Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα ''ΕΣΤΙΑ''. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς τα ερωτήματα που ''πέφτουν'' στο τραπέζι είναι πολλά!
Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε την πρόταση της Ρωσίας; Γιατί η Ελλάδα έπρεπε να αγοράσει μόνο τα εμβόλια των Pfizer και Moderna; Μήπως η στάση της Αθήνας εξόργισε την Μόσχα και είχε ως αποτέλεσμα την άρνηση Πούτιν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου;
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα παρά την πρόσκληση να παρευρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Η πρόσφατη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα – παραμονές της εθνικής μας επετείου της 28η Οκτωβρίου- επιφύλαξε μια έκπληξη στην ελληνική κυβέρνηση. Ο και αποκαλούμενος πρύτανης της διπλωματίας – είναι ο αρχαιότερος μεταξύ των ομολόγων του /υπηρετεί το αξίωμα του επί 17 ολόκληρα χρόνια, από το 2004- έλαβε σαφή θέση υπέρ του δικαιώματος της επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.
«Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθετήσεως της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα και πρόσθεσε: «Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή την συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων στα 12 μίλια».
Λίγες ημέρες μετά το δώρο Λαβρόφ ο άλλοτε Διευθυντής της «Καθημερινής» Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έγκυρος και πεπειραμένος δημοσιογράφος, με χιλιόμετρα στο επάγγελμα, έγραψε στην στήλη του σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Πειραιώς ένα μικρό σημείωμα με το οποίο αποκάλυπτε μία λίαν ενδιαφέρουσα πληροφορία.
Πίσω από το δώρο του Λαβρόφ κρυβόταν ακόμη ένα δώρο: Η πρόταση για συμπαραγωγή Ελλάδος- Ρωσίας για την κατασκευή του ρωσικού εμβολίου στην Αθήνα. Πρόταση που αν γινόταν αποδεκτή θα έδιδε συγκλονιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική πολιτεία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πρώτον διότι η Ελλάδα θα «έκτιζε» την ανοσία της γρηγορότερα και θα άνοιγε την οικονομία της γρηγορότερα, καθώς θα είχε τον πρώτο λόγο στις παραγγελίες.
Δεύτερον διότι θα ενίσχυε την διαπραγματευτική της θέση στο εσωτερικό της ΕΕ και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι ανοικτά τα εθνικά μας θέματα.
Και τρίτον διότι θα αντιμετωπιζόταν στην ρίζα της η ανεργία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα άνοιγαν στις γραμμές συμπαραγωγής.
Κερδισμένη βεβαίως θα ήταν και η Ρωσία: Το εμβόλιο της θα παραγόταν σε μια χώρα της Ευρωζώνης με όποια υπεραξία σήμαινε αυτό, ενώ οι γραμμές παραγωγής θα ήταν δίπλα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μέχρι την ώρα που τυπώνονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε καταφέρει να εξακριβώσουμε αν η Ελλάδα απάντησε αρνητικά στην Ρωσία με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσεως του εμβολίου ή αν απλώς απέφυγε να απαντήσει.
Γνωρίζουμε όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες ορισμένοι «πρόθυμοι» λοιμωξιολόγοι των τηλε-παραθύρων επιδόθηκαν όλως τυχαίως σε εκστρατεία αποδόμησης του ρωσικού εμβολίου στις ούτως ή άλλως πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ανακοινώθηκε κάτι περί συμπαραγωγής.
Γνωρίζουμε τέλος ότι ο Λαβόφ αποτάθηκε μετά ταύτα στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία δέχθηκε ασμένως την ρωσική πρόταση περί συμπαραγωγής. Μετά ταύτα είναι προφανές τι συνέβη. Η γεωπολιτική υπερίσχυσε.
Δημοσίευση σχολίου