Μετά από μία μακρά περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση πίστευε στ΄ αλήθεια ότι “η Μέρκελ θα λύσει το θέμα με την Τουρκία”, ήρθε η ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ανακάλυψε το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ως μέσο πίεσης για να συνετιστεί. Να υπενθυμίσουμε ότι όσοι γράφαμε ή λέγαμε για το εμπάργκο όπλων, για τα υποβρύχια που ναυπηγούν οι Γερμανοί για τους Τούρκους και το ελικοπτεροφόρο που φτιάχνουν με τη βοήθεια των Ισπανών , χαρακτηριζόμασταν τουλάχιστον ως …γραφικοί.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή εμπάργκο εξοπλισμών στην Τουρκία είναι 100% σωστή. Μόνο που διατυπώνεται μάλλον πολύ αργά και αφού έχει ήδη απορριφθεί από την Γερμανία. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά όλα δείχνουν ότι θα απορριφθεί ξανά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη προσανατολίζεται στη μεσοβέζικη λύση, να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους “για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”! Όχι ότι το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι σημαντικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα όσα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλλει το θέμα του εμπάργκο εξοπλισμών στην Τουρκία. Πιθανότατα αν το είχαμε αναδείξει πολύ, πολύ νωρίτερα και αν είχαμε επιλέξει μια πιο δυναμική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, βάζοντας στο μίγμα της πολιτικής μας περισσότερη στρατιωτική παρουσία, παντού. Επανερχόμαστε έτσι στην λανθασμένη κυβερνητική πολιτική να απορρίψει την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και να επιλέξει τη λύση…Μέρκελ.
Δεν έχει περάσει απαρατήρητο και κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγηθεί η διαφορά έντασης της ελληνικής αντίδρασης από τη πρώτη φάση των τουρκικών προκλήσεων το καλοκαίρι, όταν όλος ο Στόλος ήταν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, από τη φθινοπωρινή μάλλον τυπική παρουσία μας. Είχαν μεσολαβήσει οι δηλώσεις “αυτοεγκλωβισμού” μας στις “κόκκινες γραμμές” των 6 ναυτικών μιλίων και αυτές τις ημέρες ακούμε και για “κατακόκκινη” γραμμή του 28ου μεσημβρινού, που είναι το όριο της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο. Να υπενθυμίσουμε ότι δυτικά του 28ου υπάρχει το Καστελόριζο!
Δημοσίευση σχολίου