GuidePedia

0


Σαρακινός Βαγγέλης
Συνεχίζει το “διπλό παιχνίδι” η Τουρκία, η οποία από τη μια επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις στην Ευρώπη, μέσω των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά από την άλλη δεν σταματά τις προκλητικές δηλώσεις και την απόπειρα δυσφήμισης της Αθήνας. Τέτοια ενέργεια είναι και οι νέες κατηγορίες που εξαπολύει κατά της Αθήνας για την Θράκη και τον εκεί μουσουλμανικό πληθυσμό.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για καταπίεση της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια για την αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας τους» υπογραμμίζει το υπουργείο του Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα «δεν εφαρμόζει επί σειρά ετών τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παραλλήλως σημειώνει, ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντα τους μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους αποκαλεί «ομοεθνείς», ενώ συνοδεύει την ανακοίνωση με μια φωτογραφία, στην οποία αναγράφεται χαρακτηριστικά: «29 Ιανουαρίου, Δυτική Θράκη, Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Μια σαφή αναφορά στα επεισόδια που ξέσπασαν τον Ιανουάριο του 1990, αμέσως μετά την καταδίκη του τότε υποψήφιου βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ.

Ξαναθυμήθηκε τη Θράκη ο Τσαβούσογλου

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι βέβαια η μοναδική πρόκληση κατά της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι επιδιώκει πλέον να δείχνει ένα διαλλακτικό προφίλ προς την Ευρώπη. Το να κατηγορεί πάντως την Αθήνα για μη σεβασμό των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ξεπερνά πολλά όρια. Ειδικά, όταν είναι γνωστό στους πάντες, ότι η ίδια (η Τουρκία) είναι υπόλογη προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μια σειρά διώξεων εναντίον Κούρδων και πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.

Η Άγκυρα είχε αναφερθεί στην Θράκη και τις προηγούμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής της να θέτει συνεχώς θέματα και διαφορές με την Ελλάδα. Προκλήθηκε μάλιστα τότε, λίγες ημέρες πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια και επίσης έντονη ανταπάντηση του Τσαβούσογλου. Τώρα, καθώς οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ετοιμάζονται για την δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα, επανέρχεται στο θέμα με αφορμή τα γεγονότα του 1990 και τις προκλητικές αναφορές ακραίων τουρκικών συλλόγων.

Όλα αυτά γίνονται βέβαια την ώρα που η Άγκυρα επιδίδεται παραλλήλως σε μια “επίθεση φιλίας” προς την Ελλάδα, για την οποία πολλοί Ευρωπαίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ. Η τουρκική προσπάθεια, άλλωστε, να ανοίξει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, διαβάζεται από αρκετούς και ως απόπειρα για τον τορπιλισμό τους, αφού οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και ξεκάθαρες.

Προκλήσεις και στην Κύπρο

Το ίδιο επιχειρεί η Τουρκία και στην Κύπρο, καθώς προετοιμάζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου η άτυπη πενταμερής διάσκεψη υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ. Σήμερα, ο πρόσφατα εκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι θα προτείνει στην Διάσκεψη τη λύση των δύο κρατών, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, όπως είπε.

Ο Τατάρ, την εκλογή του οποίου επιδίωξε με κάθε τρόπο ο Ερντογάν, ταυτίζεται απόλυτα με την Άγκυρα, αμφισβητώντας, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος, τη συνέχεια και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραλλήλως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις θέσεις του, τονίζοντας μάλιστα σε συνέντευξή του στο "Αnadolu" ότι η λύση των δύο κρατών είναι επίσημη θέση και ότι σε αυτό οι Τουρκοκύπριοι είναι «100% σύμφωνοι με την Τουρκία». Πριν προλάβει άλλωστε να το πει, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη την κατεχόμενη Κύπρο, για να καθορίσει με τον Τατάρ την «στάση της τουρκικής πλευράς» πριν από την πενταμερή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top