Οι φόβοι για κυρώσεις από την Ε.Ε., η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και η πιο ενεργή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας υποχρεώνουν τον Ερντογάν να αναθεωρήσει -έστω και μερικώς- την πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Τούρκος αναλυτής Χασάν Σελίμ Οζερτέν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Balkan Insight και το οποίο περιγράφει τις επιδιώξεις της Άγκυρας για το επόμενο διάστημα.
Προσπάθεια αποκλιμάκωσης
Σύμφωνα με τον Οζερτέμ, η Τουρκία προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από μια ιδιαίτερα «θερμή» περίοδο, καθώς προσπαθεί να ελέγξει τη ζημιά που έχει υποστεί λόγω της έως τώρα πολιτικής της.
Από την μία μεριά, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από την Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Η έκθεση Μπορέλ
Ήδη, οι Βρυξέλλες έχουν εξουσιοδοτήσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να συντάξει έκθεση για τα πεπραγμένα της Τουρκίας από τον περασμένο Δεκέμβριο ως σήμερα.
Η Τουρκία θέλει πάση θυσία να αποτρέψει, όχι μόνο τις κυρώσεις από την Ε.Ε., αλλά ακόμα και το ενδεχόμενο αυτών, καθώς αναγνωρίζει τη ζημιά που θα προκαλούσαν στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία της.
Νέα αρχή με Ε.Ε.
Παράλληλα, επιδιώκει μια νέα αρχή με την Ε.Ε., η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων και διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη, κάτι που θα ενίσχυε την οικονομία της χώρας.
Από την άλλη, οι δηλώσεις Ακάρ για «μοντέλο Κρήτης» για τους S-400, αποτελούν κίνηση καλής θέλησης προς την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Τέλος στην ειδική σχέση
Δεδομένου ότι η ειδική σχέση Ερντογάν-Τραμπ δεν φαίνεται δυνατόν να αναπτυχθεί με τον Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει τουλάχιστον να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χώρων το επόμενο διάστημα.
Βέβαια, οι ΗΠΑ είναι κατηγορηματικές στο ζήτημα αυτό: η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο να ενεργοποιήσει τους S-400 ή να αγοράσει και νέα συστοιχία του πυραυλικού συστήματος.
Το δίλημμα Ερντογάν
Η στάση αυτή της Ουάσινγκτον φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ερντογάν, καθώς η Τουρκία έχει κάνει μια αγορά ύψους σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων, αλλά από την άλλη πάντα επικρέμεται ο κίνδυνος νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ πλέον θα ασκήσουν πιέσεις για τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εκδημοκρατισμό της χώρας που έχει εκτραπεί προς την απολυταρχία και την καταπίεση.
Η ενεργή Ελλάδα
Ο Οζερτέμ αναγνωρίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που ενισχύουν, όχι μόνο την άμυνά της, αλλά και τους δεσμούς της με χώρες της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, κλπ).
Παράλληλα, η κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επεκτείνει στα 12 μίλια τα εθνικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί πιο δυναμικά και στο Αιγαίο.
«Άνοιγμα» της ατζέντας
Ο αναλυτής εκτιμά, πάντως, ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις διερευνητικές επαφές για να «ανοίξει» κι άλλα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το Κυπριακό, ενώ η Αθήνα συζητά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο Οζερτέμ εκτιμά ότι υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παίξουν δημιουργικό ρόλο, αν μη τι άλλο στο να αποφεύγονται νέες αναζωπυρώσεις στο μέλλον.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου