε και ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας: «Η ουσιαστική προαγωγή των σχέσεων θα γίνει μόνο όταν είναι αυστηρά οριοθετημένη, αυστηρά τυποποιημένη η συζήτηση και βεβαίως να έχει μια κοινή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο».
Η αποδοχή της UCLOS βεβαίως από την Αγκυρα είναι μια προοπτική που, αυτή την στιγμή, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη εάν όχι απίθανη από την πλευρά Ερντογάν. Αυτή είναι όμως η γραμμή την οποία θα βάζει μπροστά στο εξής η Αθήνα επιδιώκοντας και την ολική επαναφορά του διαλόγου σε ευρωτουρκικό επίπεδο.
Το μήνυμα Δένδια στην Ευρώπη
Ακριβώς σ΄αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας τους ευρωπαίους ομολόγους του στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. επέμεινε ιδιαίτερα σε δύο επιχειρήματα:
Οτι είναι η Τουρκία εκείνη που δεν επιδιώκει έναν συντεταγμένο διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα
Οτι η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να διαχωρίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο ανοιχτός κίνδυνος σ’ αυτή την νέα φάση, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές είναι η επιστροφή της Τουρκίας σε ακραίες πρακτικές επιθετικών προκλήσεων – πιθανώς και σε έρευνες εντός της περιοχής του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα
Επ’ αυτού, η Αθήνα μπαίνει ξανά σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην μάχη για διεμβολισμό του τουρκολιβυκού μετώπου.
Στα δε πλεονεκτήματα για την ελληνική πλευρά προσμετράται επίσης, για την ώρα τουλάχιστον, η συνεχιζόμενη σκληρή στάση του αμερικανικού παράγοντα έναντι της Τουρκίας – μια στάση, όμως, που πλέον τελεί σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου η Αγκυρα φαίνεται να βγαίνει σε νατοϊκή γραμμή και απέναντι στην Μόσχα.
Δημοσίευση σχολίου