GuidePedia

0


Το ΤΣΕΣΜΕ βρίσκεται δυτικά της Λήμνου από χθες το βράδυ και αυτή η κίνηση συνοδεύεται από ασύλληπτες “διαρροές” του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προς το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα μ΄ αυτές η Τουρκία θεωρεί “προκλήσεις των Ελλήνων”, τις όποιες εργασίες, έρευνες ή ασκήσεις γίνονται ακόμη και στη περιοχή βόρεια της Κρήτης μέχρι τη Πελοπόννησο!

Το Anadolu μεταδίδει ότι “από την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας , η Ελλάδα συνέχισε να αυξάνει την ένταση στην περιοχή… Η Ελλάδα «έχει πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες από ασκήσεις έως υποβρύχιες αποστολές που στοχεύουν στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και συνέχισε την ασυμβίβαστη στάση της», ανέφεραν πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Το ερευνητικό σκάφος TCG Cesme της Τουρκίας ξεκίνησε την επιστημονική και τεχνική του έρευνα σχετικά με την υδρογραφία στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου. Η έρευνα του πλοίου TCG Cesme περιγράφηκε ως «μια κίνηση που δεν διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» σε δηλώσεις από την Ελλάδα.

Σε ερωτήσεις για την απάντηση της Τουρκίας στις ελληνικές δηλώσεις, οι πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν , ανέφεραν ότι το ερευνητικό σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική και τεχνική έρευνα στο βόρειο Αιγαίο έως τις 2 Μαρτίου, ως μέρος του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του. Οι πηγές τόνισαν ότι οι έρευνες γίνονται σε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία της Βέρνης του 1976. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, το ερευνητικό πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες σε περιοχές βόρεια και δυτικά του νησιού της Λέσβου και βόρεια των νησιών Χίου και Ικαρίας, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης διεθνή ύδατα, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 . Οι πηγές επεσήμαναν επίσης ότι το ερευνητικό σκάφος της Ελλάδας AEGAEO πραγματοποίησε υποβρύχια έρευνα σε περιοχές που περιλαμβάνουν επίσης τα διεθνή ύδατα μεταξύ της Κρήτης και της χερσονήσου της Πελοποννήσου μετά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας στις 25 Ιανουαρίου.

«Επί του παρόντος, η Ελλάδα συνεχίζει τις υποβρύχιες δραστηριότητές της, τις οποίες ξεκίνησε σε περιοχές βόρεια της Κρήτης με NAVTEX στις 18 Φεβρουαρίου 2021, και δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει», πρόσθεσαν οι πηγές. Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι δραστηριότητες της TCG Cesme είναι «επιστημονικές και τεχνικές έρευνες που πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις αμοιβαίες συμφωνίες». “Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι έχουμε πραγματοποιήσει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια”, ανέφεραν οι πηγές. «Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που διεξάγονται διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών μας, αυτές οι δηλώσεις , προκαλούν λύπη και έκπληξη».

«Αυτές οι δηλώσεις είναι μια σαφής ένδειξη της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν επιθυμεί να επιλύσει προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου», πρόσθεσαν οι πηγές. Η Ελλάδα είναι εκείνη που προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση… Οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μια άσκηση με 20 πλοία και πολλά αεροσκάφη στην περιοχή που περιλαμβάνει επίσης διεθνή ύδατα βορειοδυτικά του νησιού της Σκύρου, από τις 25 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις. Οι πηγές υπενθύμισαν επίσης ότι στις ανακοινώσεις για υποβρύχιες δραστηριότητες μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα ανακοίνωσε τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Θάσος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία και Σάμος τα οποία πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα”.

Και το ντελίριο “διαρροών” του Ακάρ καταλήγει:

“Παρά τις «προκλητικές ενέργειες» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την ήρεμη στάση της για την επίλυση προβλημάτων με «αμοιβαίο διάλογο και διαπραγματεύσεις», πρόσθεσαν οι πηγές. «Η προσδοκία μας από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την εποικοδομητική στάση που διατηρούμε από την αρχή είναι ότι θα εγκαταλείψει την ασυμβίβαστη στάση της και τις πράξεις και τις συζητήσεις που αυξάνουν την ένταση και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα με μια ειλικρινή προσέγγιση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων ».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top